Tinktura od češnjaka – prirodno jačanje i obrana organizma

tinktura-od-cesnjaka

Češnjak ili bijeli luk (Allium sativum L.) od davnina se koristi za jačanje organizma i borbu protiv bolesti, a njegova tinktura osigurat će jednako djelovanje, samo uz manje neugodan miris i okus za one koji nisu ljubitelji.

Tinkturom od češnjaka može se ojačati imunitet u sezoni prehlade i gripe. 

Češnjak je poznat lijek za mnoge zdravstvene tegobe i preporučuje se redovito ga koristiti u prehrani jer pomaže održati snažan imunitet. Osim zdravstvenih dobrobiti, češnjak jelima daje bogat okus i nerijetko se koristi u pripremi mesnih, ali i povrtnih jela.

U nastavku članka saznajte kako napraviti tinkturu od češnjaka.

Tinktura od češnjaka – dobrobiti

Bijeli luk, tj. češnjak, na organizam djeluje antimikrobno, antivirusno i antifungalno. Ta se svojstva pripisuju aktivnom sastojku češnjaka, spoju koji se naziva alicin.

Osim alicina, češnjak sadrži i mnoge druge spojeve koji djeluju antioksidativno, a posebno su korisni i klinički zanimljivi oni koji u strukturi sadrže i sumpor. 

Zbog svog posebnog sastava, češnjak:

 • smanjuje krvni tlak,
 • potiče širenje suženih krvnih žila,
 • smanjuje koncentraciju “štetnog” kolesterola u krvi,
 • djeluje preventivno u zaštiti od ateroskleroze,
 • smanjuje razinu šećera u krvi – iako je potrebno još istraživanja na ljudima,
 • pospješuje rad i obnovu jetre,
 • djelovati protiv parazita kao što je Giardia,
 • jača imunitet organizma. 

Češnjak predstavlja i antikancerogeni agens. Nakon mnogo istraživanja provedenih na kulturama stanica, zaključilo se kako spojevi nađeni u češnjaku zaustavljaju prekomjerne diobe stanice tako što blokiraju ciklus dijeljenja. 

Međutim, još uvijek je nedovoljno istraživanja provedeno na ljudima kako bi se rezultatima pristupilo u kliničkom smislu“, ističu istraživači u znanstvenom članku objavljenom 2014. godine u časopisu Avicenna Journal of Phytomedicine.

Nažalost, češnjak posjeduje jak miris i velikom broju ljudi neugodan okus, stoga se danas može koristiti na mnoge načine. Primjerice, tinktura i kapsule od češnjaka pružaju jednako djelovanje poput žvakanja češnjeva bijelog luka, no bez popratnog mirisa.

Ekstrakt češnjaka u alkoholu tijekom vremena gubi alicin, ali zadržava druge antioksidanse poput S – alilcisteina, salilmerkaptocisteina, aliksina ili selena. Smatra se da se antioksidativna aktivnost ovih sastojaka s vremenom može i povećati. 

U nastavku pročitajte recept za izradu tinkture od češnjaka uz koju ćete osigurati zdravlje sebi i svojoj obitelji tijekom cijele godine. 

češnjak Foto: Photospin

Tinktura od češnjaka – priprema

Ovu tinkturu je veoma jednostavno napraviti, a sve što vam treba je očišćeni bijeli luk te medicinski alkohol (70%) ili vodka (40-60%). Upute za pripremu su:

 1. Šalicu narezanog češnjaka stavite u čistu staklenu teglu.
 2. Sve prelijte alkoholom ta da prekrije češnjak i zatvorite teglu.
 3. Odložite na tamno mjesto 3 tjedna, a svakih par dana promućkajte sadržaj tegle.
 4. Nakon 3 tjedna, procijedite tinkturu kroz usko cjedilo ili nekoliko puta preklopljenu gazu.

Tinkturu je preporučljivo držati u tamnoj bočici s kapaljkom zbog lakšeg doziranja i duljeg očuvanja kvalitete. 

Ukoliko vam je izrada tinkture od češnjaka odviše komplicirana, možete je kupiti u gotovo svim biljnim ljekarnama ili prodavaonicama zdrave hrane i dodataka prehrani.

Isto vrijedi i za kapsule od češnjaka, čije je djelovanje jednako te pruža još jednostavniju uporabu. Prije konzumacije ovog ili sličnih biljnih pripravaka se obavezno savjetujte s liječnikom ili ljekarnikom.

Prirodno liječenje češnjakom Foto: Photospin

Tinktura od češnjaka – korištenje i nuspojave

Tinkturu je preporučljivo konzumirati 2-3 puta dnevno. U 1 dcl vode ukapajte 15 – 20 kapi. U preventive svrhe, koristite tinkturu jednom dnevno, po 20 kapi.

Tinktura od češnjaka ima mnogo blaži miris od konzumiranja svježeg bijelog luka, no ukoliko vas zabrinjava zadah po češnjaku, preporučljivo je sažvakati nekoliko listova mente, korijandra, peršina ili bosiljka. 

Preporučuje se izbjegavati kod osoba koje boluju od dijabetesa ili uzimaju lijekove za srčane bolesti bez prethodne konzultacije s liječnikom.

Kod osoba osjetljivog želuca, češnjak nerijetko uzrokuje žgaravicu te nadražuje jednjak i želudac.

Također, dugoročno djelovanje tinkture od češnjaka je možda nesigurno za malu djecu, trudnice ili dojilje zbog nedostatka istraživanja. Stoga se preporučuje izbjegavanje, upozoravaju stručnjaci sa zdravstvenog portala WebMD.

Izvori:

 1. Garlic: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage, and Warning. (2018) WebMD.
 2. Bayan, L., Hossain Koulivand, P., Gorji, A. (2014) Garlic: a review of potential therapeutic effects. Avicenna J Phytomed. 4(1): 1–14.
 3. Nordqvist, C. (2017) Garlic: Proven benefits. Healthline.
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

3.75 / 5   8
Facebooktwitterpinterestmail
19-06-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: tinktura od cesnjaka, tinktura od dalmatinskog češnjaka, tinktura cesnjaka, tinktura od bijelog luka, tinktura dalmatinskog cesnjaka, kako se koriste kapi bijelog luka, djumbir alkohol i bijeli luk, češnjak vraća sluh nuspojave, češnjak i medicinski alkohol, BIJELI LUK I PROPOLIS,