Kupinovo vino – pozitivni učinci na zdravlje

kupinovo_vino

Kupinovo vino jedno je od rijetkih alkoholnih pića koje, osim što je poslastica za nepce, pruža i određene blagodati za zdravlje. One proizlaze iz flavonoida koje nalazimo u kupinama, a koje se dobro očuvaju prilikom pretvorbe ovog voća u piće za razonodu.
Iako i u kupinovom vinu kao i u svakom drugom alkoholnom piću treba uživati umjereno, ono na nekoliko načina djeluje pozitivno na ljudski organizam.

Dobrobiti kupinovog vina za zdravlje

Kupinovo vino sadrži velike količine vitamina B i C, željeza, fosfora, cinka, magnezija, kalcija, mangana, šećera, pektina i folne kiseline, a preporučuje se kod anemije, umora i iscrpljenosti, pothranjenosti i loše cirkulacije. Antioksidansi u kupinovom vinu djeluju i preventivno protiv prehlade i gripe.

kupinovo_vino
Također, kupinovo vino služi i kao:

  • Zaštita od slobodnih radikala – kupine, kao i ostalo tamnocrveno i tamnoplavo voće, bogato je flavonoidima koji djeluju kao snažni antioksidansi. Osim što smanjuju rizik od razvoja nekih vrsta karcinoma, kao što su rak dojke i jajnika, flavonoidi čiste tijelo od slobodnih radikala koji uništavaju kolagen čime smanjuju i rizik za nastanak hemeroida i edema.
  • Snižavanje kolesterola – važan sastojak kupinovog vina je resveratrol, antioksidans koji djeluje na smanjenje lošeg kolestrola u krvi, čime sprječava njegovo nakupljanje u žilama te smanjuje rizik od dijabetesa. Ovaj antioksidans može smanjiti rizik od začepljenja krvnih žila i za 50 posto.
  • Smanjuje rizik od srčanih bolesti – procijanidini sadržani u kupinovom vinu podižu razine zdravog kolesterola i štite od oštećenja arterija. Osobe koje pate od visokog tlaka, a pritom umjereno uživaju u kupinovom vinu imaju 30% manji rizik od srčanog udara.
  • Smanjuje rizik od osteoporoze – istraživanja pokazuju da velike količine mangana u kupinovom vinu mogu ublažiti rizik od razvitka osteoporoze. U osoba starijih od 50 godina mangan čuva koštane strukture smanjujući i opasnost od loma kostiju.

Kako piti kupinovo vino?

Za blagotvoran utjecaj na organizam dovoljan je već 1 dl vina dnevno. Iako je najukusniji nakon obroka, preporučuje se piti ga ujutro ili navečer, sat vremena prije odlaska na spavanje.

Za poseban okus i dodatne blagodati za zdravlje, u bocu kupinovog vina možemo dodati i dvije žlice sitno nasjeckanog ružmarina te procijediti nakon nekoliko dana.

Ne treba zaboraviti kako desertno kupinovo vino ipak sadrži 15% alkohola i 10% šećera zbog čega je važno konzumirati ga umjereno.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.20 / 5   5
Facebooktwitterpinterestmail
29-09-2017
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: kupinovo vino, kupinovo vino ljekovitost, kako se pije kupinovo vino, kupinovo vino zdravlje, hemeroidi i kupinovo vino, kupinovo vino tlak, kupinovo vino iskustva, kupinovo vino kao lijek, kupinovo, www kupinovo vino,