Probiotik za djecu – čemu služi i kako ga odabrati

crijevna-flora

Probiotici su kultura živih mikroorganizama koji pozitivno djeluju na probavu svoga domaćina. Potreba za njima pojavila se zbog promjene načina života modernog čovjeka.

Pretjerana higijena, izloženost stresu i infektivnim bolestima koje zahtijevaju primjenu antibiotika, te drugim bolestima koje se liječe kemoterapijom ili radioterapijom remeti ravnotežu crijevne mikroflore.

Ove kulture prirodno najčešće nalazimo u fermentiranim mliječnim proizvodima i ukiseljenom povrću.

Probiotici – čemu služe?

  • Probiotici služe za ponovno uspostavljanje i održavanje stabilnosti flore probavnoga sustava koja je odgovorna za zdravlje cijelog organizma.
  • Ravnotežu, osobito u slučaju djece, često narušava okolina, loša prehrana bogata šećerima i siromašna vlaknima, bolesti i stanja kao što je sindrom iritabilnog crijeva te uzimanje antibiotika.

Uništenje pojedine korisne bakterije može utjecati na razvoj bolesti. Probiotički dodaci mogu vas spasiti od toga! Oni se mogu primjenjivati oralno (tablete ili kapsule), preko dišnog sustava i lokalno (masti i čepići).

Koji probiotik kupiti?

Na tržištu se nalazi velik broj različitih probiotičkih dodataka. Oni su dostupni u ljekarnama i specijaliziranim dućanima, ali i putem internetske trgovine.

S obzirom na to da postoji više različitih vrsta tih dodataka, pri izboru obratite pažnju na nekoliko elemenata:

  1. sadržaj probiotika – stvarni broj probiotičkih kultura u kapsuli (korisno za uspoređivanje dva različita proizvoda),
  2. vrstu probiotika – bifidobakterije, laktobacili ili složeni probiotik (ovisno o vašem stanju i preporuci liječnika),
  3. vrijednost (omjer sadržaja i cijene).

Iako su probiotski dodaci dostupni, probiotike je moguće unositi i zdravom prehranom. Pritom na umu treba imati da je količina probiotika u dodacima u pravilu veća od one koju možete unijeti prehranom.

Neke od namirnica koje su bogate probiotskim kulturama su jogurt, kiselo zelje, kefir, kombucha itd. Snažni probiotici u njima stvoreni su procesom fermentacije.

U druge se namirnice ciljano i kontrolirano ubacuju probiotici kako bi se povećao dnevni unos ovih korisnih crijevnih bakterija.

Najbolji probiotici za djecu

bol-u-trbuhu-kod-djece

Dvije važne porodice probiotika su laktobacili i bifidobakterije. Prve se pretežito nalaze u tankom, a druge u debelom crijevu. Najznačajnije dobre bakterije dolaze iz ova dva soja, a među njima su:

  • Lactobacillus acidophilus,
  • Lactobacillus rhamnosus (LGG) i
  • Bifidobacterium longum.

Najbolji probiotici za djecu bit će oni koji odgovaraju njihovim potrebama. Oni su svi načelno sigurni za odrasle i djecu, ali male razlike među njima mogu utjecati na način na koji ćete ih koristiti.

Tako se, na primjer, laktobacili ne preporučuju osobama koje imaju alergiju na mlijeko ili ne toleriraju laktozu. Isto tako, bifidobakterije se češće daju djeci, a laktobakterije odraslima.

To je zbog toga što nakon puberteta u crijevnoj flori počinju prevladavati sojevi laktobacila. Oni su posebno vezani za žensko reproduktivno zdravlje, odnosno estrogen.

Naravno, to ne znači da se bifidobakterije daju isključivo djeci, a laktobakterije ženama. Obje vrste probiotika su prisutne u zdravim crijevima tijekom cijelog ljudskog života.

Bifidobakterije – prva linija obrane protiv loših bakterija

Bifidobakterije su prve dobre bakterije koje nastaju u debelom crijevu nakon rođenja djeteta. Ima ih i u majčinom mlijeku. One predstavljaju prvu liniju obrane protiv loših bakterija i štetnih gljivica (Candida albicans).

Samo bifidobakterije imaju sposobnost proizvodnje kratkolančanih masnih kiselina iz netopivih vlakana. Navedene kiseline obnavljaju sluznicu crijeva te oblažu stijenke debelog i tankog crijeva.

To je od velike važnosti, jer se time sprječava prolaz molekula otrova i teških metala koji utječu na autoimune kožne bolesti (psorijaza, neurodermatitis, seboreja), kao i na reumatoidni artritis i lupus, multiplu.

Velik dio imunološkog sustava nalazi se u crijevima i ono što se odvija u njima značajno utječe na zdravlje u cijelosti!

Probiotik za djecu uz antibiotik

S obzirom na to da neki antibiotici uklone dobre bakterije s lošima, probiotici mogu poslužiti kao pojačanje organizmu dok ne obnovi prirodnu ravnotežu u crijevima.

Oni pomažu ojačati crijevnu podlogu, tako da štetne tvari ne mogu ući u krvotok. Također, probiotici mijenjaju intestinalno okruženje čineći ga kiselim i stoga manje poželjnim za loše bakterije.

Upravo se u ovim slučajevima, vezano uz nuspojave antibiotika (proljev, povraćanje), najčešće i preporučuju probiotici za djecu.

Prirodni probiotici za djecu

domaci-jogurt

Jogurt od kravljeg ili kozjeg mlijeka

Jedna od najboljih probiotičkih namirnica je jogurt domaće, a ne industrijske proizvodnje. U ovom se slučaju više cijeni kozje mlijeko, nego kravlje na koje smo naviknuli.

Kozje mlijeko je bogat izvor bjelančevina, vitamina i minerala, lakše se probavlja i ima nižu alergenost od kravljeg mlijeka. Jogurt od kozjeg mlijeka bogat je probioticima različitih vrsta.

Pri kupnji jogurta, kravljeg ili kozjeg, svakako pripazite na popis sastojaka. Industrijski proizvedeni jogurti sastavom i prehrambenom vrijednošću su često bliži sladoledu, nego domaćem jogurtu.

Kefir

Slično kao i jogurt, ovaj fermentirani mliječni proizvod jedinstvena je kombinacija kozjeg mlijeka i fermentiranih kefir-zrna.

Bogat je laktobacilima i bifidobakterijama te antioksidansima. Potražite dobru, organsku verziju u lokalnoj trgovini zdrave hrane ili ga pravite kod kuće. 

Sir

Sir, kao jedna od popularnijih namirnica, izvrstan je izvor probiotika. Ipak, treba pripaziti na vrstu sira, jer nije svaki sir bogat dobrim bakterijama.

Neke vrste fermentiranih sireva, kao što su cheddar, parmezan, Gouda, mozzarella i svježi sir, sadrže bakterije koje će učiniti dobro za dječje zdravlje.

Kiseli krastavci ili kiselo zelje

Kiseli krastavci sastojak su svakog drugog sendviča koji uključuje nešto zeleno. Vjerovali ili ne, upravo se tako učinkovito povećava nutritivna vrijednost sendviča, jer su kiseli krastavci iznimno bogati probioticima.

Isto tako, svako ukiseljeno povrće ima velik probiotički potencijal. Zbog toga, osobito u našim krajevima, upravo kiseli kupus ili zelje glasi za jednu od najzdravijih zimskih namirnica.

Tamna čokolada

Čokolada sama po sebi ne sadrži probiotike, ali je utvrđeno da je vrlo učinkovit nosač za probiotike. Čokolada im pomaže preživjeti ekstremne pH vrijednosti probavnog trakta kako bi sretno stigli do debelog crijeva.

Zbog te sposobnosti, probiotici se mogu dodati kvalitetnoj tamnoj čokoladi. To je samo jedna od zdravstvenih prednosti čokolade! Nema sumnje da ćete vašoj djeci nešto zdravo najlakše podmetnuti u obliku čokolade.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

0 / 5   0
Facebooktwitterpinterestmail
18-12-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: probiotik za djecu, probiotici za djecu, koji je najbolji probiotik za djecu, najbolji probiotici za djecu, prirodni probiotici za djecu, probiotik za bebe cijena,