Oprez! Ako živite sami, skloniji ste nezdravoj hrani

prejedanje

Prema istraživanju australskog tehnološkog sveučilišta u Queenslandu, provedenom analizom čak 41 prehrambene navike, utvrđeno je da samci imaju veće izglede hraniti se nezdravo hranom, a veća je i vjerojatnost da se lošije hrane sami muškarci od žena koje žive same.

Ovo istraživanje objavljeno je međunarodnom časopisu Nutrition Reviews, koji spada u TOP 5 časopisa posvećenih nutricionizmu na svijetu, te postoji već 45 godina.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

U studiji je navedeno da su glavni razlozi tome što samci u većini slučajeva ne znaju kuhati, nemaju partnera s kojim bi išli kupovati namirnice, visoke cijene hrane, ali i sveukupni nedostatak motivacije za kuhanje kada živiš sam.

“Rezultati našeg istraživanja su pokazali da ljudi koji žive sami imaju manju raznolikost unosa različite hrane te manju potrošnju nekih temeljnih skupina hrane poput voća i povrća ili ribe”, rekla je voditeljica istraživanja dr. Katherine Hanna.

“Na primjer, pomanjkanje motivacije i uživanja u kuhanju i/ili samački obrok često vode do toga da samci pripremaju jednostavna jela ili kupuju gotova jela kojima nedostaju važne hranjive tvari”, dodaje dr. Hanna.

“Broj samaca u razvijenom svijetu značajno je porastao, a u 2010. u čak 23 posto kućanstava u Australiji živjeli su samci”, naglasila je voditeljica istraživanja.

Nezdrava prehrana

“Istraživanje sugerira da samački život može predstavljati prepreku zdravoj prehrani koja je povezana s kulturnom i društvenom ulogom hrane i kuhanja”, zaključila je dr. Katherine Hanna.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Dr Hanna je istaknula da su ljudi koji žive sami vrlo različiti po dobi, spolu, obrazovanju i socioekonomskom statusu, ali može postojati čitav niz razloga zbog kojih ne znaju kuhati.

“Npr. osoba koja je prekinula vezu ili se rastala možda se prije snažno oslanjala na osobu s kojom je bila u vezi što se tiče pripreme hrane i samog kuhanja, pa sada kod te osobe postoji očiti nedostatak kuharski vještina da napravi zdravi i raznovrsni obrok”, kaže dr. Hanna.

“Ekonomski faktori također objašnjavaju manju konzumaciju zdrave hrane poput voća, povrća ili ribe, jer takvu hranu treba češće kupovati (inače se kvari) i konzumirati, a to može biti jako skupo”, zaključuje australska znanstvenica.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwitterpinterestmail
05-11-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni