Jogurt – provjerite zašto je dobar za zdravlje i sadrži li žive kulture?

jogurt

Jogurt nije samo ukusan, on je izvrstan izvor lako iskoristivih i vrlo kvalitetnih bjelančevina i kalcija. Preporučuju se uzimati ih nakon antibiotske terapije jer antibiotici uništavaju i korisnu crijevnu floru te često izazivaju proljev i nekontrolirano bujanje gljivice Candida albicans.

Te se gljivice mogu razmnožavati u crijevima, rodnici, plućima, usnoj šupljini, na prstima ili pod noktima. Bakterije iz jogurta nadomjestit će korisne bakterije u probavnom sustavu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ali, tu zadaću neće obaviti svaki jogurt na policama trgovina. Kako biste provjerili sadrži li žive kulture, izdvojite nekoliko žlica da biste napravili mali test.

Kako provjeriti sadrži li jogurt žive kulture?

  • Nekoliko žlica običnog jogurta pomiješajte sa šalicom toplog mlijeka (ne ključalog).
  • Smjesu ostaviti preko noći na toplome.
  • Ukoliko se mlijeko do jutra donekle zgusnulo, vaš jogurt sadrži žive kulture. Ako jogurt nije položio ispit, mlijeko će biti mlijeko i takav jogurt nije dobar za konzumaciju.

Zašto je jogurt dobar za zdravlje?

Jogurt se osobito preporučuje osobama koje teško probavljaju mlijeko. Budući da se laktoza u jogurtu fermentiranjem djelomice razloži, za osobe koje ne podnose laktozu to je dobar izvor kalcija.

Jogurt može štititi  od infekcija, jer djeluje na imunološki sustav preko gama-interferona u krvi. Gama-interferon je tvar koja pomaže tijelu prevladati bolest.

Razne kliničke studije su utvrdile da probiotici iz jogurta mogu:

  • pomoći kod probavnih problema ( zatvor, proljev, kolike…)
  • odgoditi razvoj alergija
  • smanjiti simptome prehlade i gripe i trajanje
  • liječiti i spriječiti vaginalne i urinarne infekcije

Ovo smatram da je dovoljno razloga za konzumacijom jednog jogurta dnevno.

Malo upozorenje kada uzimate antibiotike, primjerice tetracikline, ne treba ih uzimati s mlijekom i mliječnim proizvodima.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

 

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwitterpinterestmail
19-06-2017
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: jogurt zdravlje, jogurt i zdravlje, jogurt za zdravlje, zasto je jogurt dobar, jogurt zasto je dobar, jogurt za sto je dobar, jogurt za djecu, jogurt proaktiv, jogurt je li dobar za xdravlje, joghurt za zdravlje,