Indijski oraščić – nutritivna i ljekovita svojstva

indijski oraščići

Indijski oraščići potječu iz Brazila, ali se danas najviše proizvode u Indiji (po čemu su poznati kao “indijski” oraščići). Unatoč orašastom imenu, indijski oraščić zapravo i nije orašasti plod, nego sjemenka cashew jabuke – ploda indijskog oraha.

Za razliku od jabuke cashew, sjeme ovog ploda je poznato diljem cijelog svijeta zbog svog okusa i zdravstvenih dobrobiti.

Više o njima pročitajte u nastavku.

Indijski oraščići – tradicionalna upotreba

U Indiji, indijski oraščići su:

  • nezamjenjiva delikatesa u tradicionalnim desertima, naročito u pripremi pudinga od riže-kheer i halvi,
  • dekoracija na slatkišima,
  • poklon za vrijeme festivala i sklapanja braka – tradicionalno mladoženjina obitelj poklanja mladoj pet vrsta suhog voća, među kojima je indijski oraščić obavezan,
  • ukusan snack.
indijski-orascic
Foto: Unsplash

Burfi, tradicionalni slatkiš od mlijeka i indijskih oraščića (kaju-burfi) jedan je od najskupljih i najcjenjenijih slatkiša koje možete donijeti nekome na poklon. U Indiji je običaj da se prilikom svake posjete u kuću u koju se dolazi donese kutija slatkiša na poklon.

Za razliku od drugih orašastih plodova, indijski oraščić je mekan i slatkastog je okusa. Osim u desertima, daje odličan okus i slanim jelima, primjerice jelima s rižom, cous-cousom ili salatama.

U našim krajevima je popularan kao slani snack, no prepržen i presoljen ne daje puno hranjivih dobrobiti. Najbolje ga je konzumirati:

  • sirovog,
  • skuhanog u mlijeku (kod pripremanja kheer-a, deserta sličnog “sutlijašu” u našim krajevima),
  • tek lagano preprženog (tijekom kuhanja slanih jela).

Samljeven indijski oraščić daje gustoću i aromu curry-jima. Od indijskog oraščića možete pripremiti:

  • vegansku majonezu – koja je dosta zdravija od industrijske majoneze od jaja,
  • veganski maslac – kojega je uistinu lako napraviti kod kuće, a zdrava je zamjena za kravlji maslac.

Više veganskih zamjena za određene namirnice pronađite ovdje

majoneza indijski orascici
Foto: Photospin

Indijski oraščić – nutritivna svojstva

Indijski oraščići među svim orašastim plodovima imaju najviši postotak šećera, a manji postotak dijetalnih vlakana. Međutim, puni su vitamina, minerala i antioksidativnih spojeva, kao i nezasićenih masnih kiselina te proteina. 

Nutricionisti sa zdravstvenog portala Medical News Today navode da 28 grama indijskih oraščića sadrži:

  • 157 kalorija,
  • 8.56 grama ugljikohidrata, a od toga 1.68 grama šećera,
  • 0.9 grama proteina,
  • 12.43 grama masnih kiselina,
  • 10 miligrama kalcija,
  • 1.89 miligrama željeza,
  • 83 miligrama magnezija, 
  • 168 miligrama fosfora,
  • 187 grama kalija,
  • 3 miligrama natrija, 
  • 1.64 miligrama cinka,
  • vitamine B, C i K. 

Zbog svog bogatog nutritivnog profila, indijski oraščići organizmu pružaju određene zdravstvene prednosti. 

indijski-orascici
Foto: Unsplash

Indijski oraščić – ljekovita svojstva

Indijski oraščići su prepuni minerala i vitamina koji mogu pomoći pri održavanju zdravlja, a posebno:

  • srca i krvožilnog sustava,
  • očiju,
  • kostiju.

Naime, indijski oraščići sadrže nezasićene masne kiseline koje mogu sudjelovati u snižavanju koncentracije “lošeg” kolesterola. Osim toga, sadrže minerale bakar, željezo i magnezij koji pomažu održavanju zdravlja cjelokupnog krvožilnog sustava. 

Također, zbog minerala bakra i magnezija su indijski oraščići važni za održavanje zdravlja kostiju. Manjak bakra se može povezati s razvojem osteoporoze i manjom gustoćom kostiju. Magnezij pomaže kod apsorpcije kalcija u kosti. 

Više o osteoporozi pročitajte ovdje

Indijski oraščići sadrže i pigmente lutein i zeaksantin, koji pomažu u održavanju zdravlja očiju. Istraživanje iz 2018. godine, objavljeno u časopisu Nutrients, zaključuje kako je lutein nadasve koristan u zdravlju očiju, ali i moždanog tkiva, gdje može sudjelovati u poboljšanju kognitivnih funkcija. 

Dovoljno je razloga da već od danas indijski oraščići postanu neizostavan dio vašeg jelovnika, deserata, salata ili da posudicom indijskih oraščića zamijenite industrijski snack ili ne tako zdrave slatkiše.

Članak uređen:

Izvori:

  1. Fanous, S., Butler, N. (2018) Are Cashews Good for You? Healthline.
  2. Ware, M., Olsen, N. (2018) Health benefits of cashews. Medical News Today.
  3. Buscemi, S., Corleo, D., Di Pace, F., Petroni, M. L., Satriano, A., Marchesini, G. (2018) The Effect of Lutein on Eye and Extra-Eye Health. Nutrients, 10, 1321. 

Ocjenite članak

4.45 / 5   11

Foto: Photospin, Unsplash

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: indijski oraščić, indijski oraščiči, indijski orah, Indijski oraščić zdravlje, indijski or, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Indijski oraščić – nutritivna i ljekovita svojstva

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Sramota od članka! Indijski oraščić ima više vitamina C nego naranče. Dajte se obrazujte.