Razlozi zašto trebate jesti orahe – zdravstvene prednosti i nutritivni sastav

orasi

Orasi su puno više od ukusnog sastojka kolača. To su sjemenke bogate nezasićenim masnim kiselinama, mineralima i vitaminima. U nastavku pročitajte nekoliko razloga zašto orasi trebaju postati dio vaše svakodnevne prehrane.

orahovo ulje

Foto: Photospin

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Orasi – nutritivni sastav

Orasi su okruglasti plodovi istoimenog listopadnog stabla, koje prirodno raste na području središnje i Male Azije, ali se uzgaja diljem svijeta. Sjemenka oraha je zaštićena tvrdom debelom ovojnicom i sadrži vrijedne nutrijente, ističu stručnjaci s prirodoslovnog portala Plantea.

30 grama oraha sadrži:

 • 200 kalorija,
 • 3.89 grama ugljikohidrata, od toga 1 gram šećera i 2 grama dijetalnih vlakana,
 • 5 grama proteina,
 • 20 grama masti,
 • 20 miligrama kalcija,
 • 0.72 miligrama željeza,
 • mangan, bakar, magnezij, fosfor,
 • vitamin B6,

Što se tiče masti, orasi su odličan izvor zdravih nezasićenih masnih kiselina te fitokemikalija, odnosno aktivnih biljnih spojeva

Najvažnije fitokemikalije u orasima su elagitanini, posebno pedunkulagin, navode znanstvenici u radu objavljenom 2017. godine u časopisu Critical Reviews in Food Science and Nutrition. Elagitanini dokazano imaju antioksidativno i protuupalno djelovanje. 

Orahovo ulje

Foto: Photospin

Orasi – ljekovita svojstva

Zbog svog bogatog nutritivnog sastava, orasi posjeduju mnoga ljekovita svojstva na ljudsko zdravlje. Više o tome pročitajte u nastavku. 

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Sadrže omega – 3 i druge “zdrave masti”

Jedinstveni među orašastim plodovima, orasi sadrže najveću količinu omega -3  esencijalnih masnih kiselina.

Velik broj znanstvenih studija pokazuje da omega – 3 masne kiseline osiguravaju razne benefite za mozak i srce, dok također smanjuju upale u tijelu.

Opskrbljuju vas energijom

Trideset grama oraha sadrži hrpu hranjivih tvari koje su neophodne za optimalno zdravlje. Pored bitnih omega-3 masnih kiselina, porcija oraha osigurava proteine i vlakna, hranjive tvari koje povećavaju osjećaj sitosti.

Oni su također dobar izvor magnezija i fosfora koji čuvaju mišiće i koštanu masu.

Možete ih kombinirati u svakom obroku

Ako mislite da orahe možete koristiti samo u kolačima, varate se. Orasi su iznimno svestrana namirnica koju možete koristiti u predjelima, glavnim jelima i juhama.

Sljedeći put ubacite šaku oraha u svoje jutarnje žitarice ili salatu uz ručak.

Sežu daleko u prošlost

Jeste li znali da je drvo oraha jedno od najstarijih na svijetu? Orasi datiraju iz 7000. prije Krista. Stari Grci i Rimljani su bili svjesni da orasi osiguravaju posebne zdravstvene prednosti te su pisali o njihovih ljekovitim učincima.

Orah

Foto: Photospin

Održavaju vaš um oštrim

Preliminarne studije sugeriraju da orasi mogu pomoći u održavanju i poboljšanju zdravlja mozga. Rezultati nekih istraživanja pokazuju da se dodavanjem oraha u prehranu smanjuje rizik i usporava napredovanje Alzheimerove bolesti.

Održavaju vitkost

Prema posljednjim istraživanjima, konzumiranje oraha može pomoći u smanjivanju masnoća na trbuhu.

Zahvaljujući njihovim proteinima, vlaknima i mastima, orasi će vas održavati sitima satima nakon obroka. Također mogu biti 

Čuvaju srce

Brojna istraživanja su potvrdila da orasi smanjuju rizik od srčanih bolesti. Konzumiranje oraha smanjuje kolesterol i krvni tlak te također čuvaju od upala i poboljšavaju funkciju krvnih žila, ističu stručnjaci s medicinskog portala Medical News Today.

To djelovanje zahvaljuju nezasićenim masnim kiselinama, koje bi svatko trebao konzumirati na dnevnoj bazi. 

Recept za ukusni tart od blitve s orasima pronađite ovdje.

Izvori:

 1. Orah. (2019) Priroda i biljke. Plantea.
 2. Sánchez-González, C., Ciudad, C.J., Noé, V., Izquierdo-Pulido, M. (2017) Health benefits of walnut polyphenols: An exploration beyond their lipid profile. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 57(16):3373-3383.
 3. Olsen, N., Ware, M. (2018) What are the health benefits of walnuts? Medical News Today.
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwitterpinterestmail
16-08-2019
Foto: Unsplash
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: orah, zašto su orasi dobri, orasi za sta su dobri, orasi u prehrani, orasi prehrana, orasi fitness, orase jesti, orah zdrava hrana, orah i zdravlje lica, dali zdravo jesti ljesnike i orase,