Jesu li sjemenke jabuke otrovne?

zelena-jabuka

Često jedemo jabuke, no pitanje je koliko često pojedemo i njihove koštice.
Postoje oni koji smatraju koštice otrovnima, dok drugi drže da su zdrava grickalica. Što je istina pročitajte u nastavku članka.

sjemenke jabuke

Cijanid u košticama

Koštice jabuka sadrže biljni spoj zvan amigdalin. Osim jabuka, sadrže ga bademi, koštice breskve, trešnje i marelice. Spoj služi u kemijskoj obrani sjemenke, a netaknut je bezopasan.

Ako je sjemenka zdrobljena, oštećena, prožvakana ili u probavnom traktu, amigdalin se raspada u hidrogen cijanid. Ovaj je spoj otrovan, pa čak i smrtonosan u većim dozama.

Cijanid je povijesno poznat otrov, koji remeti dolazak kisika u stanice, te može dovesti do smrti u kratkom roku, pri konzumiranju veće doze. Informaciju dodatno možete proučiti na linku.

jabuke

Koja je granica unosa cijanida?

Unos 0.5-3.5 mg po kilogramu tjelesne težine može uzrokovati otrovanje, komu, paralizu, otkazivanje srca i pluća, pa i smrt. Za odraslu osobu težine 81 kg to iznosi 41-286 mg cijanida. Podatak pronađite ovdje.

Manje količine cijanida mogu uzrokovati glavobolje, mučnine, povraćanje, slabost i zbunjenost.

Zbog manje težine, djeca su pod većim rizikom da se otruju cijanidom iz koštica.

Jabuke

Koliko grama sjemenki nam može naštetiti?

1 gram zdrobljenih i prožvakanih sjemenki jabuke može ispustiti 0.06-0.24 mg cijanida. Da bi posljedice njihove konzumacije bile fatalne ili barem izazvale negativnu reakciju našeg organizma, trebali bismo pojesti 2 šalice mljevenih sjemenki.

Doza koja bi bila smrtna ovisi o težini osobe, osobnoj toleranciji te sorti jabuke. Zapamtite da i manje doze mogu uzrokovati mučninu!

Ako progutate sjemenke jabuke u komadu, neće vam se ništa dogoditi! Naime, sjemenke su zaštićene vanjskim slojem od probavnih sokova, te zato mogu proći želucem bez uzrokovanja štete.

1 jabuka sadrži 0-20 sjemenki. Bez obzira, bilo bi dobro ukloniti sjemenke kod jedenja jabuke.

Video o hrani koja može biti trovna:

Savjet uz ukusnu jabuku:

Kora i meso jabuke njeni su zdravi dijelovi. Osim u slučaju korištenja pesticida – tada preporučujeo da jabuke stavite u mlaku vodu tijekom noći te ih sljedeći dan isperete.

Žvakane ili zdrobljene sjemenke jabuke ispuštaju malu dozu cijanida, što je jako toksično za organizam.

Da biste iskusili bilo koje simptome trovanja košticama, morali biste ih pojesti minimalno 150. Dakle, možete bez brige uživajti u jabukama!

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

3.50 / 5   2
Facebooktwitterpinterestmail
27-09-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: kostice od jabuke, cijanid, koštica breskve otrovna, jesu li koštice jabuke otrovne, jabuka kospica, zasto su kospe od jabuke dobre, dobrobit marelice, detoksikacija od cijanida, cijanid u košticama jabuka, cijanid jabuka,