Klice- kako klijati i uštediti?

Klice- kako klijati i uštediti?
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Klice naprosto vrve životom i samo čekaju da našem tijelu podare energiju i prijeko potrebne hranjive tvari.

Puno vitamina C i enzima za zdravo tijelo

Život biljke počinje u klici. Sjemenka, koja nakon perioda mirovanja dolazi u uvjete pogodne za novu životnu fazu, aktivira se i započinje svoje putovanje prema površini zemlje, danjem svjetlu i zraku. U vrijeme klijanja, u zdravoj sjemenki aktiviraju se različiti metabolički putevi. Dio sadržaja šećera pretvara se u vitamin C, koji služi kao antioksidans i štit od štetnih utjecaja koji prijete u novom okolišu. Također, započinje sinteza različitih enzima, od kojih su mnogi nužni u metabolizmu kisika koji je klici važan u svijetu nad zemljom.

Procesom klijanja sadržaj vitamina i minerala u klici se znatno povećava, a količina kalorija i ugljikohidrata se smanjuje.

Kako su klice došle na naše stolove?

Blagodati klijanja opisane su čak i u Bibliji, u Knjizi o Danielu.

Klice imaju dugu povijest primjene u prehrani i u medicini. Liječnici u drevnoj Kini navodno su prepoznali i propisivali klice za liječenje raznih poremećaja. To je bilo prije pet tisuća godina.

U novije doba, klice su postale vrlo popularna namirnica tek tijekom Drugog Svjetskog rata. Naime, u ratu je poželjno imati hranu koja je lagana za pripremu, vrlo dostupna, a ima jako visoku nutritivnu vrijednost. Dr. Clive M. McKay, profesor nutricionizma s Cornell University, dosjetio se da se klice uvrste u prehranu vojnika. Neki će reći da su klice zaslužne za američku pobjedu u ratu, ali oni vjerojatno pretjeruju.

Kako klijati?

Klijanje je jednostavno. Sve klice se uzgajaju na sličan način. Obično kad ih kupite s njima dobijete i upute o klijanju. Mi ćemo ovdje objaviti upute za klijanje soja klica, iste upute možete iskoristiti i za većinu drugih vrsta.

Slika lijevo: Za klijanje nam treba klijalica, može se kupiti u trgovinama zdrave hrane.

1. Namakanje
Sjemenke prvo trebamo namakati 8 do 12 sati. Zato ćemo sjemenke preko noći držati namočene u vodi.

2. Klijanje
Sljedeće jutro namočene klice prebacujemo u klijalicu (ako ne klijemo u posudi). Naredna tri dana klice redovno polijevamo vodom 2 do 3 puta dnevno.

3. Skladištenje
Klice će biti gotove za tri do pet dana. Kad odlučimo da su gotove preselimo ih u hladnjak gdje će još malo rasti sve dok ih ne pojedemo. Najbolje ih je što prije pojesti.

Koje sve klice koristimo?

Među mahunarke čije klice koristimo spadaju grah, soja, slanutak, grašak i leća. Žitarice koje pretvaramo u hranjive klice jesu pšenica, kukuruz, zob, sezam, raž i ječam, a ništa manje ukusne i hranjive nisu ni one od brokule, rotkvica, gorušice te luka i vlasca. Klice većine biljki su ukusne, iako su neke gorke ili kliju presporo, a nekolicina njih je i škodljiva, primjerice klice krumpira.

Klice u našem jelovniku

Klice možemo dodavati juhama, nadjevima, pirjanim jelima gdje djelomično zamjenjuju luk i gljive, prženim jelima i omletima. Dodajemo ih pri pripremi jela od povrća, salata i mliječnih proizvoda. Od njih možemo raditi i namaze i obogaćivati sendviče. Alfalfa je posebno po mjeri salata i napitaka, sitne klice najpogodnije su za dodavanje juhi, a pšenične klice možemo umijesiti u tijesto za kruh i pecivo ili palačinke.

ZDRAVA UŠTEDA

Klijanjem možete za svega par kuna i uz minimalan trud doći do sjajnog obroka.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
Vitamini A-Z (50 kapsula)
Vitamini A-Z (50 kapsula)

Opskrbite organizam vitaminima i mineralima.

99 kn

Saznajte više o: , , , , , ,

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

4.67 / 5 (3 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni

Drugi upravo čitaju:

Pojmovi uz članak: klice, jecmene klice, klice za jelo, KLICE KAO PREHRANA, posuda za klijanje klica, klijanje vlasca, klijanje klice, brzo klijanje psenice, kako napraviti ulje od psenicnih klica, sto raditi kad iz sjemena niknu klice,