Kelj – zašto je dobar za naše zdravlje?

kelj naslovna
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Kelj je lisnato povrće, spada u porodicu kupusnjača, a zapravo je svojevrsna inačica kupusa. Otkriven je u Belgiji, još u 18. stoljeću, a nešto malo kasnije se proširio Europom i svijetom U našim krajevima je prisutan tijekom cijele godine. Zbog svojeg karakterističnog okusa je malo kome omiljeno povrće.

Popularne vrste kelja su glavati kelj, kelj papučar, lisnati i kovrčavi kelj te raštika. 

Treba imati na umu da se radi o iznimno zdravoj namirnici koja je dostupna apsolutno svima. Obiluje vitaminima, pogotovo vitaminom A i C, a u 100 grama kelja ćemo naći samo 50 kalorija. Kelj je bogat i vitamin K. Vitamin K sprječava nastanak zloćudnih tumora, te je vrlo važan za proces normalnog zgrušavanja krvi

Osim navedenih vitamina kelj je odličan izvor kalcija te ostalih minerala kao što su bakar, željezo, kalij, fosfor i mangan. Iz prethodno navedenih činjenica možemo zaključiti kako je kelj idealna namirnica za sve osobe, pa čak i one koje su na dijeti radi gubitka kilograma

Osim što je zdrav, kelj se lako priprema, a u nastavku možete saznati zašto je baš ovo povrće dobro za vaše zdravlje.

kelj kelj

Kelj – nutritivno bogatstvo i ljekovitost

Kelj je niskokaloričan i bogat vlaknimaSto grama kelja ima samo 50 kalorija, 5 grama vlakana i 0 grama masnoće. Ove brojke čine kelj odličnim pomagačem kod loše probave. Prepun je hranjivih tvari, vitamina, magnezija i folne kiseline.

Osim vlakana kelj je izvrstan izvor željeza. Željezo je bitno za zdravlje, a osobito za stvaranje hemoglobina i enzima, za transport kisika u različitim dijelovima tijela, rast stanica, pravilnu funkciju jetre i mnoge druge. 

Bogatstvo vitaminom K, čini kelj odličnom namirnicom kada je u pitanju prevencija od raka, a vitamin K može pomoći i oboljelima od Alzheimerove bolesti. Kelj se može svrstati pod namirnice koje su prirodni antioksidansi. Kelj sadrži karotenoide i flavonoide koji pomažu u borbi s različitim vrstama raka. 

Kelj je bogat Omega-3 masnim kiselinama, koje pomažu u borbi protiv artritisa, astme i autoimunih poremećaja. Konzumacija kelja vam može pomoći smanjiti razinu lošeg kolesterola.

Kelj je bogat vitaminima A i C. Vitamin A je poznat po tome da je dobar za vid i kožu, a pomaže u sprječavanju raka pluća i ostalih vrsta karcinoma usne šupljine. Vitamin C je vrlo koristan za imunološki sustav, metabolizam i hidrataciju u tijelu.

Osim kalorija, kelj ima više kalcija od mlijeka koji pomaže u sprječavanju gubitka koštane mase, prevenira u slučaju  osteoporoze i održava zdrav metabolizam. Kelj je pun vlakana i sumpora, što je odlično za detoksikaciju vašeg tijela i održavanju jetre zdravom.

Konzumacija kelja ima brojne prednosti, jer kelj:

  • djeluje preventivno na dijabetes
  • poboljšava probavu te smanjuje probavne smetnje
  • održava zdravlje krvožilnog sustava
  • kontrolira upalne procese u organizmu
  • pomaže kod alergija
  • utječe na zdravlje i ljepotu kože, kose i noktiju
  • štiti vid
  • jača kosti
  • jača imunitet

vrste kelja

Vrste kelja i njihova ljekovitost

Lisnati ili kovrčavi kelj nutritivno je nešto bogatiji od običnog kelja. Velikom broju ljudi nije na popisu omiljenih namirnica zbog svojeg žilavog lišća. Lisnati kelj se većinom koristi za izradu sirovih zelenih sokova te popularnog čipsa od kelja. 

U usporedbi s običnim keljom, nije tako težak za želudac. Lisnati kelj je vitaminska bomba čemu svjedoče i sljedeći podaci:

  • 6,5 puta više omega-3 masnih kiselina
  • gotovo 4 puta više vitamina C
  • gotovo 12 puta više vitamina K
  • gotovo 4 puta više kalcija
  • 15 puta više (pro)vitamina

Kelj papučar nam je svima prepoznatljiv po svojim specifičnim plodovima odnosno mini glavicama kelja. Po kemijskom sastavu je otprilike isti kao i obični kelj, ali ga je za nijansu lakše probaviti nego obični kelj. Kelj papučar spada među 20 nutritivno najbogatijih namirnica. 

Raštika je od svih vrsta kelja najbogatija vitaminom A, antioksidansima te kalcijem. Raštika je preporučuje kod borbe s visokim krvnim tlakom, a posebno s tlakom u trudnoći. Vjeruje se kako raštika poboljšava koncentraciju te smanjuje depresiju. Raštika je većinom dostupna tijekom cijele godine, ali najbolji okus ima u zimskim mjesecima

kelj zdravlje

Kako skuhati kelj? 

Kelj je moguće nabaviti tijekom cijele godine, ali vrhunac sezone je kasna jesen i početak proljeća. Listovi moraju biti svježi, bez znakova gubitka boje i vlage. Kod kupovine izbjegavajte lagane glavice jer to znači da su već izgubile dosta vlage. 

Prije pripreme kelj uvijek dobro properite pod vodom, a zatim narežite na željenu veličinu i oblik.

Kelj možete kuhati u vodi ili na pari, pirjati, puniti nadjevom ili pržiti, možete ga poslužiti i kao toplo predjelo, prilog, juhu ili glavno jelo. Vrijeme pripreme ovisi o termičkoj obradi. Za prženje krelja ćete izdvojiti do 5 minuta, u mikrovalnoj pećnici 7 minuta, kod parenja i blanširanja je potrebno 10 minuta, prilikom pirjanja od 15 minuta do pola sata

Kelj varivo – recept

Za ukusno varivo od kelja bit će vam potrebni sljedeći sastojci:

  • 1 kg kelja
  • 300 grama krumpira
  • 1 žličica Vegete 
  • sol (količina po izboru) 
  • crni mljeveni papar
  • 40 g suhe slanine
  • 40 g luka
  • 20 g brašna
  • 2 češnja češnjaka
  • kim

Postupak:

  1. Narežite glavicu kelj na četiri dijela, te pritom nastojte odstraniti oštećene i čvrste dijelove. Potom kelj narežite na široke rezance.
  2. Krumpir ogulite i narežite na kocke. 
  3. Sve zajedno stavite u posudu s malo vruće vode, potom pospite Vegetom, malo posolite i poklopite posudu dok se sve kuha. 
  4. Na zagrijanom ulju lagano popirjajte slaninu i luk, a zatim dodajte kelju. Ako želite, slaninu možete sitno nasjeckati.
  5. Pred sam kraj kuhanja umiješajte brašno razmućeno s malo vode, nasjeckani češnjak i papar. Ako želite možete dodati i nasjeckani kim.
  6. Kelj s krumpirom i slaninom trebao bi biti poslastica s kojom ćete se počastiti barem jednom mjesečno.
  7. Recept je predviđen za 4 osobe

kelj varivo

Zapečeni kelj – recept

Za ovaj jedinstveni recept bit će vam potrebni sljedeći sastojci:

  • glava kelja (1,5 kg)
  • 800 ml punomasnog mlijeka
  • 3 velike žlice maslaca
  • 1 glavica nasjeckanog luka
  • 1 češanj nasjeckanog češnjaka
  • 3 žlice brašna
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • muškatni oraščić

Postupak:

  1. Pećnicu zagrijte na 180 C. Posudu za pečenje dobro namastite. 
  2. Kelj očistite od korijena i rebara te krupno narežite, prokuhajte ga 5 minuta (vodi dodajte dosta soli). Nakon petominutnog kuhanja, kelj dobro iscijedite. 
  3. Na laganoj vatri grijte mlijeko sve dok ne počne ključati. U loncu srednje veličine rastopite maslac i na njemu popirjajte češnjak i luk. Potom sve pospite brašnom i neprestano miješajte jednu minutu.
  4. Ulijte kipuće mlijeko i dobro promiješajte. Pojačajte vatru i miješajte neprestano sve dok se ne zgusne (oko 5 minuta). 
  5. Tom smjesom prelijte kelj, začinite solju, paprom i muškatnim oraščićem te dobro promiješajte sve. 
  6. Izlijte u posudu za pečenje i pecite 15 minuta
  7. Dobar tek!

zapeceni kelj

Kelj kao prilog

Kelj možete poslužiti i kao prilog. Za ovaj jednostavni recept bit će vam potrebni sljedeći sastojci:

Postupak:

  1. Kelj očistite, odrežite zadebljanja na starim zelenim listovima, a glavicu prerežite na pola. 
  2. Iz sredine izrežite srčiku i narežite je na komade. Potom operite, ocijedite i stavite kuhati. 
  3. Kuhajte 20 minuta, potom ocijedite i kelj usitnite. Za usitnjavanje možete koristiti gnječilicu s kojom radite pire krumpir. 
  4. U tavu dodajte maslinovo ulje, zagrijte i potom ubacite nasjeckani češnjak i kelj. Papar i sol dodajte po vlastitoj želji.
  5. Sve zajedno pomiješajte i pustite da se krčka oko dvije minute.
  6. Uz kelj možete dodati i koji krumpir koji je prethodno oguljen i narezan na kockice.

kelj na leso

Kelj na lešo

Za ovaj recept bit će vam potrebni sljedeći sastojci: 

  • pola glavice kelja
  • 3 krumpira 
  • 3 mrkve
  • pastrnjak
  • 1 češanj češnjaka
  • maslinovo ulje
  • sol

Postupak:

  1. Kelj operite i narežite na trakice. Stavite da se kuha u vodi. Nakon prokuhavanju vodu bacite i dodajte novu vodu
  2. Krumpir narežite na komadiće, mrkvu na kolutiće i stavite da se kuha s keljom. Dodajte malo maslinovog ulja i soli po želji. 
  3. Kada su mrkva i krumpir kuhani, nasjeckajte češnjaka i dodajte nekoliko žlica maslinovog ulja te stavite u mikrovalnu na pola minute. (kasnije ćete time preliti varivo).
  4. Uz ovo varivo možete poslužiti i pohanu teletinu kao prilog, a možete dodati i neko drugo meso samom varivu kako bi se dobili puniji okus

Ako imate još korisnih informacija ili recepata čiji je glavni sastojak kelj – ostavite komentar 🙂 

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

5 / 5   4
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail
Pojmovi uz članak: kelj zdravlje, kelj, kelj kao lijek, kelj za zdravlje, kelj za sta je dobar, kelj vitamini minerali, Kelj vitamini, kelj sastav, kelj kao ljek, kelj i zdravlje,