Pečeni bademi – kako (i zašto) peći bademe?

bademi

Bademi su nezaobilazni u zdravim doručcima o kojima ovdje često pišemo. Konzumiramo ih sirove ili pečene. Pečeni bademi (prženi bademi ili tostirani bademi) imaju nekoliko prednosti, prva je da imaju puno intenzivniji orašasti okus. Druga, lakše se grizu i probavljuju.

Neki plodovi, poput kikirikija pečenjem dobivaju na nutritivnoj vrijednosti. Pretpostavljamo da je tako i s bademom, mada nemamo znanstvenu pozadinu za to (nitko još nije proveo istraživanje).

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Pečeni bademi dodaju se zobenoj kaši i ostalim doručcima, dodaju se na salatu ili u sendvič, a mogu se grickati poput kokica dok gledate televiziju.

Dva su osnovna načina kako zapeći (pržiti, tostirati) bademe, u pećnici i na tavi.

Kako zapeći bademe u pećnici?

Pečeni bademi

  • Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva C.
  • Rasporedite bademe i pecite dok ne poprime zlatno smeđu boju i ne zamirišu.
  • Kada mislite da su gotovi zagrizite jedan i provjerite.
  • Ovisno o pećnici pecite 10 do 20 minuta.

Kako zapeći bademe na tavi?

Bademi na tavi

  • Izaberite plitku tavu, idealno onu za palačinke i stavite na nju jedan sloj badema.
  • Grijte na laganoj vatri, stalno miješajući kako bademi ne bi zagorjeli.
  • Nakon nekog vremena, kada miris badema preplavi kuhinju, ugasite vatru.

Napomena: Bademi su bogati uljem pa će se peći i neko vrijeme nakon što ih maknete iz pećnice/ tave.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Kako oguliti bademe? 

Najlakši i najbrži način uklanjanja kožice je blanširanje badema.

  1. Stavite kuhati vodu u lončić.
  2. Kad voda zakuha ubacite bademe na 30 sekundi.
  3. Potom ocijedite bademe i isperite ih pod hladnu hladnu kako bi se ohladili.
  4. Zatim odstranite kožicu.

Još jedan način uklanjanja kožica badema je da ih pustite u hladnoj vodi nekoliko sati ili preko noći. Nakon namakanja kožica badema se može jednostavno odstraniti.

Kada ste dobili svoje pečene bademe predlažemo da ih ubacite u nešto od sljedećega:

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

3.92 / 5   13
Facebooktwitterpinterestmail
18-06-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: prženi bademi, peceni badem, pečeni bademi, kako ispeci bademe, pecenje badema, prženje badema, sirovi ili peceni badem, kako pržiti bademe, peceni ili sirovi badem, badem fındığı mail,