Vodič: Đumbir – ljekovitost, recepti i sve prednosti

dumbir

Jedna namirnica, začin i lijek nikada ne bi nikako smjela izostati u vašoj smočnici ili hladnjaku. Radi se o gomolju đumbira (Zingiber officinalis, eng. Ginger, njem. Ingwer).

Đumbir su u Europu uveli Grci i Rimljani koji su ga kupovali od arapskih trgovaca, zajedno sa srodnim začinima, kurkumom i kardamonom. Izvorno, biljka potiče iz Indije, a uzgaja se u južnoj i jugoistočnoj Aziji, tropskoj Africi (osobito Siera Leone i Nigerija), Latinskoj Americi, Karibima i Australiji.

U Azijskoj kuhinji je svježi đumbirov korijen važan sastojak mnogih jela. Priprema se u woku, tandooru ili prijesan. Svojim slatkasto-ljutim okusom i ugodnim mirisom daje specifičnu notu ukusnim i zdravim jelima.

U Europi se đumbir koristi za medenjake, kao kandirana poslastica, napitak u obliku čaja ili omiljeno američko piće Ginger Ale sa svojom alkoholnom i bezalkoholnom inačicom. Miris đumbira uz začine poput cimeta, anisa i klinčića neodoljivo asocira na dane Božića. Ljubitelji sushija konzumiraju ukiseljeni đumbir kao neutralizator okusa između dva zalogaja japanskih specijaliteta.

Čaj od đumbira

Ljekovitost đumbira

Đumbiru se već stotinama godina pridaju mnogobrojna ljekovita svojstva. Dokazana su antibakterijska i virustatska djelovanja, koristi se protiv artritisa i kao antiemetik (sredstvo protiv bolesti putovanja i povraćanja). Đumbir potiče prokrvljenost tkiva i djeluje na žuč. U Japanu je na visokoj cijeni kao afrodizijak. Dodaje se u pripravke protiv reume, bolova u mišićima i kod prehlade.

Novija istraživanja upućuju da pojedini sastojci đumbira (6-gingerol, 8-gingerol i 6-shogaol) mogu imati pozitivni učinak na ublažavanje simptoma astme.

Čaj od đumbira potiče metabolizam, potpomaže izgaranje masti i djelotvorno pridonosi redukcijskim dijetama.

Gdje kupiti korijen đumbira?

Gomoljasti korijen đumbira je lako dostupan, može se dobiti u svakoj boljoj trgovini živežnim namirnicama i zdrave hrane po cijeni od 60-ak kn/kg.

Saznajte više o ljekovitosti đumbira i receptima s đumbirom u sljedećim člancima:

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.25 / 5   8
Facebooktwitterpinterestmail
29-09-2017
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: ljekovitost đumbira, ljekovitost dumbira, ljekovitost djumbira sirovog, ljekoviti đumbir, kako se priprema đumbir, ingwer caj, dumbir i med forum, djumbir antiemetik, caj sa djumbirom, caj od dzumbir,