Lišće cikle – zdravo povrće koje (nerijetko) bacamo

list cikle

Prilikom pripremanja jela od cikle uklanjamo lišće cikle. Nerijetko to lišće završava u otpadu, ako su mu okolnosti naklonjene, u kompotu. Ako niste znali, lišće cikle je potpuno jestivo i vrlo zdravo. Može se usporediti s lišćem zelenog lisnatog povrća špinata ili blitve. 

Lišće cikle je manje gorkog okusa od blitve ili rukole, tako da ako volite blitvu ili špinat, ovo lišće može biti ”počasni” gost u vašoj salati ili smoothieju. Zanimljiva činjenica je i to da su stari Rimljani jeli samo lišće cikle kao povrće, a da se plod cikle koristio samo u medicinske svrhe. Dakle, ne i kao namirnica u prehrani. 

Zbog svoje prelijepe crveno-zelene boje, svaka salata s lišćem cikle izgledat će kao “dar prirode”. Tijekom sezone, kilogram cikle s obiljem lišća, koje možete jesti i nekoliko dana, vrlo je jeftin na lokalnim tržnicama, što ciklu čini vrlo ekonomičnim povrćem, budući da možete iskoristiti i lišće i plod. Ako imate priliku, kupite ciklu iz organskog uzgoja

lišće cikle

Lišće cikle i cikla kao lijek

Cikla je jedan od tradicionalnih lijekova za leukemiju. Riječ je o povrću koje sadrži aminokiselinu betain. Terapija ciklom uključuje svakodnevnu konzumaciju soka od cikle. Cikla je djelotvorna i kod brojnih drugih vrsta raka. 

Vlakna cikle mogu smanjiti razinu lošeg kolesterola u krvi i za 40%. Cikla je jedna od namirnica koje se koriste u liječenju visokog krvnog tlaka. Cikla je poznata i kao namirnica koja pomaže u borbi protiv bolesti jetre, žuči i zatvora.

Cikla se koristi i u liječenju glavobolje, zubobolje, bolova u leđima, kožnih bolesti te menstrualnih tegoba i bolova. 

Lišće cikle sadrži više željeza od špinata i zdravije je od samog ploda cikle. Dvije porcije usitnjenog, svježeg lišća cikle sadrži samo 17 kalorija, gotovo 2 grama proteina, te obilje vitamina A (160% preporučene dnevne doze) vitamina K (253% od preporučene dnevne doze), te vitamine C, E i B-grupe (osim vitamina B-12), kao i minerale kalcij, željezo, bakar, magnezij, mangan, kalij i natrij.

Lišće cikle također sadrži i karotenoide lutein i zeaksantin, koje pomažu u očuvanju dobrog vida. Lišće cikle također je bogato aminokiselinom triptofan, koja je “sirovina” za izgradnju neurotransmitera serotonina, koji poboljšava raspoloženje djelujući kao prirodni antidepresiv

»Pročitajte i naš članak “Zeleno je zdravo: jedete li dovoljno zelenja?

lisce cikle specijalitet

Lišće cikle upotreba i pohranjivanje

Lišće cikle možete dodati u salate od svježeg povrća, smoothie, ili ga propržiti s češnjakom (ili začinom hingom-asafoetidom, ako ne jedete češnjak) na maslinovom ulju, kao ukusan prilog. Ovo lišće može zamijeniti blitvu u svim receptima.

Kao i za sve lisnato zeleno povrće važi isto pravilo kod pohranjivanja lišća cikle: operite listove, posušite ih na kuhinjskom papiru ili ručniku, te ih čuvajte u zatvorenoj plastičnoj ili staklenoj posudi u hladnjaku. Ako je pravilno pohranjeno, lišće cikle može ostati svježe 3-5 dana.

Kuhano lišće cikle može biti pravi specijalitet. Savjetujemo vam da svakako pročitate naš članak o tome kako pravilno skuhati ciklu: Kuhanje cikle u vodi i na pari – najzdraviji načini pripreme ove hranjive namirnice!

» Pročitajte kako pravilno pohraniti povrće i voće u hladnjaku: 10 “trikova” kako da voće i povrće duže ostane svježe!

Ako još niste čuli za portulak (ili tušt), vrijeme da i ovoj super-zdravoj zelenoj biljci, koja “besplatno” raste gotovo u svačijem vrtu ili na zelenim površinama, poželite dobrodošlicu u vašem jelovniku. Više o ovoj biljci možete doznati u našem članku: Tušt (portulak) – super zdrava namirnica iz vašeg vrta!

lišće cikle recept

Varivo od lišća cikle – recept

Za pripremu variva od lišća cikle potrebni su vam sljedeći sastojci: 

  • 3 žlice maslinovog ulja,
  • 1/2 nasjeckanog luka, 
  • 4 režnja bijelog luka, 
  • malo chilija, 
  • 3 krumpira, 
  • 1 mrkva, 
  • 1 stabljika celera, 
  • sol
  • papar, 
  • 1,5 šalica temeljca, 
  • 1,5 šalica vode, 
  • 3 šalice lišća cikle, 
  • 1 lovorov list. 

Postupak pripreme: 

  1. Luk i češnjak nasjeckajte, potom ogulite krumpir i operite lišće cikle, narežite stabljiku celera, operite i narežite mrkvu. 
  2. Zagrijte ulje, dodajte sve nasjeckane sastojke i chili te dinstajte sve nekoliko minuta. Tijekom dinstanja pazite da vam luk ne potamni
  3. Potom nalijte temeljac i vodu te pustite da se sve kuha  desetak minuta
  4. Nakon toga dodajte jedan lovorov list i nastavite kuhati još desetak minuta
  5. Prilikom kuhanja provjerite je li krumpir dovoljno kuhan
  6. Kada je krumpir kuhan, uklonite lovorov list te po želji začinite ako vam se čini da je varivo nedovoljno začinjeno. 
  7. Ovo varivo možete servirati uz prepečeni kruh, parmezan ili nekoliko kapi maslinovog ulja.

Pročitajte i naš članak: Sirova cikla recepti – tri ukusna jela sa zimskom kraljicom zdravlja!

Osim već spomenutih recepata vjerojatno će vas zanimati kako pripremiti dobar gusti sok od cikle

Ne zaboravite nam javiti na koji način vi koristite lišće cikle! 🙂

varivo od lista cikle

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

01-03-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

5 / 5   11
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: lišće cikle, cikla, listovi cikle, lisce od cikle, list cikle, list od cikle, List cvekle, lišće cvekle, list cvekle kao hrana, lisce,