Low-FODMAP dijeta – spas kod sindroma iritabilnog crijeva

Low-FODMAP dijeta je razvijena s ciljem da pomogne svima koje muče iritabilni kolon, nadutost i bolovi u trbuhu. Prvi put se spominje još 2005. godine, a u zadnje je vrijeme sve popularnija. O ovoj dijeti smo već pisali u članku “Kako do ravnog trbuha“. Low FODMAP dijeta isključuje mnoge sastojke koje nalazimo u pšenici, određenim vrstama voća i povrća, češnjaku, luku i umjetnim sladilima.

Cilj: dijetom smanjiti tegobe pacijenata sa sindromom iritabilnog crijeva

Primarni cilj Low-FODMAP dijete nije gubitak tjelesne težine, no ona je ipak  u kratko vrijeme stekla veliku popularnost zbog promjena koje omogućava u životu pacijenata s čestim, ali teško lječivim crijevnim poremećajem skraćeno nazvanim IBS.

Sindrom iritabilnog crijeva (Irritable Bowel Syndrome –IBS) očituje se nenormalnim kontrakcijama mišića tankog i debelog crijeva. Prolaz hrane i stolice kroz crijeva je ubrzan pa često dovodi do neugodnih proljeva, a jake kontrakcije izazivaju bolne grčeve u donjem dijelu trbuha. IBS može izazvati slabljenje organizma, utjecati na radne sposobnosti, na spavanje te na osobne i obiteljske odnose.

Preporuke za korištenje Low-FODMAP dijete do sada su se zasnivale na individualnim iskustvima. Novo istraživanje znanstvenika s University of Michigan Health System, pruža prvi na znanosti utemeljeni dokaz kako Low-FODMAP dijeta može popraviti kvalitetu života bolesnika s IBS-om.

Za vrijeme šestotjednog tretmana, certificirani dijetetičari su educirali i pratili napredak više od 90 pacijenata sa sindromom iritabilnog crijeva. Oko polovice ispitanika je slijedilo pravila Low-FODMAP dijete. Druga polovica, kontrolna skupina, živjeli su prema uobičajenom režimu koji se primjenjuje kod IBS-a, izbjegavali su prevelike obroke, prejedanja, jela i napitke koji nadražuju, poput kave i alkohola.

Low-FODMAP dijeta

Rezultati su bili upečatljivi. Dok je u skupini na Low-FODMAP dijeti 50 posto pacijenata pokazivalo znatno ublažavanje bolova u trbuhu, samo 20 posto sudionika iz kontrolne skupine se moglo pohvaliti olakšanjem simptoma.

Ostali simptomi IBS-a su se također poboljšali Low-FODMAP dijetom u odnosu na kontrolnu skupinu. Bolesnici su imali manje problema s nadutošću, proljevima i hitnim stolicama.

Prvi put znanstveno dokazana učinkovitost Low-FODMAP dijete

Iako rezultati ovog ispitivanja ohrabruju, postoji još nekoliko važnih upozorenja. Zbog brojnih nepoznanica o kemijskim uzrocima i okidačima IBS-a, popis “loše” hrane je vrlo opsežan i nije ga jednostavno izbjegavati. Pomoć stručnog nutricionista je jako preporučljiva.

Dr. Shanti Lynn Eswaran, voditeljica ovog istraživanja kaže: “Low-FODMAP nije novi oblik liječenja, ali sada smo uvjereni da stvarno radi. Naš sljedeći korak će biti da se preciznije odrede temeljni kemijski procesi, odnosno, kako i zašto konzumacija nekih namirnica može rezultirati dramatično drugačijim učincima na razne osobe. U međuvremenu, preporučamo da bolesnici s IBS-om postupaju po uputama liječnika i nutricionista pri upravljanju svojom Low-FODMAP dijetom.

Ako ne možete dobiti savjet stručne osobe, ovdje je vrlo iscrpan popis namirnica s visokim FODMAP-om, dakle onih, koje osobe s osjetljivim crijevima trebaju izbjegavati ili smanjiti njihov unos.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.63 / 5   8
Facebooktwitterpinterestmail
02-06-2016
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: fodmap dijeta, fodmap namirnice, low fodmap dijeta, fodmap dijeta forum, nadutost nakon jela, iritabilni kolon prehrana, iritabilni kolon dijeta, sindrom iritabilnog crijeva prehrana, food mape za iritabilni kolon, fod map simptomi,