Jetrena dijeta – hrana za oporavak i obnovu oboljele jetre

jetra zdravlje

Jetra je jedan od najvažnijih organa, budući da se u ovom organu svakog trenutka odigrava veliki broj biokemijskih reakcija. Svaki poremećaj u jetri se održava na rad ostalih organa. Stoga, vrlo je važno napomenuti da se s jetrom treba pažljivo postupati.

Jetrena dijeta je posebno namijenjena ljudima oboljelima od:

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

U nastavku članka možete pročitati smjernice kojih biste se trebali pridržavati ako patite od nekih od navedenih bolesti jetre. Naravno, u tom slučaju prehranu trebate uvijek kontrolirati prema savjetima i preporukama liječnika. 

jetra

Foto: Photospin

Hrana za bolesti jetre

Sve bolesti jetre nisu iste pa se tako razlikuju i preporuke vezane za prehranu, upućuju stručnjaci s medicinskog portala Pliva Zdravlje. Međutim, općenite preporuke vezane za prehranu kod svih bolesti jetre su:

  • unos masti treba maksimalno reducirati,
  • hranu treba soliti umjereno,
  • najviše treba jesti ugljikohidrata iz žitarica, meda, voća i povrća,
  • proteine treba unositi putem ribe, piletine i puretine, jaja i mlijeka,
  • treba izbjegavati alkohol i pušenje,
  • treba piti puno vode,
  • treba jesti češće, ali manje obroke. 

Što se tiče pića, treba izbjegavati gazirane napitke i napitke koji u sebi sadrže kofein

jetrena-dijeta1

Foto: Photospin

Uz to, ostale zabranjene namirnice su:

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
  • svježi ili vrući pekarski proizvodi, dizana tijesta i tjestenina,
  • punomasno mlijeko, dimljeni i zreli sirevi, vrhnje s visokim udjelom masnoće,
  • masno i dimljeno meso, polutrajne i trajne kobasice, paštete,
  • morski plodovi (lignje, dagnje, rakovi i školjke),
  • nepravilno obrađeno povrće (luk, crvena paprika, rajčica, poriluk),
  • nedozrelo ili vrlo slatko voće, orasi, lješnjaci, bademi,
  • majoneza,
  • bezalkoholna gazirana pića, crni čajevi,
  • sva konzervirana hrana.

Jetrena dijeta kod akutne upale jetre

Akutna upala jetre je iznenadno upalno stanje jetre koje u pravilu traje kraće, ali ima simptome poput:

Ljudi koji pate od akutne upale jetre zbog simptoma nemaju želju za hranom, ali ipak moraju jesti da bi osigurali dovoljno energije za oporavak organizma. 

Ako povraćate i uopće ne možete jesti, trebate konzumirati medom zaslađen čaj od:

Možete jesti i juhu od povrća ili kompot od jabuke. Kad prođe prva faza akutne upale jetre, možete konzumirati i:

  • jogurt,
  • posni sir,
  • juhe od povrća,
  • rižu na mlijeku. 

Jetrena dijeta kod ciroze jetre, hepatitisa i kronične upale jetre

Ako patite od dugotrajnih bolesti jetre, kao što su ciroza, kronična upala ili hepatitis, morate se pridržavati posebno propisane dijete kako biste organizmu pružili dovoljno hranjivih tvari. 

Stručnjaci s Odsjeka za prehranu i dijetetiku Opće županijske bolnice u Požegi donose ideje za jelovnik tijekom pridržavanja jetrene dijete:

1.dan:

  • zajutrak – kava od cikorije i posni sir s kruhom,
  • doručak – kompot od jabuke,
  • ručak – juha od junetine, kuhana junetina, riža s bešamel umakom,
  • večera – varivo od mrkve i krumpira s kruhom.

2. dan: 

  • zajutrak – čaj od kamilice s medom, kruh,
  • doručak – keksi bez maslaca,
  • ručak – juha od piletine, kuhana piletina s pire krumpirom i svježa mrkva,
  • večera – mljevena junetina s tjesteninom, kuhana cvjetača. 

3. dan:

  • zajutrak – žganci s mlijekom, kruh,
  • doručak – puding od vanilije,
  • ručak – varivo od piletine i raznog povrća, kruh,
  • večera – rižoto od piletine i salata od cikle. 

Izbjegavajte jako začinjavanje hrane, a salate začinite maslinovim uljem i s malo soka od limuna.

Istraživanje čileanskih znanstvenika iz 2018. godine je pokazalo da ekstra djevičansko maslinovo ulje ima izrazito blagotvorno djelovanje na oštećenu jetru.

Upravo zbog nezasićenih masnih kiselina i fenolnih spojeva koje sadrži, ekstra djevičansko maslinovo ulje može djelovati protuupalno te spriječiti oksidativni stres i oštećenja mitohondrija u stanicama jetre.

Jetrena dijeta kod mononukleoze

Cilj jetrene dijete kod mononukleoze jest da pruži bolesniku dovoljno energije. Dijeta za oporavak jetre treba biti takva da u organizmu bude dovoljno gradivnih elemenata za oporavak organizma te se pri tome zaštiti jetra. Obroci bi trebali biti manji i učestaliji, negdje 5 – 6 puta dnevno.

Dijeta kod mononukleoze je balansirana prehrana koja ne sadrži puno masti. Međutim, bitno je razlikovati ”dobre” i ”loše” masnoće za naš organizam. Stoga, treba izbjegavati masnoće koje su rafinirane, bogate zasićenim masnim kiselinama. Dok se hrana bogata omega- 3 i 6 masnim kiselinama preporučuje kod jetrene dijete.

Kako bi se što lakše privikli na ovu vrstu prehrane, evo nekoliko prijedloga:

  • Smanjiti ili ne konzumirati proizvode životinjskog podrijetla kao što su crveno meso, suhomesnati proizvodi, punomasno mlijeko, vrhnje, maslac itd. Ako želite jesti meso, jedite bijelo meso kao što je piletina bez kožice ili puretina te ribu.
  • Dijeta kod bolesti jetre treba sadržavati hranu koja čini bazu prehrambene piramide (voće, povrće i žitarice), konzumirati voće i povrće sirovo, ali i kao sokove.
  • Isprobati nove recepte koje uključuju zdravu tjesteninu (od punog zrna, smeđu rižu).
  • Izabrati načine pripreme koji isključuju masnoću; kuhanje, dinstanje, pečenje u vrućem zraku, kuhanje u mikrovalnoj pećnici.
  • Zamijeniti punomasno mlijeko obranim, isto učiniti s jogurtima i sirom, probati sojino ili rižino mlijeko.
  • Čitati naljepnice na proizvodima, budući da niskokalorično ne znači da proizvod ima nisko udio masnoća.

Kako bi bilo što lakše predočiti se jedan dan jetrene dijete, dajemo primjer dnevnog jelovnika kod jetrene dijete:

  • Doručak: 1 naranča, zobena kaša ili griz na mlijeku; kriška crnog kruha ili 1 graham s 2 čajne žličice margarina; pekmez od jagoda; čaša voćnog soka ili mlijeka.
  • Užina: svježi sir i kruh.
  • Ručak: kuhana bijela riba, piletina ili puretina s koje je uklonjena kožica, kuhani krumpir sa suncokretovim uljem i peršinom, kuhano povrće – brokula, blitva, cvjetača, mrkva; 2 kriške crnog kruha, salata, svježe voće; jabuka, kruška, grožđe, dinja; čaša voćnog soka ili mlijeka.
  • Poslijepodnevna užina: jogurt i graham žemlja.
  • Večera: tuna, kruh, svježe voće.

Bitno je izbjegavati vrlo masnu, prženu ili slanu hranu kao što su:

  • slanina,
  • kobasice,
  • usoljeno i dimljeno meso,
  • konzervirano povrće,
  • smrznuta hrana namijenjena za mikrovalnu pećnicu,
  • grickalice,
  • umjetne juhe,
  • punomasno mlijeko,
  • slatko vrhnje i maslac.

Isto tako, važno je piti puno vode, preporučeno 6 do 8 čaša vode dnevno.

jetrena-dijeta2

Foto: Photospin

Masna jetra – dijeta i recepti

U sljedećem dijelu navodimo par napitaka koji su odlični za jetru te laki za pripremiti.

Napitak od sirutke za masnu jetru

  1. Jednu jabuku srednje veličine operite, ogulite, isijecite na kockice,
  2. Stavite jabuku u blender,
  3. Dodajte čašu sirutke, žličicu soka od limuna i žličicu ili dvije meda,
  4. Stavite sve zajedno u blender i smiksajte.

Sok za detoksikaciju jetre

Kako bi ste napravili sok za detoksikaciju jetre, potrebno je sljedeće sastojke smiksati u blenderu:

  • ciklu,
  • 4 šalice isjeckanog kelja,
  • 2 šalice isjeckanog korijena celera,
  • jedan krastavac srednje veličine,
  • pola limuna,
  • vez peršina,
  • vez korijandera,
  • komad đumbira.

O bolestima i čišćenjima jetre kliknite na sljedeće članke: 

  1. Bolesti jetre – uzroci, simptomi, liječenje
  2. Detoksifikacija jetre na prirodan način
  3. Cista na jetri – uzroci, simptomi, liječenje
  4. Masna jetra – uzroci, simptomi, liječenje
  5. Rak jetre – uzroci, simptomi, liječenje

Izvori:

  1. Soto-Alarcon, S.A., Valenzuela, R., Valenzuela, A., Videla, L.A. (2018) Liver Protective Effects of Extra Virgin Olive Oil: Interaction between Its Chemical Composition and the Cell-signaling Pathways Involved in Protection. Endocr. Metab. Immune Disord. Drug Targets. 18, 75-84. 
  2. Martinis, I., Oreč, I., Pavić, E., Kardum, D. (2009) Dijatoterapija kod bolesti jetre. Odjel Prehrane. Klinička bolnica Dubrava. Pliva Hrvatska. 
  3. Martinis, I., Oreč, I., Pavić, E., Kardum, D. (2009) Dijetoterapija kod bolesti jetre. Pliva Zdravlje.
  4. Dijeta kod kronične upale jetre, ciroze i hepatitisa. (2019) Odsjek za prehranu i dijetetiku. Gradska bolnica Pakrac. Opća županijska bolnica Požega. 
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.20 / 5   5
Facebooktwitterpinterestmail
18-08-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: jetrena dijeta, dijeta za oporavak jetre, kako obnoviti jetru, dijeta za masnu jetru, obnova jetre, dijeta jetrena, jetra dijeta, hrana za obnovu jetre, za obnavljanje jetre, hrana kod upale jetre,