Heljdino brašno – dobrobiti i bezglutenski recepti

heljdino brašno

Heljda je biljka koja ne sadrži gluten te je primjerena osobama koje imaju celijakiju ili izbjegavaju žitarice. Unatoč popularnom mišljenju, heljda zapravo nije žitarica već pripada zeljastom povrću, a više o dobrobitima i receptima čitajte u nastavku.

Heljdino brašno popularno je kao dodatak drugim brašnima ili za korištenje u slasticama. Zbog svog intenzivnog okusa rijetko se samo koristi za pripremu kruha i drugih proizvoda već se miješa s brašnima poput pirovog, zobenog i prosenog.

Brašno od heljde može biti tamnije ili svjetlije boje, a poput integralnog brašna, tamnije heljdino brašno sadrži više nutrijenata.

Dobrobiti heljdinog brašna za zdravlje

Iznimno je hranjivo i nutritivno mnogo isplativije od pšeničnih i sl. prerađenih brašna u kojima rijetko ostaje hranjivih tvari. Brašno od heljde osigurava zdrave ugljikohidrate i lako je probavljivo jer sadrži visoku razinu dijetalnih vlakana koja reguliraju probavu.

Ne uzrokuje nadutost te ne podiže razinu glukoze u krvi, što ga čini idealnim i za osobe oboljele od dijabetesa. Također sadrži čak osam esencijalnih aminokiselina, vitamine, minerale poput željeza, bakra, cinka, magnezija i fosfora te flavonoide.

heljda recepti

Dodatak heljdinog brašna uobičajenim receptima za kruh, peciva ili domaću tjesteninu osigurat će više nutrijenata u vašim obrocima, dok će priprema palačinki ili slastica ublažiti intenzivan okus i pružiti vašem tijelu kvalitetne hranjive tvari.

Heljdino brašno recepti

Heljda se u mnogim državama dodaje u specijalitete te koristi široko za razna jela. Rusija, Francuska i Ukrajina samo su neke od zemalja koje su ukomponirale heljdu u svoju prehranu, što zbog nutritivnih vrijednosti, što zbog posebnog okusa koje daje jelima.

S obzirom da heljda ima osebujan i jak okus, mnogo jači od uobičajenog integralnog brašna, većinom se koristi za miješanje s drugim brašnima. Može se također koristiti u palačinkama, žgancima (palenti) i poslasticama koje će ublažiti okus, a doprinijeti zdravlju.

Heljdino brašno kruh

Za lako probavljiv i nutritivno vrijedan kruh, pogledajte naš recept za izradu heljdinog kruha OVDJE. Izaberite jedan od dva recepta za ukusan domaći kruh, dok je drugi recept primjeren i osobama koje izbjegavaju kvasac, no i dalje žele uživati u kruhu.

Važno je napomenuti kako se heljdino brašno pri izradi kruha i peciva uvijek miješa s drugim brašnom. Naime, u receptu za kruh koristi se najviše 50% heljdinog brašna te nekog drugog brašna po izboru.

Heljdino brašno palačinke

Palačinke su najčešći recept u koje se dodaje heljdino brašno, upravo iz razloga što se heljda manje osjeti u slatkim jelima. Za izradu palačinki potrebno je:

  • 200g heljdinog brašna (ili pola-pola s drugim brašnom),
  • 250 ml mlijeka
  • 2 jaja
  • 1 i pol žličica praška za pecivo
  • 1 žličica cimeta i 1 žličica ekstrakta vanilije
  • Za serviranje: voće, jogurt, med, pekmez ili džem

heljdine palačinke

  1. Pomiješajte (miksajte) mokre sastojke u užoj posudi.
  2. U veću zdjelu prosijte heljdino brašno te dodajte cimet i prašak za pecivo.
  3. Postupno dodajte mokre sastojke suhima, a zatim ostavite smjesu da stoji sat vremena.
  4. Nakon stajanja dodajte nešto ulja u tavu i grabite smjesu velikom žlicom.
  5. Na tavici oblikuje palačinku i pecite dok ne postane zlatna, a zatim okrenite i ponovite postupak s ostatkom smjese.
  6. Palačinke pokušajte održati toplima i odvajajte papirom za pečenje ukoliko se počnu lijepiti.

Kako napraviti heljdino brašno?

Izrada heljdinog brašna veoma je jednostavna, a proizvodi se od sjemenki heljde. Brašno možete pripremati po potrebi i u manjim količinama za najbolje rezultate, dok je sjemenke poželjno skladištiti u dobro zatvorenim posudama do 12 mjeseci.

Sve što vam za pripremu brašna od heljde treba je:

  • Suhe sjemenke heljde,
  • Sjeckalica, multipraktik ili snažan blender,
  • Staklena posuda s poklopcem za čuvanje.

Sjemenke pregledajte i odvojite loše sjemenke koje se doimaju pokvarenima ili su promijenile boju. Stavite čiste suhe sjemenke u sjeckalicu ili multipraktik te usitnjavajte dok ne postignete teksturu brašna.

Od tada brašno čuvajte u hladnjaku, u dobro zatvorenim staklenkama ili posudama. Brašno će u hladnjaku trajati otprilike 3-4 mjeseca, stoga preporučujemo kupovinu sjemenki i mljevenje istih po potrebi.

Heljdino brašno cijena

Mnogi heljdino brašno smatraju odviše skupocjenim ili nedostupnim, no ovo brašno ponekad možemo pronaći i češće od kokosovog, rižinog ili bademovog brašna. Cijena heljdinog brašna većinom iznosi 30-50 kn po kilogramu, ovisno od prodajnog mjesta ili količine u pakiranju.

heljdine sjemenke

Cijena heljdinih sjemenki u pravilu je uvijek jeftinija te su isplativije ukoliko brašno možete sami izrađivati.

Heljdino brašno prodaja i gdje kupiti?

Zbog kratkog roka trajanja, preporučuje se pripremati vlastito brašno ili ga češće kupovati u manjim količinama. Također, prodaja brašna na tržnicama ili štandova ponekad nije provjerena ili brašno nije prošlo inspekcijski nadzor, stoga preporučujemo oprez.

Brašno kupujte kod provjerenih proizvođača ili OPG-ova, no poželjno je da su proizvodi kontrolirani te naveden imaju rok trajanja na pakiranju. Za sada heljdino brašno možete kupiti u raznim trgovačkim centrima, a posebice trgovinama zdrave hrane. Eko heljdino brašno odlične kvalitete naručite u našem WebShop-u, klikom na link OVDJE.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
15-05-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: heljdino brašno recepti, bezglutenska hrana recepti, brašno od heljde recepti,