Pirovo brašno – bogat izvor vitamina i minerala

Pir je jedan od najstarijih kultiviranih usjeva u ljudskoj povijesti, a vjeruje se da je prvi put korišten prije 7000 godina. Pir je žitarica koja je usko povezana sa pšenicom. U stvari, on se vjerojatno razvio iz hibridizacije Emmer pšenice i divlje kozje trave.

Pir je dugo bio zaboravljena namirnica, a u zadnjih nekoliko godina je doživio veliki “comeback”. Sadrži velik broj hranjivih sastojaka, vitamina, minerala i esencijalnih organskih spojeva koje druge žitarice ne sadrže, stoga nas i ne treba čuditi obnovljeni interes za pir.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Pirovo brašno možete nabaviti u trgovinama zdrave hrane i bolje opremljenim supermarketima. Očito, kao manjinski proizvod, pir ima nešto veću cijenu, ali je vrijedan toga, ne samo zbog zdravstvenih prednosti, nego zbog svestranosti u kuhanju.

Prehrambene vrijednosti pira

Pir sadrži brojne hranjive tvari koje druge žitarice ne sadrže. Pir ima visok udio ugljikohidrata, ali također ima i visoke razine proteina i dijetalnih vlakana. On također sadrži značajne količine željeza, bakra, mangana, magnezija, fosfora, kalija, cinka, selena, niacina, tiamina, vitamina B6 i folne kiseline.

Pirovo brašno pomaže probavi

Dijetalna vlakna pomažu u regulaciji probave, ubrzavaju apsorpciju hranjivih tvari i pomažu u smanjenju nadutosti, grčeva, proljeva.

Pirovo brašno pomaže smajiti razinu kolesterola

Dijetalna vlakna imaju još jednu ulogu u tijelu, a to je pomoći sniziti razine opasnog kolesterola u tijelu.

Pirovo brašno

Pomaže cirkulaciji

Visoke razine željeza i bakra u piru značajno poboljšavaju cirkulaciju. Željezo i bakar su neophodni za stvaranje crvenih krvnih stanica, a kad je proizvodnja pojačana to znači povećan protok krvi kroz tijelo i dodatnu oksigenaciju organa i tkiva.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Pirovo brašno pomaže regulaciji hormona

Niacin igra ključnu ulogu u nadbubrežnim žlijezdama u tijelu, posebno u proizvodnji spolnih hormona.

Pirovo brašno pomaže kostima

Pir ima impresivan niz esencijalnih minerala koji su neophodni za zdravlje kostiju, uključujući cink, magnezij, bakar, fosfor i selen. Ovi minerali doprinose razvoju koštanog tkiva.

Rast i razvoj uz pirovo brašno

Visoke razine fosfora, u kombinaciji s visokim sadržajem proteina čine ovu žitaricu vrlo važnom za razvoj i rast novih tkiva, krvnih žila, mišića, kostiju i organa.

Pomaže imunološkom sustavu

Tiamin značajno poboljšava imunološki sustav i stimulira obrambene mehanizme tijela, a također ublažava psihološki stres i anksioznost. Pir je jedna od rijetkih žitarica koje se mogu pohvaliti visokom razinom B vitamina.

Kontrola dijabetesa

Visok sadržaj vlakana u piru može pomoći regulirati oslobađanje jednostavnih šećera. Reguliranjem oslobađanja inzulina i glukoze u tijelu, možemo kontrolirati dijabetes.

OPREZ! Iako ima hrpu zdravstvenih beneficija, pir sadrži gluten. Dakle, osobe koje pate od celijakije trebaju odabrati neku drugu vrstu žitarice.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.20 / 5   5
Facebooktwitterpinterestmail
28-11-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: pirovo brasno, sta je pirovo brasno, pirovo brasno sta je to, pirovo brašno nutritivne vrijednosti, pirovo brašno kalorije, pirovo brašno en francais, pirovo brašno dijabetes, pirovo brasno primjena, pirovo brasno recept, vrste pirovog brašna,