Pomaže li tjestenina kod mršavljenja?

Novo istraživanje u Italiji pokazuje da, suprotno uvriježenom mišljenju, konzumacija tjestenine ne pogoduje debljanju, upravo suprotno, povezana je sa smanjenjem indeksa tjelesne mase BMI.

Tjesteninu je oduvijek pratila loša reputacija – od nje se deblja. To je dovelo do toga da su mnogi gurmani izbacili ovu namirnicu u sklopu raznih uradi-sam dijeta. Novo istraživanje Odjela za epidemiologiju talijanskog instituta Neuromed iz Pozzilli potvrđuje ovo fundamentalno jelo mediteranske prehrane, pokazujući kako je konzumacija “pašte” povezana sa smanjenom vjerojatnosti kako generalne, tako i abdominalne pretilosti.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Tjesteninom do užeg struka

Istraživanje, objavljeno u Nutrution ans Diabetes, obuhvatilo je 23.000 ispitanika. Rezultat je bio nedvojben – uživanje tjestenine prema individualnim potrebama doprinosi zdravom indeksu tjelesne mase, smanjuje opseg struka i poboljšava omjer opsega struka i kukova.

Tjestenina

Mnoge su studije već pokazale da je mediteranska dijeta najzdraviji režim prehrane, čak kada je promatramo s aspekta kontrole tjelesne mase. Vrlo se malo znalo o ulozi jedne od temeljnih komponenti mediteranske prehrane – tjestenini.

Uvriježeno je mišljenje da tjestenina nije primjerena kada želite izgubiti težinu. Neki ljudi je sasvim izbacuju iz jelovnika. U svjetlu ovog istraživanja, moramo potvrditi da to nije ispravan stav. Govorimo o fundamentalnoj komponenti talijanske mediteranske tradicije i nema razloga odricati se tjestenine.” Kaže Licia Iacoviello, voditeljica laboratorija molekularne i prehrambene epidemiologije u Institutu Neuromed – “Mediteranska dijeta, konzumirana u umjerenim količinama i uz poštivanje različitosti svih svojih elemenata (tjestenina na prvom mjestu) dobra je za vaše zdravlje

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwitterpinterestmail
29-09-2017
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: izbacijanje tjestenine iz ishrane, tjestenina korisna,