Vrste meda i kako prepoznati pravi med?

vrste meda

Med sadrži sve što je potrebno za zdravlje i pravi je eliksir za organizam. Ne samo da povećava otpornost organizma na infekcije i pomaže nam u borbi protiv bolesti, već je i izvrsno sredstvo za smirenje, povećanje energije, poticanje umne aktivnosti i poboljšanje duševnog zdravlja.

Kako konzumirati med?

Da bi med sačuvao svoja blagotvorna svojstva treba pripaziti na sljedeće: Ne stavljajte ga nikada u kipući napitak. Med na temperaturi višoj od 40 stupnjeva gubi svoja svojstva. Kada radite čaj, pustite ga da se malo ohladi prije dodavanja meda.

Izbjegavajte kontakt meda i metala, nemojte med dodavati metalnom žlićicom. Metal utječe na ph vrijednost meda. Dobar med se uvijek prodaje s poklopcem koji nije od metala.

Kako razlikovati pravi med od lažnog?

Ponekad medari ili trgovci u med dodaju vodu i sladila kako bi stvorili veću količinu i više zaradili.

Glavna razlika je ta da pravi med ne sadrži vodu. Možete testirati je li vaš med pravi na sljedeće načine:

  1. U čašu vode dodajte žlicu meda. Čisti med će se zgrudati i spustiti na dno, a lažni med će se početi otapati jer sadrži vodu.
  2. Nekoliko kapi meda stavite na papir. Čisti med neće probiti papir dugo vremena, jer ne sadrži vodu.

Vrste meda i njihov utjecaj na zdravlje

Zahvaljujući različitim kemijskim i biološkim svojstvima, na raspolaganju nam je više vrsta meda, od kojih svaka različito djeluje na bolesti:

1. Med od kestena – tamne je boje, prepoznatljivog mirisa te izrazito karakterističnog, slatkog do čak trpko-gorkog okusa.  Povoljno djeluje na cjelokupni probavni sustav.

» Više o kestenovom medu

2. Livadni med – svijetao, ugodnog mirisa i okusa. Preporučuje se u dnevnoj prehrani starijih osoba, dojenčadi i male djece. Pomaže u oporavku i povratku energije.

» Više o livadnom medu

3. Med od kadulje – svijetlo žute ili zelenkaste boje, jakog mirisa (po kadulji) te ugodnog, no pomalo gorkog okusa. Učinkovit je kod problema s dišnim putevima. Pospješuje mokrenje te djeluje smirujuće.

» Više o kaduljinom medu

4. Bagremov med – svijetlo žuti, bistri med jedan od najomiljenijih zbog ugodnog okusa i blagog mirisa. Preporučuje se prilikom nesanice, nagomilanog stresa ili tjeskobe.

» Više o bagremovom medu

5. Med od lipe – ugodnog je i pomalo gorkastog okusa te svijetle boje. Često se koristi kod bolesti čije liječenje uključuje znojenje, dobar je za revitalizaciju i vraćanje energije, smiruje grčeve i olakšava psihičku napetost.

» Više o medu od lipe

6. Medun – naziva se još i tamni šumski med ili mediljkovac.  Tamne je boje i izrazito specifičnog i ugodnog okusa i mirisa. Bogat je mineralima i ima antioksidativno djelovanje. Preporučuje se djeci i trudnicama

» Više o medunu

7. Med od lavande – jedna od najkvalitetnijih vrsta meda, intenzivnog mirisa i vrlo oštrog okusa. Pomaže kod mnogih tegoba, a osobito je koristan u trudnoći.

» Više o lavandinom medu

8. Med od bora – izrazito je tamne boje i aromatičnog okusa. Preporučuje se kod bolesti dišnog sustava jer djeluje protuupalno te je iznimno efikasan za oslobađanje sluzi.

9. Med uljane repice –  pripada medovima lošije kakvoće jer kristalizira već nakon nekoliko dana. Sivkasto je bijele boje i ugodnog okusa i mirisa. Koristi se kod problema s jetrom i dišnim organima te za regulaciju masnih kiselina u organizmu. Laboratorijskim istraživanjima utvrđeno je da pokazuje i antikarcenogena svojstva.

10. Voćni med – vrlo je ugodnog mirisa i okusa te je uglavnom sastavni dio drugih vrsta meda. Dobiva se od nektara cvjetova voćki i dosta brzo kristalizira. Najčešće se preporučuje kao zamjena za šećer, osobito u trudnoći.

11. Med od helje – tamne je boje i specifična mirisa i okusa. Zbog visokog udjela bjelančevina i željeza, preporučuje se slabokrvnim osobama. Pomaže kod kašlja i prehlade, ima snažno antioksidativno djelovanje i bogat je mineralima. Smatra se jednom od najzdravijih i najkvalitetnijih vrsta meda.

12. Med od metvice – tamnocrvene je boje, vrlo jakog mirisa po mentolu i oštrog slatkasto-kiselkastog okusa. Danas je vrlo rijedak, preporučuje se osobama s nedostatkom željeza, a bogat je vitaminom C.

13. Med bijele djeteline – svijetle je do tamnožute boje i dobre kakvoće. Preporučuje se za smanjenje kolesterola, čišćenje krvi, te posebno kod vrtoglavice uzrokovane niskom razinom šećera u krvi.

14.  Med od ružmarina – svijetle boje, gotovo proziran i bistar, ugodnog okusa i bez mirisa. Koristi se kod problema s radom jetara, pomaže kod nadutosti i plinova. Vraća energiju i djelotvoran je tijekom oporavka od bolesti, iscrpljenosti i jakog stresa.

15. Med od vrijeska – primorski vrijesak smatra se najukusnijom vrstom, dok je kontinentalni izrazito cijenjen zbog svojih svojstava. Pomaže kod reumatskih oboljenja i gihta. Potiče mokrenje, dezinficira i djeluje protuupalno te se preporučuje kod bolesti mokraćnih putova, bubrežnih kamenaca, cistitisa i oboljele prostate.

Doznajte više o dobrobiti meda i matične mliječi:

  1. Trenutno otvoreni članak: Vrste meda i kako prepoznati pravi med?
  2. Vrste meda: Med od kadulje
  3. Vrste meda: Lipov med
  4. Vrste meda: Livadni med (cvjetni med)
  5. Vrste meda: Bagremov med
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

3.38 / 5   13
Facebooktwitterpinterestmail
07-12-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: vrste meda, med od bora, tamni med, med od uljane repice, crni med, najzdraviji med, med od kadulje za djecu, bagremov med, koji med je najzdraviji, koja vrsta meda se ne kristalizira,