Kako odabrati proizvode pogodne za vegetarijance/vegane prilikom kupovine?

kupovina

Iako ne kupujete meso, sastojci životinjskog porijekla mogu se “skrivati” u nekim od namirnica u kojima bismo ih najmanje očekivali, poput džemova ili dekoracija za kolače.

Da bi prilikom kupovine namirnica one (isključivo) biljnog porijekla završile u vašoj vrećici, mogu vam biti od pomoći savjeti u nastavku teksta:

Pažljivo pročitajte deklaraciju sa sastojcima

Prvo i osnovno pravilo ako ste vegetarijanac ili vegan jest da uvijek (pažljivo) pročitate deklaraciju na proizvodima, kako biste bili sigurni da isti ne sadrži sastojak životinjskog porijekla.

U tome vam može pomoći članak “Kako čitati deklaracije na prehrambenim proizvodima”.

Obratite pažnju na aditive životinjskog porijekla

Možda ste ponekad pogledali sastav proizvoda i ugledali razne E-oznake ili imena koja su vam zvučala nepoznato i čudno te se zapitali što vi to zapravo jedete.

Aditivi u hrani koji potječu od životinja nisu pogodni za vegetarijance, poput onih koji se dobivaju od insekata ili životinjskih kostiju.

Popis i porijeklo aditiva koje bi vegetarijanci trebali izbjegavati možete pročitati ovdje.

Potražite oznaku “V” na proizvodima

Ako na prehrambenim proizvodima vidite oznaku sa zelenim slovom “V” (obično uokvirenu zelenim krugom ili u bijeloj boji unutar zelenog kruga) s natpisom “suitable for vegetarians” (pogodno za vegetarijance/vegane) ili “vegan friendly”, onda je ovaj proizvod “siguran” i ne morate brinuti o sastojcima životinjskog porijekla u istome, jer ih – nema!Deklaracije

Raspitajte se o načinu pripreme prilikom kupovanja domaćih proizvoda

Kada kupujete proizvode bez deklaracije sastojaka poput onih iz domaće radinosti na lokalnoj tržnici.

Prilikom kupovine domaćih džemova raspitajte se da li su prilikom izrade istih koristili gotove “praškove”za zgušnjavanje džemova (u kojima se često nalazi želatina) ili su ih pravili na tradicionalan način.

Isto vrijedi i prilikom kupovine sireva (je li korišteno sirilo).

Podržite lokalne vegetarijanske proizvodače hrane i brand-ove

Ako u vašem mjestu postoji brend ili mali biznis koji se bavi proizvodnjom vegetarijanskih/veganskih proizvoda iz domaće radinosti, podržite ih kupovinom proizvoda i preporukom istih vašim prijateljima.

Imajte na umu da mi svakom kupovinom našim novcem dajemo glas za određenu vrstu hrane koja će biti u potražnji.

Ako na tržištu bude postojala povećana potreba za vege proizvodima s vremenom će se broj kompanija i malih biznisa koje proizvode i prodaju iste povećavati i imat ćemo veći izbor namirnica, koje će ne samo biti zdrave i podržati lokalnu ekonomiju, već i riješiti nas “glavobolje” prilikom tumačenja svake E-oznake na proizvodima prilikom kupovine.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   2
Facebooktwitterpinterestmail
04-10-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: poklon za vegane,