Kičica – šumska biljka za poboljšanje probave i općeg zdravlja

kicica

Kičica je zeljasta samonikla biljka s cvjetovima crvenoružičaste boje, slabog aromatičnog mirisa i oštra i gorka okusa. Cvate od lipnja do kolovoza, a dobro uspijeva na šumskim livadama na toplom tlu. Moguće ju je kod kuće lako uzgojiti iz sjemena, a u takvim uvjetima potrebno joj je mnogo vode i sunca. Obrana biljka veže se u snopove koji se suše u hladu.

Biljka ima vrlo sitno i plitko korijenje zbog čega se lako uništi prilikom čupanja, tako da se pri branju gornja polovina stabljike treba pažljivo odrezati škarama, ostavljajući korijen netaknut kako bi mogla dalje rasti i razmnožavati se.

Kičica

Njezino ime na latinskom, Erythraea centarium, prevodi se kao biljka od stotinu zlatnika jer se u narodnoj medicini koristi za rješavanje brojnih zdravstvenih tegoba, a bogata je natrijem i željezom. Najvažnija ljekovita tvar je eritrocentaurin, a sadrži u manjim količinama i eterično ulje, palmitinsku kiselinu, stearin, šećer i eritarin.

Učinkovitost ove biljke ispitivana je još davne 1985. godine kad je u znanstvenom časopisu Bollettino della Societa italiana di biologia sperimentale objavljen njezin sastav. Osim već navedenih spojeva, kičica obiluje raznovrsnim sterolima, spojevima koji doprinose snižavanju razine kolesterola u krvi.

Od kičice se prave čajevi, vina, rakije, prašci i tinkture, a lista ljekovitog djelovanja ove biljke je duga:

  • Poboljšanje rada probavnog sustava – preparati od kičice mogu ubrzati probavu, potaknuti izlučivanje želučanog soka i peristaltiku crijeva te pojačati apsorpciju hranjivih sastojaka u crijevima.
  • Ublažavanje simptoma bolesti želuca i crijeva – kičica pomaže u ublažavanju želučane kiseline što smanjuje nadraženost želuca i nagon za povraćanjem, smiruje grčeve, otklanja bolove u želucu i simptome nervoznog želuca, a također uništava nametnike u crijevima, čisti crijeva od nagomilanih štetnih tvari, pomaže kod nadutosti, proljeva, zatvora i hemeroida.
  • Pomaže kod psihosomatskih bolesti vezanih uz prehranu – sve češće se kičica koristi kod prevladavanja odbojnosti prema hrani te kao pomoć u prevladavanju anoreksije jer otvara apetit podražavajući žlijezde na lučenje probavnih sokova.
  • Poboljšanje cirkulacije krvi – kao i većina gorkih biljki, i kičica pospješuje krvotok zbog čega se u narodu koristi kao prirodan lijek protiv slabokrvnosti.
  • Snižavanje tjelesne temperature – smatra se da biljka potiče znojenje kod ljudi koji boluju od upalnih procesa, čime snižava tjelesnu temperaturu, pomaže organizmu izlučivanje štetnih tvari i poboljšava opće stanje imunološkog sustava.
  • Pomaže radu jetre i žučnog mjehura – sastojci biljke stimuliraju proizvodnju žuči i njezin protok od žučnog mjehura, što pomaže i jetri pri uklanjanju toksina.
  • Pomaže u regulaciji šećera u krvi – smatra se da kičica poboljšava lučenje inzulina, a nova istraživanja dokazala su kako biljka djeluje kao antioksidans ublažavajući negativne promjene na stanicama u osoba oboljelih od dijabetesa.

Kičica se koristi u tradicionalnoj medicini kao pomoć kod gastrointestinalnih tegoba i za snižavanje razine lipida u krvi.

2019. godine na Sveučilištu u Lisabonu provedeno je istraživanje ljekovitih svojstava esencije kičice. Rezultati su pokazali kako esencija kičice ima sposobnost smanjiti aktivnost enzima acetilkolinesteraze i HMGR (enzim važan za regulaciju biosinteze kolesterola). 

Smatra se kako su svojstva kičice uočena kroz tradicionalnu medicinu posljedica velikog broja antioksidansa koji se mogu pronaći u  njezinom sastavu. 

Dokazan je učinak kičice na dijabetes tipa 2, a rezultati istraživanja pokazali su jasna zaštitna svojstva kičice na jetru. U znanstvenom časopisu Journal of Ethnopharmacology 2019. godine objavljeno je još jedno istraživanje koje je potvrdilo učinak kičice na pravilno funkcioniranje jetre. Rezultati su pokazali zaštitno djelovanje kičice na jetru kroz smanjenje serumskih razina enzima iz skupine transaminaza (visoke vrijednosti ovih enzima u krvnom serumu ukazuju između ostalog i na bolesti jetre ).Osim toga prema članku objavljenom u znanstvenom časopisu British journal of clinical pharmacology 2017. kičica pokazuje i utjecaj na smanjenje akumulacije lipida u jetri čime se sprječava nastanak masne jetre.

Čajeve od kičice bolje je pripremati s hladnom vodom kako bi se sačuvali svi ljekoviti sastojci. Iako je vrlo gorkog okusa, ne preporučuje se zaslađivati ga medom, a posebno ne šećerom. Pokušavajući popraviti gorki okus šećerom samo ćemo potaknuti želudac na veće izlučivanje kiseline.

Donosimo nekoliko recepata za napitke od kičice.

Jednostavan čaj od kičice

Jednu žlicu suhe kičice potrebno je preliti s 250 ml hladne vode, ostaviti da stoji 10 sati uz povremeno miješanje, te konzumirati prije jela bez dodataka.

Čaj od kičice za poticanje želučanih sokova

Sastojci: 20 g kičice, 10 g pelina, 20 g korijena anđelike i 50 g hajdučke trave, 200 ml vode

Biljke se međusobno izmiješaju, a potom se izdvoji jedna čajna žličica, prelije s litrom hladne vode te vrlo kratko prokuha (oko 3 minute). Čaj se pije 3 puta dnevno, prije svakog velikog obroka.

caj

Čaj od kičice za ublažavanje kašlja

Potrebno je pomiješati žlicu biljke kičice i pelina, preliti s 250 ml vrele, ali ne kipuće vode i pričekati da se malo ohladi. Uzimati žlicu čaja svakih pola sata kako bi se suzbio jaki kašalj. Djeca trebaju uzimati žlicu čaja svakih sat vremena.

Čaj od kičice protiv povraćanja

U 4 dl prokuhane vode stavlja se 1 žlica usitnjenog lista i cvijeta kičice i 1 žlica usitnjene hajdučke trave. Čaj treba odstajati 2 sata, a zatim ga treba dobro procijediti. Pije se po potrebi, kada se osjeti mučnina.

Vino od kičice

Sastojci: 30 g metvice, 30 g kičice, 1 limun, 1 l bijelog vina

Metvicu, kičicu i narezani limun s korom prelijemo litrom vina. Mješavinu ostavimo 10 dana, procijedimo i spremimo u staklene boce. Čaša vina prije glavnog jela otvara apetit, pospješuje probavu i smiruje žučni mjehur.

Tinktura od kičice protiv nadutosti

Sastojci: 20 g kičice, 20 g kamilice, 20 g djeteline, 20 g nane, 20 g matičnjaka, 1 litra rakije od plemenite vinove loze

Sastojci se preliju rakijom, ostave stajati 10 dana bez miješanja, ali uz povremeno mućkanje. Potrebno je piti pola decilitra tinkture pola sata prije jela kako bi se spriječila nadutost nakon obroka.

Članak uređen:

Izvori:

  1. Guedes L., Reis P., Machuqueiro M., Ressaissi A., Pacheco R., Serralheiro M. L. (2019). Bioactivities of Centaurium erythraea (Gentianaceae) Decoctions: Antioxidant Activity, Enzyme Inhibition and Docking Studies. Molecules (Basel, Switzerland), 24(20), 3795. doi:10.3390/molecules24203795
  2. Hamza N., Berke B., Cheze C., Marais S., Lorrain S., Abdouelfath A., … Moore N. (2015). Effect of Centaurium erythraea Rafn, Artemisia herba-alba Asso and Trigonella foenum-graecum L. on liver fat accumulation in C57BL/6J mice with high-fat diet-induced type 2 diabetes. Journal of ethnopharmacology, 171, 4–11. doi:10.1016/j.jep.2015.05.027
  3. Mroueh M., Saab Y., Rizkallah R. (2004). Hepatoprotective activity of Centaurium erythraea on acetaminophen-induced hepatotoxicity in rats. Phytotherapy research : PTR, 18(5), 431–433. doi:10.1002/ptr.1498
  4. Aquino R., Behar I., Garzarella P., Dini A., Pizza C. (1985). Composizione chimica e proprietà biologiche della Erythraea centaurium Rafn [Chemical composition and biological properties of Erythraea centaurium Rafn]. Bollettino della Societa italiana di biologia sperimentale, 61(2), 165–169.
  5. Moore N., Hamza N., Berke B., Umar A. (2017). News from Tartary: an ethnopharmacological approach to drug and therapeutic discovery. British journal of clinical pharmacology, 83(1), 33–37. doi:10.1111/bcp.13042

Ocjenite članak

4.50 / 5   8

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kicica, čaj od kičice, kičica iskustva, kicica biljka ljekovitost, biljka kičica, gorka kičica, kičica biljka, kičica čaj, Sta je kičica i cemu sluzi, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kičica – šumska biljka za poboljšanje probave i općeg zdravlja

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.