Morska ili obična stolna sol, koja je zdravija i bolja?

kuhinjska sol

Obična kuhinjska sol dobiva se iskopavanjem iz rudnika dok se morska dobiva iz morskog taloga. Imaju skoro jednak kemijski sastav, sastoje se od natrija i klora te drugih minerala u tragovima. Morska sol se često smatra prirodnijom i zdravijom alternativom od obične soli.

zlica-soli

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Morska sol je zdravija, istina ili mit?

Razlika između te dvije soli postoji. Različit je način proizvodnje, oblik i veličina zrna, a drugačiji je i okus. Kemijski sastav koji određuje nutritivna svojstva skoro je identičan.

Morska sol dobiva se isušivanjem morske vode koja ostavlja talog. U talogu se, uz natrij i klor, nalaze tragovi drugih minerala. S druge strane obična/ kamena sol dobiva se vađenjem iz podzemnih rudnika. Ona se obrađuje više od morske soli i čišća je jer se iz nje uklanjaju svi minerali u tragovima osim natrija i klora.

Morska sol bogatija je mineralima što joj daje drugačiju boju i okus. Kad govorimo o nutritivnoj vrijednosti, morska sol ima više minerala, ali ta količina je toliko mala da, sa zdravstvene strane gledano, ne donosi prevagu niti jednoj strani.

Kada birate sol nemojte se voditi nutritivnim vrijednostima jer je razlika zanemariva. Birajte sol koja vam je draža ili ukusnija. Puno važnije od izbora soli je količina koju unosite. Preporučuje se dnevni unos u rasponu od 1,5 do 2,3 grama soli. Pazite da ne unosite više od toga. Osobe s povišenim krvnim tlakom trebaju se držati donje granice.

Želite li smanjiti unos soli u organizam nudimo ovo alternativno rješenje.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwitterpinterestmail
08-06-2017
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: kamena sol, tuzlanska sol, razlika između morske i kamene soli, obicna ili morska so, morska sol kao lijek, vrijednosti morske soli, morska ili kamena sol, morska ali tuzlanska sol, kuhinjska sol, kamena sol iz rudnika soli tuzla,