Kuglof – 5 recepata za izradu finog kolača

KUGLOF

Kuglof je mekani kolač koji se najčešće jede za blagdan. Ukusan je i vizualno privlačan zbog toga što se peče u visokom, dekorativnom kalupu koji daje kolaču karakteristični izgled. 

Popularan je u zemljama središnje Europe uključujući Njemačku, Austriju, Švicarsku, Slovačku, Češku, Poljsku i Hrvatsku. Ovisno o preferencijama određenih naroda kuglof može sadržavati i grožđice, bademe ili pak brandy od višnje. 

Sočni kuglof –  recepti

Jednostavan kuglof, mramorni kuglof, kuglof s jogurtom, s čokoladom ili kuglof s grožđicama recepti su koje možete pronaći u ovome članku. Možete ga jesti ujutro uz bijelu kavu ili čaj ili pak popodne nakon ručka kao desert. Brzo i lako se napravi, a kada ga jedete topi se u ustima. Nadamo se da ćete isprobati barem jedan od ovih recepata!

Jednostavan kuglof

Kada vam se jede “nešto slatko” možete napraviti ovaj jednostavan kuglof. Potrebno vam je samo 6 sastojaka i 40 minuta da izradite najbolji kuglof koji je ujedno i najjednostavniji.

jednostavan kuglof

Sastojci:

  • 4 jaja, 
  • 250 g šećera,
  • 200 ml mlijeka,
  • 200 ml ulja,
  • 250 g brašna,
  • 1/2 vrećice praška za pecivo,

Upute za izradu:

  1. Za početak odvojite žumanjke od bjelanjaka u zasebne zdjele.
  2. Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg.
  3. Žumanjke izmiksajte sa šećerom dok se šećer ne rastopi. Zatim, dodajte ulje, brašno, prašak za pecivo i sve dobro izmiksajte dok se ne formira smjesa.
  4. Žlicom stavljajte snijeg od bjelanjaka u smjesu sa žumanjcima i lagano miješajte kako bi dobili pjenastu smjesu.
  5. Pećnicu zagrijte na 170 – 180 °C.
  6. Kalup za kuglof nauljite i pobrašnite i izlijte cijelu smjesu u kalup te stavite peći.
  7. Kuglof pecite 30 minuta, ohladite ga i pospite šećerom u prahu ili rastopljenom čokoladom.

Mramorni kuglof recept

Gotovo svi znamo za tradicionalni mramorni kolač koji su nas naučile peći naše majke i bake. Kada se kolač prereže i servira na tanjur možete primijetiti bijele i smeđe dijelove koji privlače pažnju. Savjetujemo da sljedeći put umjesto klasičnog mramornog kolača napravite mramorni kuglof koji ima autentičan izgled, ali i okus jer će te malo osjetiti okus običnog kuglofa, a malo čokoladnog.

mramorni kuglof

Sastojci:

  • 250 g maslaca,
  • 250 g šećera,
  • 1 vrećica vanilin šećera,
  • 5 jaja,
  • 125 ml mlijeka,
  • 375 g brašna,
  • 1 vrećica praška za pecivo,
  • 3-4 žličice kakao praha,
  • 1 žličica vanilin ekstrakta.

Upute za izradu:

  1. Izmiksajte maslac, šećer i jaja.
  2. Zatim dodajte prašak za pecivo, brašno i sol smjesi koju ste prethodno izmiksali.
  3. Dodajte i vanilin šećer te ekstrakt vanilije.
  4. Nauljite kalup za kuglof i pobrašnite ga kako se tijesto ne bi prilijepilo.
  5. Pola smjese stavite u kalup, a u ostatak smjese stavite kakao i promiješajte.
  6. Smjesu s kakaom stavite na vrh žute smjese.
  7. S nožem ili vilicom prođite kroz tortu nekoliko puta kako bi stvorili mramoran efekt.
  8. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 ºC 60 minuta.
  9. Ohladite, izvadite iz kalupa i pospite šećerom u prahu.

Kuglof od jogurta

Ako doma imate grčki ili običan jogurt slobodno ga iskoristite za izradu finog kuglofa od jogurta. Daje poseban okus kolaču, tijesto je mekše i topi se u ustima. Savjetujemo da uzmete grčki jogurt jer ima više proteina zbog čega će vas više zasititi. Ako želite da kolač bude zdraviji umjesto običnog šećera stavite smeđi ili kokosov šećer.

kuglof s jogurtom

Sastojci:

*napomena: koristite šalicu od 200 ml

  • 2 šalice glatkog brašna,
  • 1 žličica praška za pecivo,
  • 1 žličica sode bikarbone,
  • 1/2 žličice soli,
  • 1/2 šalice nezaslađenog maslaca, 
  • 1 šalica šećera (običan, smeđi ili kokosov),
  • 3 velika jaja,
  • 1,5 žličica vanilin ekstrakta,
  • 1,5 šalica grčkog jogurta,
  • šećer u prahu.

Upute o izradi:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 ºC te nauljite kalup za kuglof.
  2. Prosijte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
  3. Izmiksajte maslac na srednje jakoj jačini u velikoj zdjeli električnim mikserom. Jačinu pojačajte na srednje dok se maslac ne rastopi i počne tvoriti smjesu (oko 2 minute). Postepeno dodajte šećer i miksajte. 
  4. Dodajte jaja jedno po jedno u intervalima od jedne minute.
  5. Umiješajte i vanilin ekstrakt.
  6. Smanjite jačinu na najmanje. Dodajte prvo smjesu s brašnom, pa potom jogurt ali tako da stavite prvo malo smjese s brašnom, a zatim smjesu s jogurtom. 
  7. Smjesu izlijte u kalup te pecite 60 do 65 minuta ili dok tijesto nije na vrhu poprimilo zlatno smeđu boju.
  8. Ohladite kolač 10 do 15 minuta i izvadite iz kalupa.
  9. Prije serviranja pospite šećerom u prahu.

Kuglof sa čokoladom

Čokoladni kuglof idealan je za sve ljubitelje čokolade. Ako želite pripremiti nešto slatko i ukusno napravite ovaj najukusniji kuglof s kakaom i čokoladom. Možete ga servirati uz otopljenu čokoladu i nasjeckane orahe. 

cokoladni kuglof

Sastojci:

  • 5 jaja,
  • 1 limun
  • 100 ml mlijeka,
  • 600 g brašna,
  • 250 g šećera,
  • 200 g margarina,
  • 2 žlice kakao praha,
  • 50 g čokolade za kuhanje + 50 g za premaz,
  • 1 prašak za pecivo,
  • orasi.

Upute za izradu:

  1. Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg.
  2. U drugoj posudi izmiksajte žumanjak, šećer, omekšali margarin, mlijeko, izribanu koricu od limuna, otopljenu čokoladu za kuhanje i kakao. Nakon što ste izmiksali navedene sastojke dodajte brašno i prašak za pecivo pa ponovno izmiješajte. 
  3. U smjesu sa žumanjcima umiješajte snijeg od bjelanjaka. Lagano miješajte kako bi se smjesa povezala. 
  4. Kalup za kuglof premažite margarinom, ulijte smjesu i pecite u zagrijanoj pećnici na 200  ºC oko 40 minuta. 
  5. Nakon 40 minuta izvadite kolač i ostavite da se ohladi.
  6. Dok se kuglof hladi otopite čokoladu za kuhanje. Nasjeckajte orahe.
  7. Prelijte čokoladu preko kuglofa i pospite nasjeckanim orasima.

Kuglof s grožđicama

Kuglof možete obogatiti grožđicama koje su slatkog okusa zbog čega vam nije potrebna velika količina šećera za izradu ovog kolača. Kuglof je dobar uz jutarnju kavu, popodnevni čaj ili pak čašu muškata s dvije kockice leda. 

kuglof s grozdicama

Sastojci:

  • 250 g maslaca
  • 4 jaja,
  • 200 g šećera,
  • 500 g mekog brašna,
  • 300 ml mlijeka,
  • 1 vanilin šećer,
  • 1 limun,
  • 1 prašak za pecivo,
  • 250 g grožđica. 

Upute za izradu:

  1. Pjenasto izmiksajte margarin i šećer. Nakon toga dodajte jedno po jedno jaje i miksajte dok se smjesa ne sjedini.
  2. Nakon što se smjesa sjedinila dodajte naribanu koricu od limuna i sok te lagano izmiksajte.
  3. U posebnu posudu stavite brašno i prašak za pecivo i izmiješajte. 
  4. Postepeno u prvu posudu ulijevajte mlijeko i dodajte brašno i miješajte.
  5. Na kraju dodajte grožđice, promiješajte i ulijte u nauljeni kalup za kuglof.
  6. Kuglof pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 250 ºC oko sat vremena.
  7.  Prvih pola sata do 45 minuta pecite kuglof prekriven aluminijskom folijom, a tek 15-20 minuta prije kraja otkrijte kuglof.
  8. Ohlađen kuglof pospite šećerom u prahu ili glazurom od čokolade.

Članak uređen:

Ocjenite članak

4.50 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kuglof, čokoladni kuglof, kuglof recepti, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kuglof – 5 recepata za izradu finog kolača

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.