Melasa kao zdrava zamjena za šećer?

melasa

Melasa je nusprodukt u proizvodnji kristalnog šećera. Ona je u tekućem stanju i tamnosmeđe je boje. Kada čujete da se koristi za proizvodnju etanola, kvasca i kao koncentrirana stočna hrana možda nećete pomisliti o ubacivanju melase u svoju svakodnevnu prehranu. Ipak, postoje razlozi zbog kojih bi tu odluku mogli preispitati.

Melasa je izvor željeza, magnezija i kalcija

Melasa je za razliku od rafiniranog šećera puna hranjivih tvari. Samo dvije čajne žličice melase dnevno zadovoljit će 18% dnevnih potreba za manganom, 14% potreba za bakrom, 13% potreba za kalcijem i za željezom te 7% za magnezijem.

Usporedit ćemo melasu s crvenim mesom jer se crveno meso često spominje kao veliki izvor željeza. Melasa ima puno veći postotak željeza i ne samo to nego se to željezo lakše apsorbira. Za istu količinu željeza potrebno je unijeti u tijelo puno, puno manje kalorija.

Za energiju preko dana tu su magnezij i kalcij.

Zašto je melasa zdravija od bijelog šećera?

Iz običnog šećera odstranjeni su baš svi nutrijenti osim jednostavnog ugljikohidrata. Smeđi šećer već je malo bolji, ali melasa je prava zdrava alternativa zaslađivačima jer jedino ona sadrži puno minerala.

Gdje kupiti melasu?

Melasa se prodaje u većim trgovačkim lancima kao i u trgovinama zdrave hrane.

kucica od melase

Kako konzumirati melasu?

Melasu možete konzumirati kao zamjenu za šećer pa ju dodavati u kavu, čaj i sl. S njom se rade kolačići, a najpoznatiji recept s melasom je takozvana ”Gingerbread house”.

 

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4 / 5   7
Facebooktwitterpinterestmail
14-06-2017
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: melasa, melasa gdje kupiti, sta je melasa, crna melasa, zdravi ugljikohidrati, melasa cijena, melasa gde kupiti, melasa secer, melasa prodaja, gdje kupiti melasu,