Karela (gorka dinja) – prirodni inzulin za zdravlje i dugovječnost

karela

Karela (bitter melon ili gorka dinja) je voće nalik krastavcu, hrapave površine i izuzetno gorkog okusa (po kojem potječe ime ovog voća), a u Indiji se tradicionalno priprema kao jelo od povrća.

Karela je u Indiji vrlo popularna i priprema se na različite načine (najčešće sa channa-slanutkom ili tako što se odstrani unutrašnjost ploda te se puni začinima, lukom i češnjakom, sveže se koncem i tako prži u ulju).

Osim kao jelo od povrća, u tradiconalnim indijskim domovima pije se i sok od karele,  svježe iscijeđen.  Danas se u ljekarnama i dućanima sirom Indije (pa i u na zapadu) mogu pronaći sok od karele u bocama, pa čak i ekstrakt karele u kapsulama (sok I plod su, naravno, mnogo zdraviji I prirodniji).

Karela sadrži vrlo malo kalorija, a mnogo vitamina (B1, B2, B3, C), minerala (magnezij, folati, cink, fosfor, mankan), vlakana, te brojne supstance koje povoljno djeluju na zdravlje i imunitet. Karela je ponzata po svom ljekovitom djelovanju. Ona snižava nivo šećera u krvi, te je prirodni lijek za tretman dijabetesa (“prirodni inzulin”). Karela pomaže uklanjanju toksina iz organizma, jača imunološki sustav, podiže nivo energije, pomaže liječenju psorijaze i olakšava tegobe disanja.

Ja sam imala sreću da tijekom svog boravka u Indiji probam svježe iscijeđen sok od karele (izuzetno je gorak, čak i za mene, iako volim gorak okus i ne dodajem šećer u čajeve niti u druge napitke). Bio je to sok od jedne karele (budući da je superzdrava, dovoljno je popiti sok od jedne karele na dan, – više od toga nije potrebno, čak bi moglo i štetiti.

Indijci su pronašli način da je konzumiraju često, u jelima (gorkost se umanjuje time što se otklanja unutrašnjost ploda ili mariniranjem u slanoj vodi) i vjerujem da je i to jedan od razloga njihove dugovječnosti, vitalnosti i dobrog zdravlja (posebno onih koji redovno konzumiraju svježe iscjeđen sok od karele).

Jela od karele zahtijevaju dugo vremena za pripremu, predanost i trud, no ukoliko ste sretni da vas počaste karelom u nekom indijskom domu (ili poželite eksperimentirati sa karelom u svojoj kuhinji, ukoliko je karela dostupna za kupiti u vašem gradu),  okus ovog jela dugo ćete pamtiti.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.40 / 5   10
Facebooktwitterpinterestmail
27-09-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: gorka dinja, divlja dinja, karela, momordika vo makedonija, zdravlje i gorka dinja, gorka dinja lijek, gorka dinja tablete, gorka dinja slike, gorka dinja kao lijek, gorka dinja caj,