Kroštule – ukusni tradicionalni kolač Dalmacije i Kvarnera

Kroštule-recepti

Kroštule su tradicionalni kolač Dalmacije i Kvarnera.

Recept za najbolje kroštule je teško pronaći upravo zato što postoji mnogo verzija za pripremu ovog jednostavnog, slatkog i hrskavog kulinarskog proizvoda (npr. bračke kroštule, istarske kroštule, kroštule hvarske, kroštule bez jaja, kroštule s vrhnjem, prhke kroštule, kroštule s jednom vrstom brašna ili kombinacijom oštrog i glatkog brašna, s praškom za pecivo ili bez njega, itd.).

Kroštule

Glavno obilježje dalmatinskih kroštula je to što se rade od tijesta aromatiziranog limoncellom, ali može poslužiti i neki drugi liker. Za istarske kroštule je glavna karakteristika dodavanje bijelog vina.

Ono u što možete biti sigurni je činjenica da su svake od njih jako ukusne, a neke detalje i sitne sastojke možete promijeniti i prilagoditi svojim ukusima. Ono što je obavezno za kroštule je to da moraju biti prhke i jako hrskave. U nastavku Vam donosimo recept za kroštule!

Sastojci

  • 200 grama brašna,
  • 3 žumanjka,
  • 1 žlica šećera,
  • 1 žlica vrhnja,
  • 2 žlice ruma,
  • prstohvat soli,
  • ulje za prženje.

Priprema

  1. U brašno dodajte prstohvat soli, pjenasto izmiješane žumanjke, šećer, vrhnje i rum. Nakon toga dodajte vodu i umijesite čvrsto tijesto. Ostavite tijesto pokriveno pola sata, a zatim ga tanko razvaljajte.
  2. Izrežite tanke trake od tijesta pa ih svežite u lagani čvor, ali ih možete oblikovati i na neki drugi način.
  3. Nakon što ste oblikovali kroštule, pržite ih u dubokom ulju.
  4. Pržene kroštule pospite šećerom u prahu.
  • Za bračke kroštule se na originalni recept dodaje još i jedna vrećica vanilin šećera, dvije velike žlice masti i jedna žlica octa.
  • Za hvarske kroštule je također specifično dodavanje dvije žlice otopljene masti, jedne vrećice vanilin šećera, ali i 5-6 žlica rakije.
  • Nadalje, ako pravite istarske kroštule, na originalni recept je potrebno dodati malo bijelog vina

Kroštule video recept

Kao što možete i sami vidjeti, ovo ukusno slatko jelo zaista zahtijeva jednostavnu pripremu i malo sastojaka, a ono što se može garantirati je to da će Vam ih zasigurno biti malo koliko god da ih napravite, jer dok ih krenete jesti, ne možete se zaustaviti. Uživajte u finom okusu kroštula! 

Članak uređen:

Ocjenite članak

3.56 / 5   9

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: krostule, ISTARSKE KROŠTULE, krostule recepti, kako se rade krostule, krostule istarske, krostule recept, kroštuli, Recepti hrostule, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kroštule – ukusni tradicionalni kolač Dalmacije i Kvarnera

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.