Raštika – kako pripremiti ukusnu biljku koja snižava kolesterol i pomaže u borbi protiv raka

rastika

Raštika je jedna od nekoliko biljaka iz porodice krstašica uz brokulu i kupus. Ona je zapravo podvrsta kelja. Nalikuje kupusu, a ima veliko tamno-zeleno lišće istaknutih vena koje okusom pak podsjeća na špinat. Raste u mnogim područjima tijekom cijele godine zemlje, ali niče i razvija se u toplijim podnebljima.

Minerali i vitamini

Raštika nema puno kalorija, ali je bogata vitaminima i mineralima. Najprije, pruža više od preporučene dnevne količine vitamina K i A koji su važni za zdravlje kostiju, živčanog sustava i posebno oštrinu vida. Bogata je i vitaminom C i B6, folnom kiselinom, manganom, magnezijem, kalcijem, riboflavinom, željezom te mnogim antioksidansima.

Snižavanje kolesterola i zaštita od više vrsta raka

Posebno je poznata po svojoj sposobnosti da snizi kolesterol kada je redovito konzumirate. U toj kategoriji ona pobjeđuje ostale krstašice. Vežući žučne kiseline u probavnom sustavu čini ih lakšima za izlučivanje iz tijela. Osim toga, sadrži i četiri malo poznata tipa glukozinolata.

Glukozinolati su jedinstvena i važna skupina nusproizvoda metabolizma koja je vrlo zastupljena upravo u krstašicama. Njihovi razgradni produkti vrlo su zanimljivi, zbog svojih nutritivnih, antifungalnih i antibakterijskih te antikancerogenih svojstava, ali i zbog osiguravanja karakteristične arome određenog povrća.

Oni posebno štite od raka pluća, mokraćnog mjehura, prostate, dojke, debelog crijeva i jajnika. Uvrštavanje raštike u vašu prehranu smanjuje i rizik od kardiovaskularnih bolesti. Kako je kuhati i pritom čuvati što više njezinih nutrijenata?

listovi-rastike

Savjeti za zdravu pripremu i kuhanje

Najzdravija je svakako raštika kuhana na pari. Isperite raštiku pod hladnom tekućom vodom. Nasjeckajte listove i stabljike. Kuhajte ih na pari tako da je izložite:

  • najmanjoj potrebnoj toplini,
  • najkraće što je potrebno da bi se skuhala i
  • uz što manje doticaja s tekućinom u kojoj se kuha.

Napunite dno lonca na paru vodom. Dok voda ne zakuha, nasjeckajte raštiku. Kuhajte je na pari 5 minuta, a zatim začinite.

Tradicionalni recept

Postoje deseci načina na koje se može kuhati raštike, a ovdje donosimo jedan tradicionalni recept s juga Amerike koji smo prilagodili za vegetarijance. U receptu možete koristiti ulje od kikirikija, uljane repice ili grožđa.

Ovisno o tome volite li meku raštiku ili pak preferirate da imate nešto za žvakati, odaberite koliko dugo ćete je kuhati. Ako želite meku, svilenkastu raštiku, trebate je kuhati i do dva sata.

Sastojci:

  • 10 do 12 šalice vode,
  • 1 veliki ili 2 male vege šunkice,
  • 3 režnja češnjaka,
  • 2 vezice raštike,
  • 1 veliki žuti luk,
  • 2 žlice masti ili ulja,
  • jabučni ocat,
  • sol i papar.

Pustite da vege šunka zakuha u velikom loncu nad jakim plamenom. Nakon toga smanjite, dodajte oguljeni češnjak i djelomično poklopite. Neka se lagano kuha dva sata. Povremeno dodajte po čašu vode kako bi prekrili šunku.

Zatim operite listove raštike u hladnoj vodi i uklonite središnju žilu. Narežite polovice listova u debele vrpce.

Nasijecite luk na srednje velike kockice.

Nakon dva sata izvadite šunku iz vode i ostavite je da se ohladi. Dodajte raštiku u vodu i lagano kuhajte, djelomično pokriveno barem 45 minuta, a ako želite meku raštiku i do dva sata.

Dok se ona kuha, narežite komadiće šunke te dinstajte luk na ulju oko 15 minuta. Dodajte vege šunku u ulje i nastavite kuhati dok luk ne poprimi smeđu boju.

Kada je sve zajedno gotovo, raštiku prebacite u tavu s lukom. Pazite da ne izostavite češnjak. Promiješajte i kuhajte dok se okusi ne stope.

Dodajte sol i malo papra, a po želji i jabučnog octa netom prije serviranja. Nemojte baciti vodu u kojoj se kuhala vege šunka i raštika. Možete ju iskoristiti na više načina, primjerice kao umak za kruh.

kuhana-rastika

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   4
Facebooktwitterpinterestmail
29-11-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: raštika, raštika recepti, raštika recept, recept za raštiku, kako skuhati raštiku, kako se priprema rastika, kako se kuha rastika, raštika priprema, kolesterol snižavanje, kako pripremiti raštiku,