Mjesečeva dijeta – lunarni kalendar i mršavljenje

mjeseceva-dijeta

Mjesečeva dijeta je trend koji uključuje korištenje lunarnog kalendara u procesu detoksikacije i mršavljenja.

Ova dijeta se bazira na postu, tj. ispijanju velikih količina tekućine u skladu s mjesečevim ciklusom. Post traje svega 24 sata tako da ne predstavlja veliki šok za organizam.

Mjesec i tijelo

Od prapovijesti postoje vjerovanja da Mjesec izravno utječe na sva živa bića. Tako se npr. za puni Mjesec vjerovalo da izaziva agresivno ponašanje, a na Mjesec se gledalo kao nositelja duhovne moći. Ova dijeta slijedi logiku da, ako mjesečeve gravitacijske sile utječu na mora i rijeke, onda moraju utjecati i na tjelesne tekućine. Glavna ideja dijete je detoksikacija, a gubitak kilograma je samo nuspojava ovog režima prehrane.

Kako djeluje mjesečeva dijeta?

Ovu dijetu bi trebali započeti kada Mjesec ulazi u jednu od četiri mijene:

  • mladi Mjesec ili mlađak
  • prva četvrt
  • puni Mjesec ili Uštap
  • zadnja četvrt

Najbolje rezultate možete ostvariti ako postite za vrijeme mlađaka ili uštapa.

Smatra se da za vrijeme mlađaka tijelo najlakše otpušta toksine, a za vrijeme punog Mjeseca najbolje iskorištava i prerađuje hranu. Najlakše ćete se udebljati u vrijeme rasta Mjeseca jer se tada tijelo fokusira na jačanje.

mjeseceve-mijene

U vrijeme posta, odnosno unošenja tekućine dozvoljeni su voda, čajevi, bistre juhe i variva te nezaslađeni sokovi. Alkohol i mlijeko su strogo zabranjeni. U tom jednom danu bi trebali unijeti tri do četiri litre tekućine.

Ostatak tjedna nije namijenjen nezdravoj prehrani, nego bi se trebali fokusirati na unos zdravih namirnica koje obiluju vitaminima, mineralima, proteinima i zdravim ugljikohidratima.

Iako nema ozbiljnijih studija o efektima ove dijete, postoje podaci koji bilježe gubitak od jednog do tri kilograma u danu.

Dijetu bi trebali izbjegavati srčani bolesnici, dijabetičari, trudnice, dojilje i žene koje u vrijeme posta imaju menstruaciju.

Ako nemate nikakvih zdravstvenih prepreka, iskušajte ovu dijetu koja predstavlja jeftin način za čišćenje organizma i gubitak kilograma.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.14 / 5   7
Facebooktwitterpinterestmail
29-09-2017
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: mjeseceva dijeta, mjesečeva dijeta 2017 kalendar, mjeseceva dijeta 2017, mjesečeva dijeta 2018, mjesečeva dijeta 2019, mjeseceve mijene 2018, mijene 2018 dijeta, kalendar prehrane za dojilje, lunarni kalendar 2018, plan prehrane za dojilje,