Žvakaće gume štete crijevnoj flori i imunitetu

zvakace-gume

Unos nanočestica preko kemikalija koje se koriste u poljoprivredi i industrijski obrađenim namirnicama, gotovo je neizbježan. Jedan od često korištenih dodataka je titanijev dioksid (E171). Žvakaćim gumama i pastama za zube daje učinak izbjeljivanja zubi, a nalazimo ga još u širokom spektru svakodnevnih namirnica, uključujući kruh.

Nanočestice, rak, imunitet i probava

Neke tvari koje dolaze u veličini nanočestica su već dulje pod lupom kao mogući uzročnici raka, a istraživači s njujorškog sveučilišta Binghamton su istražili utjecaj na crijevnu floru – ključnu kariku obrane imuniteta i probavljanja hrane.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Osim spomenutih žvakaćih guma i paste za zube, titanijev dioksid (E171) se još dodaje u sljedeće industrijske proizvode:

  • Kozmetičke pripravke za zaštitu od UV zraka, kreme i mlijeka sa zaštitnim  faktorom
  • Čokolade, u svrhu postizanje glatke teksture
  • Krafne i konditorske proizvode
  • Obrano mlijeko za svjetliju boju i neproziran izgled
  • Majonezu
  • Šećer u prahu

zvakaca-guma

Utjecaj na mikroresice tankog crijeva

Za istraživanje je korišten in-vitro model crijevnog epitela koji je izlagan fiziološki relevantnim dozama titanijevog dioksida. Ispitivano je akutno djelovanje tijekom četiri sata i kronično, simulirajući tri obroka dnevno tijekom pet dana

Sposobnost apsorpcije hrane stanica epitela tankog crijeva i njihovog djelovanja kao prepreke patogenima, značajno je umanjena nakon kronične izloženosti nanočesticama titanijevog dioksida. Zbog svog utjecaja na mikroresice, barijera tankog crijeva je oslabljena, metabolizam usporen a neke hranjive tvari, osobito željezo, cink i masne kiseline, se teže apsorbiraju. Funkcije enzima su bile oslabljene a znakovi upale povećani.

Akutna izloženost nije pokazivala tako dramatičan učinak.

Iako se titanijev dioksid (dodatak E171) ne smatra štetnim i njegova uporaba kao aditiva nije ograničena, ovo istraživanje pokazuje da bi ga ipak valjalo izbjegavati.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4 / 5   1
Facebooktwitterpinterestmail
12-12-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: e171, kreon i debljanje, stetnost titanijevog dioksida,