Jesu li proizvodi bez glutena zdraviji?

gluten

Nova studija, objavljena u časopisu “60 milijuna potrošača”, navodi da su bezglutenski proizvodi dobri za ljude koji zbilja pate od intolerancije na taj sastojak, dok su ostali koji se povode trendovima i izbjegavaju gluten zbog mišljenja da će poboljšati zdravlje zapravo žrtve marketinških trikova.  

Istraživanje je usporedilo deklaracije glutenskih i bezglutenskih proizvoda: tjestenina, špageti, pizza, kruh i kolači. Otkriveno je da proizvodi bez glutena sadrže manje vlakana i proteina nego što ih ima u uobičajenim proizvodima.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Gluten

Zaključili su da se u pojedina tijesta bez glutena dodaju aditivi kao što su E464 i E330 radi očuvanja elasticiteta proizvoda, a aditive je svakako bolje izbjegavati.  

Konačno, bezglutenski proizvodi  su često dvostruko skuplji od klasičnih, stoga se savjetuje potrošačima neka ne podliježu trendovima koji zapravo samo prazne njihove novčanike.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.67 / 5   3
Facebooktwitterpinterestmail
01-10-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni