Koštice jezgre marelice – prednosti i nedostaci korištenja, upotreba i nuspojave

kostice-marelice-dobrobiti

Koštice marelice (lat. Prunus armeniaca) su kao i druge slične sjemenke bogate vlaknima, esencijalnim uljem i mineralima. Posjeduju i aktivne  spojeve poput amigdalina za kojeg se smatra da pridonosi liječenju raka i kancerogenih stanica.

Međutim, to nije znanstveno dokazano, a zašto se koštice marelice ne koriste u te svrhe, doznajte u nastavku članka.

Koštice marelice – nutritivna svojstva

Jezgra koštice marelice bogata je mnogim nutrijentima, a slične su drugim orašastim plodovima. Dobar su izvor proteina, vlakana i željeza. Mogu se konzumirati same, u raznim jelima ili u obliku hladno prešanog ulja za kuhanje te njegu kože lica i tijela.

Sadržaj koštice marelice se može podijeliti na:

  • 45 – 50% esencijalnog ulja,
  • 25% proteina,
  • 8% ugljikohidrata, od toga 5% vlakana.

Koštice marelice sadrže i nezasićene masne kiseline te vitamin E. Jedna koštica marelice sadrži ekvivalent od otprilike 0.5 miligrama cijanida.

Koštice marelice sadrže amigdalin, tvar koja se u organizmu pretvara u cijanid i može uzrokovati trovanje. 

Po pitanju amigdalina, slatke koštice marelice koje su dostupne na tržištu sadrže minimalne količine, ali se ne može znati sa sigurnošću koliko ga ima jer to ovisi o uzgoju.

Nažalost, najveći problem kod kupovine koštica marelice jest taj što se koštice ne deklariraju ispravno i često se umjesto amigdalina na popisu sastojaka nalazi vitamin B17 što je neispravno. 

Koštice marelice – ljekovitost

Popularno mišljenje vezano za koštice marelice je da, zbog amigdalina kojeg sadrže, mogu djelovati antikancerogeno. Štoviše, vjeruje se da amigdalin uništava sve stanice raka koje su već prisutne u tijelu, a pošteđuje zdrave stanice, prepričavaju stručnjaci s medicinskog portala WebMD.

Međutim, to mišljenje nije znanstveno dokazano i u nestručnim rukama može biti veoma opasno. Amigdalin se već u želucu pretvara u cijanid, spoj koji je izrazito otrovan

Iako se zbog ostalih sastojaka koštica marelice njima pripisuju svojstva poput poboljšanja imuniteta, probave ili upalnih stanja, ona se u medicinske svrhe za to ne koriste zbog opasnosti od trovanja

koštice marelice

Foto: Photospin

Koštice marelice – štetnost i nuspojave

Koštice marelice sadrže veće količine amigdalina, čiji se modificirani spoj naziva cijanid.

Amigdalin se u našem organizmu pretvara u cijanid, poznati otrov koji može uzrokovati veoma negativne posljedice. Postoji mnogo dokaza o trovanju cijanidom, a poznato je da se stvara već u želucu.

Posebice otrovno djelovanje zabilježeno je u kombinaciji amigdalina i vitamina C. Kako biste spriječili mogućnost negativnog djelovanja koštica marelice na organizam, pripazite da kupite prirodne jezgre slatkih koštica marelice.

Prije konzumacije ovakvih ili sličnih pripravaka obavezno se savjetujte sa stručnim medicinskim osobljem.

Ozbiljne nuspojave trovanja cijanidom su:

  • napadaji,
  • nemogućnost disanja,
  • smrt.

Koštice marelice – doziranje

Iako je na pakiranju proizvoda naznačeno koliko jezgri koštica dnevno smijete konzumirati, većinom se radi o maksimalno 10 jezgri koštica dnevno. Već i ta doza može biti previsoka i opasna. 

Istraživanje danskih znanstvenika, objavljeno od strane Europske agencije za sigurnost hrane 2016. godine, je pokazalo da je prihvatljiva doza amigdalina kroz koštice marelice 0.37 grama ili tri manje koštice marelice, za odrasle osobe. Već jedna koštica više može uzrokovati:

Preporučljivo je smanjiti i konzumaciju vitamina C ako koristite dodatak prehrani koji ga sadrži ili jedete puno agruma.

Generalno ne postoji dokazana djelotvornost konzumacije koštica marelice, a veća je vjerojatnost nastanka negativnih posljedica.

Koštice marelice

Foto: Photostock secrets

Koštice marelice – gdje kupiti?

Jezgre koštica marelice možete kupiti u raznim prodavaonicama zdrave hrane, važno je da kupujete provjereno ekološke koštice. Također, manje i divlje uzgojene koštice marelica na području sjeverne Kine i Himalaje sadrže veće količine amigdalina

Bolje je kupiti lokalno uzgojene koštice marelice, a posebnu pozornost obratite na deklaracije proizvoda i da kupujete jezgre slatkih koštica marelice. 

Prije nego počnete konzumirati koštice marelice, obavezno se savjetujte s liječnikom. 

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.40 / 5   5
Facebooktwitterpinterestmail
30-09-2019
Foto: Photospin, Photostock Secrets
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: sjemenke marelice, koštice marelice otrovne, koštice marelice koliko dnevno, jezgra marelice, kospe marelice, koštice marelica koliko dnevno, kospe kajsije, koje vrednosti sadrzavaju jezgre kostice od marelica, za što su korisne koštice marelice, jezgra marelice lijek,