Heljdino brašno – dobrobiti i bezglutenski recepti

heljdino brašno
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Heljda je biljka koja ne sadrži gluten te je primjerena osobama koje imaju celijakiju ili izbjegavaju žitarice. Unatoč popularnom mišljenju, heljda zapravo nije žitarica već pripada zeljastom povrću, a više o dobrobitima i receptima čitajte u nastavku.

Heljdino brašno popularno je kao dodatak drugim brašnima ili za korištenje u slasticama. Zbog svog intenzivnog okusa rijetko se samo koristi za pripremu kruha i drugih proizvoda već se miješa s brašnima poput pirovog, zobenog i prosenog.

Brašno od heljde može biti tamnije ili svjetlije boje, a poput integralnog brašna, tamnije heljdino brašno sadrži više nutrijenata.

Dobrobiti heljdinog brašna za zdravlje

Iznimno je hranjivo i nutritivno mnogo isplativije od pšeničnih i sl. prerađenih brašna u kojima rijetko ostaje hranjivih tvari. Brašno od heljde osigurava zdrave ugljikohidrate i lako je probavljivo jer sadrži visoku razinu dijetalnih vlakana koja reguliraju probavu.

Ne uzrokuje nadutost te ne podiže razinu glukoze u krvi, što ga čini idealnim i za osobe oboljele od dijabetesa. Također sadrži čak osam esencijalnih aminokiselina, vitamine, minerale poput željeza, bakra, cinka, magnezija i fosfora te flavonoide.

heljda recepti

Dodatak heljdinog brašna uobičajenim receptima za kruh, peciva ili domaću tjesteninu osigurat će više nutrijenata u vašim obrocima, dok će priprema palačinki ili slastica ublažiti intenzivan okus i pružiti vašem tijelu kvalitetne hranjive tvari.

Heljdino brašno recepti

Heljda se u mnogim državama dodaje u specijalitete te koristi široko za razna jela. Rusija, Francuska i Ukrajina samo su neke od zemalja koje su ukomponirale heljdu u svoju prehranu, što zbog nutritivnih vrijednosti, što zbog posebnog okusa koje daje jelima.

S obzirom da heljda ima osebujan i jak okus, mnogo jači od uobičajenog integralnog brašna, većinom se koristi za miješanje s drugim brašnima. Može se također koristiti u palačinkama, žgancima (palenti) i poslasticama koje će ublažiti okus, a doprinijeti zdravlju.

Heljdino brašno kruh

Za lako probavljiv i nutritivno vrijedan kruh, pogledajte naš recept za izradu heljdinog kruha OVDJE. Izaberite jedan od dva recepta za ukusan domaći kruh, dok je drugi recept primjeren i osobama koje izbjegavaju kvasac, no i dalje žele uživati u kruhu.

Važno je napomenuti kako se heljdino brašno pri izradi kruha i peciva uvijek miješa s drugim brašnom. Naime, u receptu za kruh koristi se najviše 50% heljdinog brašna te nekog drugog brašna po izboru.

Heljdino brašno palačinke

Palačinke su najčešći recept u koje se dodaje heljdino brašno, upravo iz razloga što se heljda manje osjeti u slatkim jelima. Za izradu palačinki potrebno je:

  • 200g heljdinog brašna (ili pola-pola s drugim brašnom),
  • 250 ml mlijeka
  • 2 jaja
  • 1 i pol žličica praška za pecivo
  • 1 žličica cimeta i 1 žličica ekstrakta vanilije
  • Za serviranje: voće, jogurt, med, pekmez ili džem

heljdine palačinke

  1. Pomiješajte (miksajte) mokre sastojke u užoj posudi.
  2. U veću zdjelu prosijte heljdino brašno te dodajte cimet i prašak za pecivo.
  3. Postupno dodajte mokre sastojke suhima, a zatim ostavite smjesu da stoji sat vremena.
  4. Nakon stajanja dodajte nešto ulja u tavu i grabite smjesu velikom žlicom.
  5. Na tavici oblikuje palačinku i pecite dok ne postane zlatna, a zatim okrenite i ponovite postupak s ostatkom smjese.
  6. Palačinke pokušajte održati toplima i odvajajte papirom za pečenje ukoliko se počnu lijepiti.

Kako napraviti heljdino brašno?

Izrada heljdinog brašna veoma je jednostavna, a proizvodi se od sjemenki heljde. Brašno možete pripremati po potrebi i u manjim količinama za najbolje rezultate, dok je sjemenke poželjno skladištiti u dobro zatvorenim posudama do 12 mjeseci.

Sve što vam za pripremu brašna od heljde treba je:

  • Suhe sjemenke heljde,
  • Sjeckalica, multipraktik ili snažan blender,
  • Staklena posuda s poklopcem za čuvanje.

Sjemenke pregledajte i odvojite loše sjemenke koje se doimaju pokvarenima ili su promijenile boju. Stavite čiste suhe sjemenke u sjeckalicu ili multipraktik te usitnjavajte dok ne postignete teksturu brašna.

Od tada brašno čuvajte u hladnjaku, u dobro zatvorenim staklenkama ili posudama. Brašno će u hladnjaku trajati otprilike 3-4 mjeseca, stoga preporučujemo kupovinu sjemenki i mljevenje istih po potrebi.

Heljdino brašno cijena

Mnogi heljdino brašno smatraju odviše skupocjenim ili nedostupnim, no ovo brašno ponekad možemo pronaći i češće od kokosovog, rižinog ili bademovog brašna. Cijena heljdinog brašna većinom iznosi 30-50 kn po kilogramu, ovisno od prodajnog mjesta ili količine u pakiranju.

heljdine sjemenke

Cijena heljdinih sjemenki u pravilu je uvijek jeftinija te su isplativije ukoliko brašno možete sami izrađivati.

Heljdino brašno prodaja i gdje kupiti?

Zbog kratkog roka trajanja, preporučuje se pripremati vlastito brašno ili ga češće kupovati u manjim količinama. Također, prodaja brašna na tržnicama ili štandova ponekad nije provjerena ili brašno nije prošlo inspekcijski nadzor, stoga preporučujemo oprez.

Brašno kupujte kod provjerenih proizvođača ili OPG-ova, no poželjno je da su proizvodi kontrolirani te naveden imaju rok trajanja na pakiranju. Za sada heljdino brašno možete kupiti u raznim trgovačkim centrima, a posebice trgovinama zdrave hrane. Eko heljdino brašno odlične kvalitete naručite u našem WebShop-u, klikom na link OVDJE.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail
Pojmovi uz članak: heljdino brašno recepti,