Oman biljka – ljekovita svojstva i upotreba

oman ljekovita biljka

Oman (lat. Inula helenium) je vrsta ljekovite i začinske biljke koja pripada trajnicama. Dio ove biljke koji se koristi je korijen, a najšira upotreba je u medicini. Korijen je okusom blago gorak, a iskapa se u jesen.

Ova biljka najčešće raste u Velikoj Britaniji, centralnoj i južnoj Europi i Aziji. Tradicionalna kineska i indijska medicina koristi oman za bronhitis i astmu, kao što su to činili i drevni Grci i Rimljani.

oman korijen

Oman – ljekovita svojstva

Najznačajniji ljekoviti učinak omana je kod problema s disanjem. Ljekovita svojstva ove biljke sadrži korijen, pa se od njega prave lijekovi ili čajevi. Biljka omana najčešće se koristi u medicinske svrhe za:

Oman može djelovati opuštajuće, kao sedativ, te ima antigljivična, antibakterijska i antiparazitska svojstva. Upravo zbog tih svojstava koristi se u narodnoj medicini za rješavanje parazita u crijevima.

Oman – upotreba

Osim što se koristi u medicinske svrhe, svježi ili osušeni korijen omana koristi se i u prehrambene svrhe. U hrani i piću koristi se kao začin, a najčešće se od njega pripravlja čaj. Korijen omana sadrži inulin, pa se iz tog razloga koristi kao dodatak prehrani.

Svježi korijen omana može se dodati u med ili ekstrahirati u alkohol. Oman vino ima gorkasti okus, a preporučuje se protiv tjelesnog slabljenja. U Francuskoj i Švicarskoj koristi se prilikom proizvodnje alkohola apsinta.Osušeni korijen češće se koristi za pripremu čaja i sirupa, a može se koristiti i kao začin. 

Oman se može koristiti i u kozmetičke svrhe. Najčešće se dodaje u sapune i kozmetiku zbog svog mirisa. 

Od ove biljke rasprostranjeno se koriste i oman tinktura i oman mast. Tinktura se najčešće upotrebljava za rješavanje crijevnih crvića, a pripravlja se od korijena ili lišća. Mast se koristi za liječenje kožnih oboljenja i rana kod životinja. 

oman sušeni korijen

Upozorenja prije početka upotrebe

Kao i sa svime, ni s ovom biljkom ne treba pretjerivati. Prevelike količine korijena omana može izazvati mučninu, povraćanje, proljev ili žgaravicu. Prije početka upotrebe posavjetujte se s liječnikom ako niste sigurni kakvo bi djelovanje oman mogao imati na vaše zdravlje.

Osobe kojima se upotreba omana ne preporučuje su:

  • trudnice,
  • dijabetičari,
  • osobe alergične na ambroziju ili slične biljke,
  • osobe s visokim ili niskim krvnim tlakom.

Oman korijen – čaj

Ako želite napraviti čaj od korijena omana, trebat će vam 1 čajna žličica osušenog korijena. Kuhajte korijen u 500 ml vode 10 minuta u poklopljenom loncu. Preporučena doza čaja su jedna do tri šalice dnevno.

Oman biljka – magija i stara narodna vjerovanja

Nekada prije se vjerovalo da na Đurđevdan biljka oman ima moć korisnu za ljubavne svrhe. Iz tog razloga su djevojke uoči Đurđevdana sušile oman i koristile kao amajliju za ljubav.

U grčkoj mitologiji ova biljka nosila je naziv po Heleni iz Troje za koju se vjerovalo da je nosila cvjetove omana kada je oteta iz Sparte. Legenda kaže da je biljka omana rasla gdje god su njezine suze pale

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

19-02-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

4 / 5   1
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: oman biljka, oman korijen, oman biljka magija, magnezij ljekovita svojstva, korijen omanako, korijen omana, kako se koristi oman, inula prah, divlje zijevalice, sve o dijabetesu tip 2,