Sirup od lovora – kako iz vlastitog doma pobijediti kašalj i prehladu

kasalj
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Lovor se kao vrtna biljka najčešće uzgaja zbog svojih listova koji se koriste u prehrani kao začin. Manje je poznato da se pripravci od lovora koriste i zbog svog snažnog djelovanja na zdravlje. Jedan od njih je sirup od lovora koji pomaže ublažiti simptome prehlade i gripe, a posebno kašalj.

Ljekovita svojstva lovora

Neka od najimpresivnijih ljekovitih svojstava listova lovorovog grma uključuju:

  • sposobnost detoksifikacije tijela,
  • usporavanje procesa starenja,
  • brzo zacjeljivanje rana,
  • zaštitu tijela od bakterijskih infekcija,
  • kontrolu dijabetesa,
  • poboljšanje zdravlja srca,
  • ublažavanje respiratornih problema i optimizaciju probave.

Lovor je ispunjen različitim vrstama kemijskih spojeva koji djeluju kao antioksidansi i štite od oštećenja koje uzrokuju slobodni radikali. Svježi listovi sadrže velike količine vitamina A i C. Osim toga sadrže više vitaminskih spojeva kao što su niacin, riboflavin, piridoksin i pantotenska kiselina.

Također, riječ je o izvrsnom izvoru folne kiseline. Osnovni minerali koji se nalaze u listovima uključuju kalcij, kalij, mangan, magnezij, bakar, željezo, selen i cink.

lovor

Lovorova se ljekovita svojstva koriste i za:

  • regulaciju funkcije živaca i proizvodnje hormona,
  • snižavanje razine šećera u krvi,
  • suzbijanje apetita,
  • liječenje simptoma celijakije,
  • ublažavanje bolova u mišićima ili uganuća,
  • induciranje trudnoće,
  • poboljšanje kvalitete sna.

Lovorov sirup

Lovorov sirup jedan je od najučinkovitijih prirodnih lijekova za suhi kašalj. Osim toga, on je vrlo ukusan pa ga možete piti i ako nemate tih problema. Također, to ga čini izvrsnim za djecu.

Njegov slatko-gorki okus ublažit će vaš kašalj i zadovoljiti vaše nepce. Jeste li znali da ga možete pripremiti i sami?

lovorov-sirup

Recept

Sastojci:

  • 6 listova lovora,
  • 2,5 dl vode,
  • 6 žlica smeđeg šećera ili meda,
  • 1 iscijeđeni limun (organski).

Zagrijte vodu. Dodajte lovorove listove i kuhajte ih u posudi zatvorenoj poklopcem od 6 do 10 minuta. Nakon toga izvadite listove lovora iz posude, a tekućinu prenesite u lonac u kojem ćete kasnije praviti sirup.

U nju umiješajte šećer i iscijeđeni limun. Miješajte dok se šećer ne otopi. Vaš domaći sirup je spreman. S hlađenjem on postaje gušći. Može ga držati u hladnjaku nekoliko dana. Najbolje je popiti ga u tri dana.

Lovorov sirup možete piti na oba načina, hladnog ili toplog. Pijte jednu žličicu sirupa nekoliko puta na dan. Uzmite je svaki put kad osjetite da ćete imati napadaj kašlja.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
Saznajte više o - kašalj - lovor - prehlada - sirup od lovora

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

4 / 5 (1 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: sirup od lovora, sirup za prehladu lovor, sirup od lovora za bebe, sirup od lovora priprema, sirup od lo, sirup lovor, sirup koji suzbija kasslj, lijek za kašalj llvor, ćijek za kašalj lovor, caj od lovora za kasalj recept,