Pinjoli – otkud dolaze i gdje ih kupiti

pinjoli

Pinjoli ili jestive sjemenke bora (pinije) postali su jedan od svima najdražih orašastih plodova na tržištu. Do nedavno su oni bili slabo dostupni, ali danas se mogu pronaći na više mjesta; u dućanima zdrave hrane, na tržnicama i u supermarketima. No, iako ih se ima gdje kupiti, njihova ih cijena još uvijek čini teško dostupnima.

Također, riječ je o vrlo kaloričnoj poslastici: 200 grama pinjola ima 191 kalorija. No bez obzira na kalorije i cijenu, oni su izvrstan izvor vitamina i minerala, a njihov slatki okus i hrskavost čine ih vrijednima muke. Najčešće se jedu sirovi ili prženi, u jelima od povrća ili umacima kao što je pesto.

Otkud dolaze pinjoli?

Pinjoli svoju visoku cijenu duguju složenom načinu proizvodnje. Naime, iako ih se trpa na police s orašastim plodovima, pinjoli nisu nimalo orašasti. Riječ je o sjemenkama bora. Sjemenke daju svi borovi, ali samo oko 18 vrsta bora može proizvesti sjeme dovoljno veliko da bi ga vrijedilo jesti.

Pinjoli sazrijevaju u kasno ljeto ili u jesen. Kada se skupljaju češeri u kojima se nalaze sjemenke, biraju se oni još neotvoreni. Otvoreni su vam potrebni tek kao znak da su plodovi zreli, ali oni su već ispustili svoje sjemenke i vrlo vjerojatno je od toga profitirala šumska fauna.

Ako ih sami berete, pazite da vam na rukama ne ostane biljni sok bora, jer ga je teško oprati. Skupljeni češeri se nakon branja, u kontroliranim uvjetima, na suhom i toplom, otvaraju. Ako ste kod kuće, dovoljno je da vrećicu s češerima ostavite na suncu. Nakon dvadesetak dana protresite torbu i pokupite oslobođene pinjole.

prikupljanje-cesera-pinije

Zdravstvene prednosti pinjola

Suzbijaju apetit

Ako pokušavate izgubiti težinu, pinjoli mogu pomoći. Istraživanja su pokazala da pinjoli sadrže masne kiseline koje uzrokuju oslobađanje velike količine hormona supresije apetita (kolecistokinina). Točnije, riječ je o nezasićenoj masnoj kiselini koja se naziva pinolenska.

Istraživanja su pokazala da je dovoljno nekoliko grama pinolenske kiseline prije doručka kako bi se usporila apsorpcija hrane u crijevima, a unos hrane smanjio do 37%. Ista kiselina pozitivno utječe na održavanje ravnoteže između dobrog i lošeg kolesterola u krvi.

Povećavaju energiju

Pinjoli sadrže hranjive tvari koje pomažu u povećanju vaše energije. Među njima su mononezasićena mast, puno proteina i željeza. Oni su i dobar izvor magnezija čije niske razine u organizmu koje mogu dovesti do umora.

Smanjuju rizik od bolesti srca

Pinjoli u sebi imaju mješavinu spojeva važnih za zdravlje srca. Osim već spomenutih masti i magnezija, među njima su vitamin E, vitamin K i mangan.

Vitamin K omogućuje grušanje krvi kojim se usporava i sprječava krvarenje nakon ozljede, dok vitamin E pomaže u proizvodnji crvenih krvnih stanica koje su neophodne za prenošenje kisika.

pinija

Sadrže tvari koje usporavaju starenje

Oni su vrlo bogati antioksidansima, vitaminima A, B, C, D i E te luteinom. Antioksidansi su od ključnog značaja za vaše zdravlje, jer pomažu u borbi protiv slobodnih radikala. Slobodni radikali su glavni krivac kada su u pitanju svi problemi vezani uz starenje. Antioksidansi su prirodni način obrane od njih.

Poboljšava zdravlje očiju

Pinjoli sadrže lutein, karotenoid koji vam može pomoći da izbjegnete bolesti oka kao što je makularna degeneracija, također povezana sa starošću. Makula ili žuta pjega je maleno područje smješteno u stražnjem dijelu oku, u središnjem dijelu mrežnice.

Zbog pomalo nejasnih razloga dijelovi mrežnice i makule znaju oboljeti. Kako napreduje makularna degeneracija, u mrežnici se razvijaju sitne krvne žile koje propuštaju krv i tekućinu te progresivno pogoršavaju stanje. Međutim, u žutoj pjegi postoje pigmenti koji djeluje kao svjetlosni filteri.

Oni se bore protiv slobodnih radikala. Lutein je jedan od dominantnih pigmenata tog područja, a brojne su istraživanja pokazala da konzumiranje hrane bogate njime može značajno smanjiti rizik od bolesti makule i ne-Hodgkinovog limfoma.

“Pine nut mouth” ili gorki okus u ustima

Ako ste ljubitelj pinjola, možda ste već doživjeli ono što se na engleskom naziva “pine nut mouth”, a mi bismo, pomalo nezgrapno, preveli kao “usta od pinjola”.

Riječ je o intenzivnom, gorkom i metalnom okusu koji može ostati u ustima jedan dan ili dva tjedna nakon konzumacije pinjola. No taj se sindrom, odnosno simptom pojavljuje samo kod nekih. O njemu se ne zna mnogo, osim toga da nestaje nakon što prestanete jesti pinjole.

Savjeti za pripremu i konzumaciju pinjola

Pinjoli se obično prže kako bi se pojačao njihov suptilni, blagi okus. Da bi ih uspješno popržili u pećnici, zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, postavite pinjole na ravni lim i ubacite u pećnicu na 5 do 10 minuta. Povremeno ih promiješajte kako bi se pobrinuli da su ravnomjerno poprženi.

Isto tako, možete ih skuhati u loncu, obavezno bez vode. Miješajte ih na srednje jakom plamenu dok se ne usiju. No budite oprezni, jer se mali pinjoli lako zagrijavaju. Prženi pinjoli odlično pristaju uz povrće, salate i jela od tjestenine. Pesto se obično pravi od neprženih, ali upravo taj postupak umaku može dati poseban okus.

Pinjoli ne sadrže gluten i zbog toga su čest sastojak u prehrani onih koji boluju od alergije na gluten ili celijakije. Ipak, kada već spominjemo alergije, oni koji su alergični na neki od orašastih plodova, često su alergični i na pinjole. Ako ih pripremate kao iznenađenje drugima, svakako se raspitajte o tome.

pinjoli-u-receptima

Gdje ih kupiti i koliko koštaju?

Pinjoli se najčešće prodaju u pakiranjima od 100 grama. Ovisno o proizvođaču i distributeru ta će se cijena kretati od 35 kuna do 60 kuna za jedan paket. U dućanima zdrave hrane, naći ćete 100 grama pinjola po cijeni od 45 kuna.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwitterpinterestmail
06-10-2017
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: pinjoli, pinjole, pinjola, pinjoli gdje kupiti, pinjoli prodaja, pinija pinjoli, pesto zdravlje, kako brati pinjole, pinjoli bor, sto su pinjoli,