Magareće mlijeko – gdje kupiti i koje su njegove ljekovitosti?

magarece mlijeko

Magareće mlijeko najbliže je ljudskom mlijeku po nutritivnoj vrijednosti i razini pH. Sadrži manje masnoća od kravljeg mlijeka i bogat je omega-3 masnim kiselinama. Prirodne komponente u magarećem mlijeku poboljšavaju imunitet i pomažu kod liječenja astme, eczeme i psorijaze.

Hipokrat, otac medicine, govorio je o prednostima magarećeg mlijeka. Vrlo popularno je bilo u antičkom Rimu i koristilo se u Francuskoj do 20. stoljeća.

Djeca koja su alergična na proteine iz kravljeg mlijeka jako dobro reagiraju na magareće mlijeko, pri čemu ne izaziva alergijske reakcije, a opet je hranjivo, slatkasto i ukusno.

U sljedećem videu pogledajte prednosti magarećeg mlijeka na zdravlje:

Magareće mlijeko – gdje kupiti

Magareće mlijeko nije nešto što obično pronalazimo u supermarketima ili trgovinama zdrave hrane. Ipak, možete ih pronaći kod brojnih OPG-ova.

Preko web stranice Magare možete kupiti:

  • svježe magareće mlijeko po cijeni od 600,00 kn za 1 litru,
  • zamrznuto magareće mlijeko po cijeni od 400,00 kn za 1 litru,
  • sapun od magarećeg mlijeka po cijeni od 70,00 kn za 70 g,
  • noćnu kremu od magarećeg mlijeka po cijeni od 200,00 kn za 50 ml,
  • magareći melem po cijeni od 80,00 kn za 50 ml,
  • druge proizvode koje možete pronaći na njihovoj web stranici.

Možete kupiti magareće mlijeko i kod OPG Plašć po cijeni od 200,00 kn za 1 litru i kod OPG Ciganović po cijeni od 600 kn za litru svježeg mlijeka, a 400 kn za litru smrznutog mlijeka.

Cijena magarećeg mlijeka je tako visoka jer magarica dnevno daje pola decilitra do decilitar mlijeka i nikad nisu bile uzgajane kao stoka za proizvodnju mlijeka.

Magareće mlijeko – ljekovitost

Magareće mlijeko ima brojna ljekovita svojstva, obiluje kalcijem i vitaminima A, B1, B2, B6, D, C i E. Sadrži magnezij, fosfor, natrij, željezo i cink. Vitamina C ima 60 puta više nego kravlje mlijeko.

Mlijeko sadrži enzim lizozim, koji posjeduje antibakterijska i antivirusna svojstva, poznat je kao prirodni antibiotik i sprječava upalne procese probavnog sustava. Lako se probavlja, blago je i čak se preporučuje za prehranu dojenčadi.

U sljedećoj tablici možete vidjeti sastav magarećeg mlijeka, mlijeka kobile, ljudskog i kravljeg mlijeka (g/100g):

SastavMagareće mlijekoMlijeko kobileLjudsko mlijekoKravlje mlijeko
pH7.0 – 7.27.187.0 – 7.56.6 – 6.8
Protein g/100g1.5 – 1.81.5 – 2.80.9 – 1.73.1 – 3.8
Mast g/100g0.3 – 1.80.5 – 2.03.5 – 4.03.5 – 3.9
Laktoza g/100g5.8 – 7.45.8 – 7.06.3 – 7.04.4 – 4.9
Ukupne krute tvari g/100 g8.8 – 11.79.3 – 11.611.7 – 12.912.5 – 13.0
Kazein g/100g0.64 – 1.030.94 – 1.20.32 – 0.422.46 – 2.80
Whey protein g/100g0.49 – 0.800.74 – 0.910.68 – 0.830.55 – 0.70

Hipoalergen 

Magareće mlijeko sadrži hipoalergena svojstva, stoga ga 90% dojenčadi s alergijom na hranu može podnijeti, posebice djeca koja su alergična na kravlje mlijeko. 

Iako ima visoku razinu laktoze, sadrži nisku razinu masti. Kada se koristi u prehrani djece, magarećem mlijeku se dodaje biljno ulje (4 ml po 100 ml mlijeka) kako bi se stvorila ista razina nutritivne vrijednosti ljudskog mlijeka.

Magareće mlijeko sadrži sastojke koji poboljšavaju imunološki sustav (posebice lizozim i laktoferin), ali i štiti djecu od zaraza i upala. Također, okus i izgled magarećeg mlijeka može biti privlačan djeci.

Ima visoke razine omega-3 i omega-6 masnih kiselina koje čuvaju srce, a sudjeluju u razvoju mozga, pomažu organizmu da iskoristi sve vitamine i minerale važne za razvoj i rad svih vitalnih organa.

Magareće mlijeko – upotreba

Osim što ga možete piti kao i obično kravlje mlijeko, magareće mlijeko jedan je od sastojaka i kozmetičkih proizvoda poput magarećeg melema, noćne kreme za lice i sapuna od magarećeg mlijeka.

Magareći melem radi se od prirodnih sastojaka – magareće mlijeko, bademovo ulje, neven, stolisnik, maslačak i čičak. Dobar je za sve vrste kože i rješava kožne probleme. Pogodan je i za liječenje dermatitisa, psorijaze, opeklina od sunca, prištića, akni, uboda komaraca, suhe i ispucale kože.

Noćna krema od magarećeg mlijeka ima bogati sastav i prirodan je anti-age proizvod jer sadrži esencijalne masne kiseline. Osobe čija je koža sklona alergijskim reakcijama moći će podnijeti kremu od magarećeg mlijeka jer ima svojstvo ublažavanja iritacija. Magareće mlijeko regenerira kožu jer ima visoke razine proteina i ceramida, čak i sprječava nastanak bora.

sapun od magareceg mlijeka

Sapun od magarećeg mlijeka sadrži veći udio magarećeg mlijeka od ostalih proizvoda, a čini kožu ljepšom i mekšom. Nema dodanih mirisa i bilja, a preporučuje se za osobe s osjetljivom ili problematičnom kožom. Koži pruža  masne kiseline, vitamine A, E i F. Zbog toga je sam sapun odličan za kožu i prirodno je zateže.

Magareće mlijeko – nuspojave

Iako možemo naći mnogo informacija o prednosti magarećeg mlijeka na zdravlje čovjeka, nema niti jedne znanstvene studije provedene na ljudima, bilo odraslima, bilo djeci, koja je potvrdila njegove prednosti. 

Sva istraživanja koja istražuju magareće mlijeko odnose se na laboratorijske studije koje istražuju svojstva i sastav magarećeg mlijeka i uspoređuju ga s mlijekom drugih životinja, a na Internetu možemo pronaći članke o osobama koje svjedoče o njegovoj prednosti i promotivnim porukama proizvođača magarećeg mlijeka.

To ne dokazuje učinkovitost magarećeg mlijeka na naše zdravlje, a ne znamo niti koje su nuspojave dugoročnog korištenja magarećeg mlijeka.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

3.33 / 5   6
Facebooktwitterpinterestmail
23-01-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: magareće mlijeko, magareće mlijeko sastav, gdje kupiti magareće mlijeko, magareće mlijeko za lijecenje psorijaze, magareće mlijeko terapija, magarece mlijeko gdke naci u bih, magareće mlijeko cijena, gdje se može kupiti magareće mlijeko, gdje kupiti magareci melem, zasto sluzi mlijeko od magarice,