Gastritis – prehrana, simptomi i liječenje

gastritis
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Gastritis je bolest koja označava upalu želučane sluznice, a može biti uzrokovan virusnom ili bakterijskom infekcijom, jakim fiziološkim stresom te iritacijom koju mogu uzrokovati: alkohol, lijekovi, kronično povraćanje, pretjerano izlučivanje želučane kiseline, konzumacija korozivnih tvari.

Gastritis je jedna od najraširenijih bolesti modernog doba, a manifestira se kroz simptome poput: bolova u trbuhu, smanjenog apetita, mučnine, povraćanja, gubitka teka te potencijalno anoreksije.

Gastritis se uobičajeno javlja i kod osoba pozitivnih na H. pyloriPrema nastanku i trajanju gastritis dijelimo na akutni gastritis, koji se pojavljuje naglo i prolazi u kratkom vremenskom periodu, te kronični gastritis, koji može trajati godinama.

Akutni gastritis predstavlja veliku grupu oboljenja sluznice želuca koja imaju opće kliničke i jedinstvene histološke karakteristike. Uglavnom je izazvan alkoholom ili probavljanjem korozivnih tvari.

Kronični gastritis se uglavnom razvija kao posljedica konzumacije raznih antiupalnih lijekova te kao posljedica infekcije H. pylori, nekog autoimunog poremećaja, degeneracije stijenke želuca ili jednostavno zbog starosti i dugotrajne iritacije. 

Liječenje gastritisa ovisi o njegovom uzroku, a od velike važnosti je pravilna prehrana te izbjegavanje namirnica koje nadražuju sluznicu želuca. Kod osoba koje boluju od gastritisa postoji povećan rizik od razvoja karcinoma

gastritis

Simptomi gastritisa

Simptomi gastritisa se javljaju postepeno, a mogu trajati i nekoliko godina. Većina pacijenata potraži pomoć tek kada simptomi postanu izražajni. Gastritis je karakteriziran bolovima u trbuhu koji se pojavljuju nakon jela, a praćeni su podrigivanjem, povraćanjem, osjećajem težine u želucu te nerijetko proljevom.

Nakon određenog vremena može se javiti odbojnost prema određenim namirnicama odnosno gubitak teka. Ponekad se razvija čak i strah od konzumacije određenih namirnica.

Od gastritisa pate sve dobne skupine, jer kao što smo već naveli – pojava gastritisa ovisi o ”stilu života”. Ključan faktor obolijevanja je stres u školi, na fakultetu ili poslu, preskakanje obroka, te konzumacija nutritivno siromašne hrane, alkohola i ostalih nezdravih masnih namirnica. Simptomi gastritisa su varijabilni, no najčešće se spominju:

Simptomi na samom početku nisu toliko izražajni i mogu se uspješno ignorirati ili kontrolirati lijekovima protiv bolova ili lijekovima za smirenje. Međutim, upravo ti lijekovi mogu doprinijeti progresiji bolesti. 

Kod oboljelih od kroničnog gastritisa se može javiti perniciozna anemija zbog nedostatka vitamina B12 koji se stvara i izlučuje u želucu. Osobe koje pate od gastritisa nerijetko imaju problema i s čirom na želucu što je posljedica neadekvatnog liječenja gastritisa te gubitka kontrole nad bolešću.

Blagi oblici gastritisa javljaju se kod gotovo svakoga. Bolovi i povraćanje koji su posljedica gastritisa, iznimno su rijetka pojava. Vjerojatnost da ćete dobiti gastritis je veća ako ste strastveni pušač ili pijete.

Povremeni napadaji gastritisa ne predstavljaju veliku opasnost. U slučaju da su napadaji učestali, praćeni povraćanjem i velikim bolovima u trbuhu postoji opasnost od erozije želuca

 gastritis

Prehrana kod gastritisa

Osnovna preporuka za osobe koje boluju od gastritisa je konzumiranje više manjih obroka dnevno, kako bi se osigurala zaštita sluznice. Obroci se trebaju konzumirati mlaki, a preporučuje se kuhana, kruta i lagano pripremljena hrana, bez jakih začina i masnoća. Svaki zalogaj hrane potrebno je dobro prožvakati.

Probiotici, osobito oni koji sadrže kulture Bifidobacterium i Lactobacillus acidophilus, pokazali su se iznimno korisnima kod ublažavanja simptoma gastritisa, a preporučuje se njihova konzumacija ne samo u obliku probiotičkih jogurta, već i kao dodatak.

Veće količine voća i povrća kod osoba s gastritisom mogu povećati tegobe, no dopuštena je jedna zdjelica povrća dnevno (svježeg ili kuhanog), a od voća jedna jabuka, breskva, kruška, manje količine grožđa ili dinje, kiwi, ananas ili manja banana.  Preporučuje se kuhano voće i povrće jer se tako lakše probavlja.

Što se tiče mesa, dozvoljena je kuhana piletina ili puretina te bijela kuhana riba ili plodovi mora.

Namirnice koje bi osobe s gastritisom trebale izbjegavati su:

  • Sva jela i pića koja sadrže kofein (kao i beskofeinsku kavu)
  • Alkohol
  • Voćne sokove od agruma (citrusa, limuna, naranče….)
  • Slatkiše
  • Veće količine mlijeka i jogurta
  • Voće na prazan želudac, a u potpunosti kikiriki, orahe, limun, naranču, grejp, jagode.
  • Od povrća: rajčicu (uključujući juhe i umake), brokulu, cvjetaču , prokulice, grah, luk, kupus, krastavce, papriku.
  • Sve dodatke kalcija i namirnice koje ga sadrže u velikoj mjeri.
  • Masnu, prženu, začinjenu i kiselu hranu
  • Suhomesnate proizvode
  • Punomasne i začinjene sireve
  • Crni kruh
  • Ocat
  • Med

Sve nabrojane namirnice smijete konzumirati, ali ne smijete pretjerivat s njihovim unosom.

hrana za gastritis

Nove prehrambene navike i prirodno liječenje gastritisa

  • Pustite hranu da se kuha i pirja u svom vlastitom soku, nemojte pohati, pržiti niti peći hranu.
  • Nemojte konzumirati hranu koja je pripremljena u objektima brze prehrane.
  • Izbjegavajte jako začinjenu hranu kao i upotrebu industrijskih začina i koncentrata. Koristite biljne začine koji ne izazivaju mučninu.
  • Pijte filtriranu ili izvorsku vodu. 
  • Nemojte konzumirati alkohol (pivo, vino, žestoka pića).
  • Izbjegavajte dimljenje i ukiseljene namirnice, pripremajte svježe namirnice koje su dostupne u određenom dijelu godine.
  • Pripazite s konzumacijom nekih vrsta voća i povrća npr. naranča, limun, grejp, limeta, mandarina, paprika, rajčica, luk, češnjak, rotkvice, grah, slanutak, leća.
  • Nemojte preskakati obroke, jedite barem tri puta dnevno kombinirajući manje međuoroke, konzumirajte puno vode. 
  • Pokušajte izbjegavati kofeinske proizvode, a ako to nije moguće nastojte ih ne piti na prazan želudac.
  • Svakodnevno odvojite najmanje 30 minuta na vježbanje i isto toliko na opuštanje kako biste sačuvali vaše zdravlje.
  • Nemojte dopustiti da između vaših obroka prođe više od četiri sata.

jelovnik gastritis

Tjedni jelovnik za gastritis

Donosimo vam tipičan jelovnik osobe koja boluje od gastritisa. Naravno, da se ne morate strogo pridržavati svih navedenih namirnica, kao ni konzumacije određenih namirnica po danima. Bitno je konzumirati namirnice koje su navedene, te isto tako izbjegavati one koje će vam i vaš liječnik preporučiti da izbjegavate.

Ponedjeljak:

  • Doručak: prepečenac s pekmezom od šljiva.
  • Međuobrok: voće.
  • Ručak: pileća prsa koja se mogu poslužiti uz mrkvu ili kupus salatu.
  • Večera: riža s mrkvom i brokulom. 

Utorak:

  • Doručak: proso uz grožđice, med i bademe.
  • Međuobrok: kombucha, voće.
  • Ručak: juha od bundeve riža i tofu.
  • Večera: banana, probiotički jogurt u kombinaciji sa zobenim pahuljicama.

Srijeda:

  • Doručak: sir salata i kruh s cjelovitim žitaricama.
  • Međuobrok: čaj od matičnjaka, banana.
  • Ručak: pečena pastrva, zelena salata s maslinovim uljem. 
  • Večera: palenta sa sjemenkama bundeve. 

Četvrtak:

  • Doručak: zobene pahuljice s bademima, medom, bananom i sjemenkama od bundeve ili sezama.
  • Međuobrok: bademi.
  • Ručak: jaja, krumpir, salata.
  • Večera: banane, alfa-alfa, med i maline.

Petak

  • Doručak: griz napravljen sa sojinim mlijekom i stevijom.
  • Međuobrok: čaj od kamilice i jabuke.
  • Ručak: pileća prsa, salata s mrkvom ili salata od repe. 
  • Večera: špinat i integralna tjestenina.

Subota:

  • Doručak: sušeno voće i salata od heljde.
  • Međuobrok: sok od mrkve.
  • Ručak: skuša i krumpir.
  • Večera: povrće s majonezom i kruh od cjelovitih žitarica.

Nedjelja:

  • Doručak: kukuruzni kruh i probiotički jogurt.
  • Međuobrok: banana i kombucha.
  • Ručak: tjestenina s piletinom, povrće.
  • Večera: zobene pahuljice s narančinim sokom, bademima, grožđicama, medom i kokosom. 

Prirodno liječenje gastritisa (čajevi i drugi pripravci)

Osobama s gastritisom preporučuje se čaj od sljeza ili lana, kamilice, komorača, iđirota, stolisnika, kadulje, pelina i metvice, u količini od pola litre do litru čaja, malo po malo kroz cijeli dan. Čajevi se preporučuju piti mlaki, a ne vrući jer oni pogoršavaju simptome.

  • Uz čaj se preporučuje redovito kroz 3 mjeseca trošiti i biljne kapi od matičnjaka, stolisnika ili anđelike, uz malo iđirota ako je prisutna pojačana kiselina.
  • Prije obroka pijuckajte pola šalice čaja od peršina, kamilice, paprene metvice, maslačka ili čička. Ako ste pod stresom dodajte matičnjak ili hmelj. Nakon jela žvačite sjemenke kardamoma, komorača ili kima.
  • Pelin će vam pomoći u uklanjanju svi želučanih tegoba.
  • Jedan decilitar svježeg soka od kupusa natašte – svako jutro, može vam pomoći u otklanjanju neugodnih tegoba izazvanih gastritisom.
  • Kod želučanih tegoba može vam pomoći i žvakanje korijena đumbira ili čaj od đumbira.
  • Sladić će pomoći kod upaljene sluznice želuca jer ima snažno antiupalno djelovanje. Velika prednost sladića je i to što se smije koristiti nekoliko tjedana bez pauze. Međutim, potrebno je posavjetovati se sa stručnom osobom.
  • Kurkuma je definitivno najučinkovitiji lijek iz ove kategorije. Kurkuma djeluje protuupalno te poboljšava probavu, a osim toga smanjuje i lučenje želučane kiseline.

gastritis lijecenje

Liječenje gastritisa

Kada osjetite da bi mogao uslijediti napadaj gastritisa – 24 sata nakon njega nemojte ništa jesti. Umjesto toga pijte puno tekućine, te izbjegavajte tekućinu koja sadrži alkohol. Možete piti mlijeko koje će ublažiti probavne tegobe. Nakon što prođu 24 sata, počnite s konzumacijom lakših jela. Najbolje bi bilo da konzumirate one namirnice za koje ste sigurni da vam neće škoditi.

Ako vas bolovi u želucu i dalje muče – uzmite neki  od lijekova koji se prodaju bez recepta, a pomažu u regulaciji želučane kiseline. Ako vam se čini kako je gastritis u vašem slučaju povezan s nizom faktora poput pušenja i opijanja – stanite na loptu i odrecite se poroka barem mjesec dana. Ako napadaji prestanu, na vama je da odlučite želite li se vratiti starim navikama.

U dijagnostici gastritisa se preferira endoskopija kojom se vrlo temeljito može pregledati jednjak, želudac i početni dio dvanaesnika, a ako je potrebno može se napraviti i biopsija.

Ako liječnik jasno dijagnosticira gastritis, vjerojatno će vam propisati sedativni antacid. U slučaju da patite od snažnih mučnina i povraćanja, dobit ćete injekciju antiemetika. Ako je gastritis uzrokovao neki lijek, liječnik će vam propisati neki drugi lijek te vam objasniti kako i u kojim dozama uzimati novi lijek. 

Ako su gastritis uzrokovale neke bakterije primjerice H. pylori – liječnik će vam propisati antibiotik

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

4.53 / 5   45
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail
Pojmovi uz članak: gastritis prehrana, gastritis, prehrana kod gastritisa, gastritis simptomi, hrana za gastritis, kronični gastritis prehrana, gastritis kod djece, prehrana za gastritis, simptomi gastritisa, dijeta kod gastritisa,