Osmosatna dijeta – što je to i kako funkcionira?

dorucak-i-budilica

Osmosatna dijeta je plan mršavljenja koji je osmislio David Zinczenko, autor popularne knjige Eat This Not That. Ključ osmosatne dijete je konzumiranje hrane samo u ciklusu od osam sati, dok se ostalih 16 sati dnevno traje post.

Njegov koncept nije nov i revolucionaran jer na tržištu postoji još nekoliko sličnih režima prehrane, ali ipak ima nekoliko karakteristika koje njegovu dijetu izdvajaju od ostalih. Evo kako Zinczenkov plan prehrane funkcionira:

Osnove osmosatne dijete

Ova dijeta se bazira na teoriji da je ljudsko tijelo dizajnirano za periode hranjenja i periode posta.

To uključuje konzumiranje kalorija tijekom ciklusa od 8 sati, a zatim slijedi period posta od 16 sati. U razdoblju posta, ljudsko tijelo treba biti usmjereno na oporavak i odmor.

Ciklus hranjenja tijekom osmosatne dijete

Sav dnevni unos kalorija se mora obaviti u okviru od osam sati. Na primjer, ako je vaš ciklus od 9 do 17 sati, onda možete jesti samo unutar tog vremenskog razdoblja.

Ciklus se može podesiti ovisno o rasporedu osobe. Na početku bi trebali minimalno tri puta tjedno prakticirati ovu dijetu te postepeno povećavati do krajnjeg cilja, a on je pridržavanje režima osmosatne dijete svaki dan u tjednu.

osmosatna-dijeta

Možete jesti što god želite

Nema zabranjene hrane u osmosatnoj dijeti, ali Zinczenko naglašava da ova dijeta nije izgovor za prejedanje. Veličine porcija su vrlo važne i trebaju se uzeti u obzir.

Jedina iznimka ovog pravila su pića s visokim udjelom šećera jer osmosatna dijeta se protivi pretjeranom unosu tekućih kalorija.

Kašnjenje s doručkom

Trebali bi svoj doručak prilagoditi osmosatnom ciklusu. Ako vaš ciklus počinje u 10:00, a vi se probudite u 8:00, trebali bi pričekati s jutarnjim obrokom. Zinczenko preporučuje da se dan započne sa šalicom čaja, vode ili kave te laganom tjelovježbom.

Zdrave namirnice

Iako dijeta dozvoljava da jedete što god poželite, to ne znači da možete živjeti na čipsu i hamburgerima. U knjizi se daje niz prijedloga kako inkorporirati zdrave namirnice u svoje svakodnevne obroke i na taj način poboljšati učinkovitost dijete.

Primjer plana prehrane

Ustajanje

 • Voda, kava, čaj

Doručak (10:00)

Užina

Ručak

 • 2 kriške pizze
 • 1 jabuka

Užina

 • 1 kolačić

Večera (17:30)

 • Losos
 • Zapečeni slatki krumpir
 • 1 šalica brokule
 • ½ šalice sladoleda

pahuljice-jabuka-i-budilica

Samo osam minuta vježbanja

Dijeta navodi da je uz ovu vrstu prehrane i samo osam minuta vježbanja dnevno moguće postići odlične rezultate. Prijedlozi vježbi za najučinkovitije trošenje kalorija su navedeni u knjizi.

Zašto osmosatna dijeta djeluje?

 • Sve se svodi na unos kalorija. Ako unosite manje, a trošite više, izgubit ćete kilograme. Uz ovu dijetu bit ćete u mogućnosti prevariti tijelo da uzima manje kalorija.
 • Ova dijeta nas podsjeća na trend od prije nekoliko godina. Naime, ta hit dijeta je zahtijevala da se ništa ne jede nakon 18 h. Takvo ograničavanje sprječava noćno prejedanje i višak kalorija.
 • Povremeni post ima brojne zdravstvene beneficije.
 • Najveća prednost dijete je sloboda u izboru hrane. Osmosatna dijeta ne ograničava ili zabranjuje unos određenih kalorija. Uz ovaj režim prehrane učimo se umjerenosti i kontroli porcija.

Zaključak: Tijelo točno zna kada prima, a kada gubi kalorije. Dakle, ako jedete uravnoteženo i umjereno, onda možete jesti bilo što. Bitne su veličine porcija.

Nedostaci osmosatne dijete

 • Dijeta dozvoljava da jedete bilo što. Naravno, neki će to krivo protumačiti i jesti samo nezdravu hranu. Ne možete pojesti 1200 kalorija čokolade i očekivati da se osjećate fantastično. Potrebno je nastaviti unositi uravnotežen udio voća, povrća, proteina, zdravih masti i ugljikohidrata.
 • Nekad se zbilja teško suzdržati i gricnuti nešto navečer. Na primjer, ako vaš ciklus počinje u 8 sati, onda se ne možete jesti ništa nakon 16 sati. Vrlo je vjerojatno da će osoba ogladnjeti u večernjim satima i prekršiti pravilo ciklusa.
 • Nije prikladna za one s nestabilnim šećerom u krvi.
 • Jedan od savjeta je da se pridržavate dijete minimalno tri dana u tjednu. Tri dana su samo oko 43% vremena. To se ne čini previše učinkovito.

Osmosatna dijeta još je jedan vrlo zanimljiv princip dijete. Ako vam se sviđa i odlučili ste je iskušati, javite nam je li upalila!

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

3.58 / 5   36
Facebooktwitterpinterestmail
29-09-2017
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: osmosatna dijeta, dijeta 8 sati, dijeta 8 sati iskustva, djeluje li osmosatna dijeta, osmosatna dijeta knjiga pdf, dijeta 8 sati pravila, dijeta osam sati, dijeta 16 sati, dijeta 8sati, sta jest u osmosatnoj dijeti,