Zeleno je zdravo – jedete li dovoljno zelenja?

zeleni sok

Zeleno povrće sadrži vitamine i minerale koji su neophodni za normalno funkcioniranje organizma, poput željeza, folne kiseline i magnezija. Špinat je odličan izvor željeza i folne kiseline, kao i amiokiseline tirozina koja poboljšava pamćenje i moždane funkcije. Blitva je izvor sumpornih komponenti koje pomažu u borbi protiv raka, dok je kelj bogat omega-3 kiselinama.

Što je jedna porcija zelenja?

Često možete procčtati u medicinskim časopisima da je za dobro zdravlje potrebno pojesti 2-3 porcije zelenja dnevno, no možda ste se zapitali koliko zelenja sadrži jedna porcija. Donosimo vam odgovor.

Jedna porcija zelenja jednaka je jednoj zdjelici kuhanog zelenja ili dvije zdjelice sirovog zelenja.

Kako postupno uvrstiti zelenje u prehranu?

zelena-hranaIako smo u djetinjstvu gledali Mornara Popaja kako žvače špinat i postaje jak i nepobjediv, zeleno lisnato povrće najčešće nije poželjan gost na našem tanjuru. Donosimo vam pet načina kojima možete uvećati količinu zelenja u prehrani.

Ove navike posebno su korisne ukoliko ne volite zelenje ili ukoliko želite djecu postepeno naviknuti da jedu (za njih ne baš omiljeni) špinat i drugo zelenje.

Dodajte nekoliko listova isjeckanog špinata u vašu omiljenu salatu. Sa dobrim dresingom za salatu i uz omiljeno povrće nećete ni primijetiti da jedete špinat. Pročitajte više ideja kako napraviti zdraviju i ukusnu salatu ovdje.

Dodajte jednu žlicu praha Clorella Alge, Spiruline ili Zelene Magme (dehidriranog soka zelene ječmene trave) u vaš omiljeni smoothie.

Započnite dan zelenim smoothijem. U kombinaciji s bananom špinat, blitvu i drugo zelenje nećete ni osjetiti i uživat ćete u okusu smoothija. Dodatna prednost je da će vam banana i minerali iz zelenog smoothija dati energiju da započnete dan.

Dodajte nekoliko listova zelenja u vaše omiljeno jelo od povrća. Možete ga dodati u rižoto, slanutak, jelo od gljiva, pa čak i na pizzu. Jelo će biti zravije, a nećete primijetiti veliku razliku u okusu.

Kako se postepeno budete navikavali na okus zelenja, možete ga dodavati u većim kolicčnama u jela i smoothije, a možda ćete ga i toliko zavoljeti da ćete ga početi pripremati kao glavno jelo.

Zapamtite, zeleno je zdravo!

Članak uređen:

Ocjenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: zeleno povrće, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Zeleno je zdravo – jedete li dovoljno zelenja?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.