Jabučna dijeta – dijeta koja djeluje

jabucna dijeta
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Kada su znanstvenici prvi puta uspjeli utvrditi koju količinu vitamina i minerala sadrži jabuka ostali su pozitivno iznenađeni. Da bi obavijestili javnost o otkriću izmislili su poslovicu koja je i danas popularna: ”An apple a day keeps the doctor away“. Hrvatski prijevod se također rimuje i glasi ”Jabuka na dan doktora tjera van”.

U vrijeme prvih istraživanja na hrani još se nije znalo za pektin, vlakno koje bubri u kontaktu s vodom. Jabuka sadrži veliki udio pektina i upravo u tome leži razlog zašto bi osobe koje žele i trebaju smršaviti trebali napuniti ormare jabukama.

Ono što jabučna dijeta nalaže je da se jede puno jabuka i pije puno vode. Voda je potrebna da bi pektin nabubrio. Tako se stvara osjećaj sitosti mada je unos kalorija u tijelo izrazito malen. Kada jedete jabuke imate manju potrebu za teškim obrocima.

Velika količina vlakana pomaže i u čišćenju probavnih organa pa se jabuke preporučuju za izbacivanje viška toksina iz tijela ili recimo kod mamurluka.

Upute za jabučnu dijetu

Jabučna dijeta propisuje jedenje jabuka u međuobrocima te, poželjno, prije ručka kako biste manje pojeli. Ako ste ljubitelj slatkih obroka tipa čokolade, bilo bi vam korisno čokoladu zamijeniti jabukom.

Naravno, jabuka nikada neće biti tako fina i slatka kao čokolada, ali kada se naviknete na tu promjenu osjećat ćete se puno bolje. Dobrobiti jabuke možete dobiti i u jabučnom octu.

Koliko god su jabuke zdrave nije niti s njima dobro pretjerati. Tri jabuke dnevno su optimalna količina mada to ovisi i o veličini jabuka.

Treba li jabukama guliti koru?

Kod nešpricanih i netretiranih jabuka je odgovor jasan – kora je zdrava i treba ju pojesti. Kod tretiranih jabuka se predlaže oguliti koru.

Hrvatska ima jaku proizvodnju jabuka. Ipak, puno ih i uvozimo, najviše iz Kine. Većina jabuka je tretirano, ali u specijaliziranim trgovinama mogu se nabaviti jabuke s eko-certifikatom koje su skuplje i do 3 puta.

 

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

3.17 / 5   6
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail
Pojmovi uz članak: jabučna dijeta, dijeta koja deluje, jabucna dijeta tablete, Jabucni ocat djeta,