Laneno ulje – fantastičan dodatak prehrani bogat omega-3 masnim kiselinama

laneno ulje

Laneno ulje se proizvodi od sjemenki biljke lan. Sjemenke lana i laneno ulje bogati su alfa-linolenskom kiselinom (ALA), esencijalnom masnom kiselinom koja je vrlo korisna u liječenju bolesti srca. Ona pripada skupini tvari koje zovemo omega-3 masnim kiselinama. 

Pravi omjer omega-3 i omega-6 masnih kiselina u prehrani, praktički diktira uvjete za dobro zdravlje. Idealan omjer je oko 1:2. Upravo zbog toga se preporučuje svakodnevna konzumacija male količine sjemenki lana ili lanenog ulja

Laneno ulje je najbolje uklopiti u uravnoteženu prehranu s drugim uljima koja sadrže više omega-6 masnih kiselina, kao što su sezamovo ulje, suncokretovo ulje i ulje noćurka. Od svih navedenih ulja, laneno ulje je ipak najbogatiji izvor  alfa-linolenske kiseline koja tako dobro djeluje na srce

laneno ulje

Laneno ulje – zdravstvene prednosti 

Laneno ulje snižava razinu lošeg kolesterola, štiti od bolest srca te uravnotežuje visoki krvni tlak. Nekoliko studija pokazuje da laneno ulje može utjecati na snižavanje lošeg kolesterola te tako može doprinijeti smanjenju rizika od srčanih bolesti. 

Laneno ulje ima širok spektar ljekovitog djelovanja

 • pojačava imunitet i sprječava nastajanje slobodnih radikala, 
 • smiruje simptome menopauze
 • pomaže u liječenju psorijaze, ekcema, akni, 
 • pomaže u liječenju artritisa i bolova u zglobovima, 
 • može se koristiti kao laksativ, 
 • sprječava nastanak žučnih kamenaca
 • štiti od angine (boli u prsima),
 • pomaže u regulaciji krvnog tlaka,
 • sprječava upalu mokraćnog mjehura, 
 • koristi se za liječenje ateroskleroze
 • preventivno se koristi u sprječavanju moždanog udara
 • koristi se za sprječavanje drugog srčanog udara, 
 • suzbija upalne reakcije koje uzrokuju plak arterija i slabu cirkulaciju.

Laneno ulje se može koristiti i za mršavljenje, a kako koristiti laneno ulje za mršavljenje možete doznati u našem članku —> Laneno ulje za mršavljenje – kako djeluje i kako koristiti?

Laneno ulje ublažava upale povezane s gihtom, lupusom i fibrocističnim grudima

Omega-3 masne kiseline ublažavaju i ograničavaju nastanak upalne reakcije povezane s ovim zdravstvenim stanjima. U slučajevima lupusa, laneno ulje ne samo da smanjuje upalu u zglobovima, na koži i u bubrezima, već i snižava razinu kolesterola koja može poduprijeti razvoj bolesti (laneno ulje kolesterol).

Uzimanje lanenog ulja za giht može smanjiti česte, nagle i jake bolove u zglobovima te otekline koja su simptom ovog stanja. Osim toga, sposobnost omega-3 masnih kiselina za apsorpciju joda (mineral koji često nedostaje u organizmu žena koje imaju fibrocistične grudi), čini laneno ulje potencijalno vrijednim lijekom za to često bolno stanje.

laneno ulje zdravlje

Laneno ulje pomaže kod zatvora, hemoroida, divertikularnih bolesti i žučnih kamenaca

Budući da su bogate vlaknima, sjemenke lana su prirodni laksativ te pomažu u slučaju zatvora, hemeroida i bolesti probavnog trakta. U slučaju divertikularnih bolesti debelog crijeva, lanene sjemenke mogu održavati crijevne vrećice čistima te tako odgoditi potencijalne infekcije.

Kod osoba koje imaju problema s radom metabolizma, može biti korisno laneno ulje za probavu. Laneno ulje za probavu će pomoći ubrzati i olakšati proces izmjene tvari. 

Ako je riječ o upalnim bolestima crijeva, laneno ulje može smiriti upalu i popraviti štetu koja je nastala u probavnom traktu. Osim toga, laneno ulje može spriječiti razvoj žučnih kamenaca, pa i rastopiti postojeće kamence. 

Laneno ulje za kosu i nokte

Laneno ulje se koristi za njegu kose, a pomaže i u održavanju zdravlja noktiju.

Omega-3 masne kiseline u lanenom ulju doprinose zdravom rastu kose. Problemi s kosom uzrokovani psorijazom ili ekcemom na vlasištu, mogu se liječiti lanenim uljem.

Isto tako, esencijalne masne kiseline u ulju će dobro djelovati na suhe i lomljive nokte te će ih zaštiti od pucanja ili listanja. 

Laneno ulje za lice

Laneno ulje se koristi u liječenju akni, ekcema, psorijaze, opeklina i rozaceje.

Esencijalne masne kiseline u lanenom ulju su blagotvorne za kožu. Crvenilo, osip kod ekcema, psorijaze i rozaceje često reagiraju na njihovo antiupalno djelovanje i umirujuća svojstva. Opekline i koža izgorena na sunca brže se liječi kada se pravilno tretira uljem.

Kada je riječ o aknama, masne kiseline potiču stanjivanje masnog sebuma koji čepi pore. 

laneno ulje koza

Laneno ulje smanjuje oštećenje živaca i trnce

Konzumacija lanenog ulja smanjuje mogućnost nastanka oštećenja živaca. 

Esencijalne masne kiseline pomažu u prijenosu živčanih impulsa pa je ovo ulje potencijalno vrijedna namirnica kada su u pitanju ukočenost i trnci.

Ulje također može pomoći u liječenju Parkinsonove bolesti, degenerativnog poremećaja živčanog sustava, sindroma suhih očiju te u zaštiti od oštećenja živaca povezanih s dijabetesom i multiplom sklerozom.

Laneno ulje smanjuje rizik od nastanka raka i usporava starenje

Smatra se da lignani u lanenom ulju igraju ulogu u zaštiti od raka dojke, debelog crijeva, prostate, a možda i raka kože.

Iako su potrebna daljnja istraživanja, dosadašnja pokazuju da žene s rakom dojke, bez obzira na stupanj invazivnosti raka, mogu imati koristi od liječenja lanenim sjemenkama. Zanimljivo je da lignani mogu zaštititi ljudsko tijelo i od raznih učinaka starenja, npr. osteoporoze.

lanene sjemenke

Laneno ulje i ženske bolesti

Laneno ulje se koristi za ublažavanje simptoma menopauze i menstrualnih tegoba, a koristi se i za liječenje ženske neplodnosti i endometrioze. Ranije spomenuti lignani mogu uravnotežiti omjer estrogena i progesterona u ženskom tijelu te mogu ublažiti simptome menstrualnog ciklusa i osloboditi valunga u menopauzi.

Prema nekim istraživanjima, lan navodno može poboljšati funkciju maternice te tako liječiti probleme vezane uz neplodnost. Zbog utjecaja na hormone, laneno ulje se ne preporučuje trudnicama i dojiljama

Osim toga, esencijalne masne kiseline u lanu dokazano zaustavljaju proizvodnju prostaglandina, tvari nalik na hormone koje, kad se oslobode u velikim količinama za vrijeme menstruacije, mogu uzrokovati teško krvarenje povezano s endometriozom.

Laneno ulje pomaže kod problema s prostatom i impotencijom

Laneno ulje pomaže kod problema s prostatom, neplodnosti u muškaraca i impotencijom. Esencijalne masne kiseline u lanenom ulju mogu spriječiti oticanje prostate, male žlijezde ispod mokraćnog mjehura muškaraca koja se s godinama može i povećati.

Simptomi takvog proširenja, kao što je primjerice potreba za stalnim mokrenjem, mogu se ublažiti lanenim uljem. Esencijalne masne kiseline održavaju spermu zdravom te mogu biti korisne u liječenju muške neplodnosti. Osim toga, mogu poboljšati cirkulaciju krvi u penisu, što je blagodat za sve one koji pate od impotencije

Laneno ulje – dnevna doza i čuvanje

U slučaju da planirate konzumirati laneno ulje, najbolje je koristiti ono iz organskog uzgoja. Laneno ulje visoke kvalitete uopće nema miris ili je on vrlo blag. Preporučena dnevna doza lanenog ulja 1-3 velike žlice. Propisana doza se ne bi trebala prekoračiti, jer bi u protivnom moglo doći do nuspojava

Ulje lana je osjetljivo na svjetlost i temperaturu te sklono oksidaciji. Laneno ulje je potrebno čuvati u hladnjaku, dobro zatvoreno. Isto se odnosi i na laneno ulje u kapsulama. 

laneno ulje prodaja

Laneno ulje – nuspojave kod prekomjerne upotrebe

Ne bi trebali koristiti laneno ulje za kuhanje, jer toplina mijenja zdrave masnoće u toksične masti.

Dodavanje lanenog ulja u već skuhanu hranu može poboljšati okus ali i povećati hranjivu vrijednost nekog jela. Ako uključuju laneno ulje recepti koje pripremate neće nužno biti zdraviji, što se posebno odnosi na pripremanje rafiniranih i inače nezdravih namirnica. Unatoč svim svojim prednostima, laneno ulje u kombinaciji s određenim lijekovima može dovesti do neugodnih nuspojava kao što su: 

 • proljev
 • alergijska reakcija (osip, svrbež, problemi s disanjem), 
 • smanjeno zgrušavanje krvi.

Kako vi koristite laneno ulje i je li vam ono pomoglo u liječenju neke tegobe ili bolesti? – Pišite nam u komentaru!

Laneno ulje – cijena i gdje kupiti

Laneno ulje možete kupiti u specijaliziranim prodavaonicama zdrave prehrane ili možete naručiti putem Web Shopa.

 • Nutrigold – Laneno ulje (250 ml) – organsko, hladno prešano – 19,00 kn.
 • Planet zdravlja – Laneno ulje BIO (250 ml) Nutrimedica – 19,90 kn.
 • BeHealthy – Laneno ulje (250 ml) hladno prešano – 59,00 kn.
 • Encian – Bio Laneno ulje Encian (250 ml) – 33,99 kn.
 • Priroda&Društvo – Natura Organica Bio laneno ulje, hladno prešano (250 ml) – 19,50 kn.
 • Bio&Bio – Hladno prešano laneno ulje (250 ml) – 23,90 kn.

Prije kupovine se uvijek raspitajte oko toga s kojim su uljem korisnici bili najzadovoljniji te koje je ulje najkvalitetnije. Više o lanenom ulju možete doznati u našim člancima: 

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwitterpinterestmail
13-12-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: laneno ulje, laneno ulje nuspojave, laneno ulje za probavu, lan ulje omega, laneno, kapsule omega laneno uljr, laneno ulje ilaneno sjeme, kako se pravilno koristi lsneno ulje u lijecenju debelog crijeva, laneno ulje prehrana, laneno ulje u prehrani,