Divlja mrkva – karakteristike, dobrobiti i recepti

divlja mrkva

Divlja mrkva (lat. Daucus carota) je široko rasprostranjena ljekovita biljka bogata vitaminima. Za razliku od kultivirane mrkve koja ima mesnati narančasti (ili žuti) korijen, divlja mrkva ima bijeli i žilav korijen.

Svi dijelovi biljke mogu se upotrijebiti u različite svrhe, a posebno se cijeni čaj od divlje mrkve koji djeluje kao diuretik. U narodnoj medicini koristi se za brojne bolesti.

Divlja mrkva naziva se još i Queen Anne’s Lace (čipka kraljice Anne). Taj naziv dobila je po kraljici Velike Britanije Anne, ali i njezinoj prabaki Anne, kraljici Danske. Naziv dolazi i od izgleda cvijeta biljke koji nalikuje čipki.

Karakteristike divlje mrkve

Cijela biljka može narasti do jednog metra tijekom cvatnje, a na vrhu se nalazi cvijet bijele boje. Listovi divlje mrkve dugi su oko 20-25 cm. Vrijeme cvatnje ove biljke je od svibnja do srpnja.

U videu u nastavku možete naučiti kako identificirati biljku divlje mrkve.

Divlja mrkva – porodica

Ova biljka pripada porodici štitarki (Apiaceae). Iz ovog razloga je bitno biti dobro upoznat s izgledom divlje mrkve prije branja, kako ju se ne bi zamijenilo s nekom od otrovnih biljki iz porodice štitarki kao što je otrovna kukuta.

Divlja mrkva – stanište

Divlja mrkva široko je rasprostranjena, a raste na područjima Europe, Azije i sjeverne Afrike. Može se naći na plodnim livadama, poljima ili uz poljske puteve.

Divlja mrkva – berba

Korijen divlje mrkve iskapa se u proljeće (ožujak) ili kasnu jesen, dok su listovi najbolji kad su mladi. Sjeme se može skupljati krajem ljeta i tijekom jeseni.

Divlja mrkva – ljekovitost 

Divlja mrkva ima brojna nutritivna svojstva, a sadrži vitamine A, B i E, te eterično ulje. Smatra se jednom od ljekovitih biljaka iz razloga što pomaže pri različitim stanjima. Neka od povoljnih djelovanja divlje mrkve su sljedeća:

 • Diuretik – pomaže osobama koje imaju problema s urinarnim traktom (kao što su problemi s mjehurom, bubrežni kamenac, itd.).
 • Sredstvo protiv nadimanja – pomaže smirivanju želuca, te kod proljeva i probavnih smetnji.
 • Antioksidans – sjeme djeluje antibakterijski, pomaže čišćenju jetre i detoksu cijelog tijela
 • Liječenje bolesti kao što su karcinom, srčane bolesti, leukemija, problemi s bubrezima itd. Također može pomoći rješavanju problema s glistama.

divlja mrkva

Divlja mrkva – upotreba

Svi dijelovi biljke mogu se iskoristiti u prehrambene ili ljekovite svrhe – uključujući mlade listove, korijen, cvijet i sjeme.

Listovi, koji kao i korijen imaju sličan okus običnoj mrkvi, se mogu staviti u salate, juhe ili iskoristiti za pripremu temeljca. Sjeme se najčešće koristi kao začin ili za pripremu ulja, a cvijet se može pohati ili upotrijebiti za pripremu čaja.

Korijen je obično dosta tvrd i drvenast, ali može se konzumirati i sirov i kuhan. Može ga se iskoristiti i za pripremu temeljca za juhe jer daje fini okus ili za sok.

Divlja mrkva također se smatra dobrom biljkom za pripremu meda.

divlja mrkva korijen

Divlja mrkva – nuspojave upotrebe

Konzumacija divlje mrkve ne preporučuje se osobama koje su trudne, alergične na celer (i slične biljke), imaju problema s bubrezima, te osobama koje se pripremaju za operaciju. U ovim slučajevima bitno je posavjetovati se s liječnikom.

Konzumacija divlje mrkve može izazvati kožni osip i povećati rizik od opekotina osobama koje se izlažu suncu. Velike doze ulja divlje mrkve mogu prouzročiti oštećenja bubrega i probleme sa živcima. 

Divlja mrkva – recept za čaj

Čaj od divlje mrkve možete napraviti koristeći sjeme ili cijelu biljku, a djeluje kao diuretik, te pomaže regulaciji probave. U nastavku se nalazi recept za pripremu čaja od sjemena divlje mrkve.

Sastojci

 • 1 čajna žlica sjemena divlje mrkve,
 • 2 dl vode.

Priprema

Prelijte sjeme vrućom vodom, poklopite i pustite da odstoji 15 minuta, pa procijedite. Pijte jednu do dvije šalice na dan.

Divlja mrkva – recept za žele

Za ovaj recept potrebni su vam svježi cvjetovi divlje mrkve, koje možete potražiti na tržnici.

Sastojci

 • 50 g svježih cvjetova divlje mrkve,
 • 900 ml vode,
 • 50 ml limunovog soka,
 • 1 paket pektina u prahu,
 • 360 g šećera od šećerne trske.

Priprema 

 1. Stavite vodu kuhati. Kada prokuha maknite s vatre i pustite da odstoji 5 minuta. 
 2. U vodu dodajte cvjetove divlje mrkve. Pritisnite ih tako da svi budu pokriveni vodom. Pustite da odstoji pola sata, pa procijedite. 
 3. 700 ml dobivene tekućine stavite u zdjelu. Umiješajte limunov sok i pektin. Miješajte dok ne zakuha. 
 4. Dodajte šećer uz miješanje. 
 5. Miješajte dok smjesa ne proključa. Kada proključa neka se kuha još jednu minutu, pa maknite s vatre.
 6. Prelijte smjesu u steriliziranu staklenku, ostavljajući pola centimetra prije vrha prazno. 
 7. Staklenku stavite u vruću vodu na 5 minuta.

Zanimljivosti o divljoj mrkvi

Za kraj pročitajte par zanimljivosti o biljci divlje mrkve.

 • Medicinska upotreba divlje mrkve datira još iz drevnih vremena kada ju je rimski enciklopedist A. C. Celsus spomenuo u svojem djelu prije gotovo 2000 godina.
 • Rimljani su koristili ovu biljku kao kontracepcijsko sredstvo.
 • Mohegan Indijanci koristili su cvjetove divlje mrkve za pripremu čaja koji su pili kao lijek za dijabetes.
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

0 / 5   0
Facebooktwitterpinterestmail
03-01-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: Divlja mrkva, čaj od divlje mrkve, divlja mrkva korijen, divlja mrkva ljekovitost, divlja mrkva recept, narodna medicina ljekovito bilje, suseni cvijet divlje mrkve,