Matična mliječ za djecu – zdravstvene prednosti, doziranje, cijena, nuspojave

maticna mlijec za djecu

Matična mliječ je bijela izlučevina koju pčele stvaraju kako bi doprinijeli razvoju matice pčela. Prodaje se kao biljni suplement, a koristi se u alternativnoj medicini za tretiranje različitih medicinskih stanja kao što su simptomi menopauze.

Sadrži proteine i brojne minerale i vitamine kao što su B5, B6, kalcij itd. Tradicionalno se koristi u kineskoj medicini za promoviranje dužeg života, a djeci se najčešće daje u svrhu jačanja imuniteta.

Matična mliječ je dokazano sigurna za djecu. Međutim ako želite davati matičnu mliječ djeci trebali biste to raditi vrlo oprezno. Najbolje je početi s vrlo malim dozama pa postupno povećavati količinu. Prije bilo kakvih promjena prehrane ili uzimanja dodataka prehrani savjetujte se s vašim liječnikom i nutricionistom.

Više o matičnoj mliječi, ljekovitim svojstvima i primjeni možete saznati ovdje.

Matična mliječ za djecu – zdravstvene prednosti

Matična mliječ je nutritivni suplement koji se smatra sigurnim za djecu. Najčešće se daje djeci za jačanje imuniteta i promoviranje rasta. Matična mliječ za malu djecu daje se kao potpora u slučaju:

  • razvojnih problema,
  • lošeg imuniteta,
  • slabog apetita.

Često se daje i zdravoj djeci kako bi postala što snažnija i kako bi se podigla razina imuniteta.

maticna mlijec za djecu

Matična mliječ za djecu – doziranje

Matičnu mliječ je najbolje davati u malim dozama djeci u početku pa s vremenom povećati dozu. Preporučena dnevna doza za djecu je 25 – 100 mg, ovisno o starosti djeteta. Djeci možete prije jela dati kapljicu ispod jezika i pustiti da se otopi ili pomiješati s medom.

Preporučeno je napraviti pauzu nakon 2 mjeseca konzumacije kod djece. O doziranju i dužini davanja matične mliječi djetetu najbolje je savjetovati se s liječnikom.

Problem koji se često javlja kod djece jest odbijanje matične mliječi zbog njezinog gorkasto – kiselog okusa. U tom slučaju pokušajte pomiješati matičnu mliječ s medom ili cvjetnim prahom kako bi prikrili okus.

Matična mliječ za djecu – cijena

Matičnu mliječ za djecu možete kupiti u obliku sirupa, ampula ili praha. Neke od ampula i sirupa koje možete kupiti su:

  • Matična mliječ za djecu Medex junior ampule – 130 kn (10 ampula)
  • Pip Matična mliječ Junior ampule – 90 kn (10 ampula)
  • Pip Farmakol Imunalpip Plus Sirup – 75 kn (150 ml)

maticna mlijec

Matična mliječ – nuspojave

Matična mliječ ima puno više prednosti nego nedostataka za djecu. Ipak, postoje određene nuspojave koje djeca mogu iskusiti uzimanjem matične mliječi. Neke moguće nuspojave matične mliječi za djecu uključuju:

Djeca koja su alergična na pčele ili pčelinje proizvode ne smiju uzimati matičnu mliječ. Kao i kod većine suplemenata, preporučeno je savjetovanje s liječnikom prije davanja matične mliječi maloj djeci.

Mack, S. (2017). Is Royal Jelly Safe for Children? Livestrong

Šopar, I. (2014). Doziranje matične mliječi za djecu. List Međimurje

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
17-09-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: maticna mlijec upotreba kod djece, royal jelly - nus pojave,