Livadne biljke – 8 livadnih biljaka koje možete koristiti

livadne biljke

Livadno bilje je samoniklo bilje koje može biti jestivo, čajno i/ili ljekovito. Mnoge od ovih biljaka ne rastu samo u proljeće, već nas vesele i u šetnjama tijekom ostalih godišnjih doba. U nastavku vam donosimo 8 livadnih biljaka na koje sljedeći put kada šetate prirodom možete obratiti pozornost, jer mogu biti vrlo korisne.

Vrste livadnih biljaka

Vjerojatno ste više puta prošli pokraj, ubrali ili promatrali neke biljke na livadi. Među poznatijim livadnim biljkama su sljedeće:

  • Livadne biljke bijelog cvijeta – tratinčica, divlja mrkva, visibaba, šumska đurđica, bijeli sljez, livadna broćika, ptičje mlijeko, mrazovac, šumska mjehurica, itd.
  • Livadne biljke žutog cvijetagospina trava, maslačak, žuti pasji luk, pravi oman, rosopas, itd.
  • Livadne biljke ružičastog cvijeta – majčina dušica, poljska prženica, pastirska iglica, poljska urodica, proljetna kukavičica, itd.
  • Livadne biljke ljubičastog cvijeta – ljubičice, crni gavez, zvončike, proljetni šafran, itd.
  • Livadne biljke crvenog cvijeta ili ploda – divlji mak, šumska mjehurica, pjegasti kozlac, itd.
  • Livadne biljke smeđeg cvijeta – šumska kokoška, paukova kokica, vilino oko, itd.
  • Livadne biljke plavog cvijeta ili plodalivadna kadulja, cikorija, šumska potočnica, modra biserka, presličica, veronika, mali zimzelen, itd.

Upotreba livadnih biljaka

Nisu sve livadne biljke pogodne za uporabu, ali one koje jesu mogu se koristiti za čajeve, med, pripremu jela, kao začini, te u ljekovite i/ili kozmetičke svrhe. Ako odlučite na samostalno branje nekih od livadnih biljaka, morate dobro biti informirani o karakteristikama i izgledu biljke koju berete.

U nastavku pročitajte više o osam poznatih livadnih biljaka koje možete lako nabaviti i koristiti u različite svrhe.

1. Maslačak  

Biljku maslačka možete koristiti za pripremu čaja koji ima brojna ljekovita svojstva. Možete ga i jesti, jer su svi dijelovi biljke jestivi – uključujući korijen (pečeni) i cvijet (sirovi). Listovi maslačka su gorki, ali sadrže željezo, pa ih možete dodati u salatu.

Maslačak sadrži brojne vitamine i minerale, a često se koristi u svrhe poboljšanja probave i hormonskog zdravlja.

Više o ljekovitim svojstvima i pripremi čaja od maslačka možete pročitati ovdje.

livadne biljke maslačak

2. Kopriva

Od livadnih biljaka, kopriva ima jednu od najširih primjena. Može se koristiti u prehrambene, medicinske, ali i kozmetičke svrhe. Najpopularnije upotrebe koprive su za izradu krema, čajeva, kapsula ili u kuhanju različitih recepata. Jedan od recepata možete pročitati ovdje. Vrlo je rasprostranjena i uporaba tinkture od koprive, koja može potaknuti rast kose.

Kopriva je jako cijenjena zbog svojeg bogatstva vitaminima i antioksidansima, te svojih efekata na zdravlje, među kojima su smanjivanje alergijskih reakcija i poticanje cirkulacije.

Više o ljekovitim svojstvima i upotrebi koprive pročitajte ovdje.

3. Kupine

Uočiti grm kupine s velikim zrelim plodovima mora biti jedno od malih čovjekovih veselja (ako se ne ubodete pri branju). Iako su bobice ukusne i jestive sirove, možete ih upotrijebiti za pripremu kolača ili od njih napraviti zdravi sok.  

Kupine imaju brojne antioksidanse koji snižavaju kolesterol i time smanjuju rizik od razvoja koronarnih bolesti. Također mogu pomoći prevenciji raka, poboljšati moždanu funkciju i djelovati protuupalno.

Saznajte kako pripremiti sok od kupina za detoksikaciju tijela ovdje.

livadne biljke kupina

4. Matičnjak

Matičnjak je još jedna biljka koja se može koristiti u brojne svrhe. Najčešće se koristi za pripremu čaja od matičnjaka, a možete ga i jesti. Sirovi matičnjak možete dodati u jutarnji smoothie, salate ili upotrijebiti za pripravu sirupa. Od matičnjaka se proizvode i tinkture, te balzami za usne koji mogu imati efekt na herpes.

Djeluje kao sedativ, pa se upotrebljava za probleme sa snom, anksioznošću i probleme uzrokovane stresom. Također se koristi i za probavne smetnje jer umiruje nadraženi želudac i nadutost.

Kako napraviti čaj od matičnjaka, te koja su njegova ljekovita svojstva saznajte ovdje.

livadne biljke matičnjak

5. Divlja mrkva

Divlja mrkva također spada među samonikle biljke čiji se svi dijelovi mogu koristiti u prehrambene ili ljekovite svrhe. Listovi, cvijet i korijen koji se mogu pripremiti na određene načine najčešće se jedu, dok se sjemenke koriste kao začin. Od divlje mrkve može se pripraviti i ljekoviti čaj, koristeći cijelu biljku ili samo sjeme.

Jedno od bitnih svojstava ove biljke jest njezino diuretičko djelovanje. Također može djelovati kao sredstvo protiv nadimanja.

Više o karakteristikama i dobrobitima divlje mrkve možete pročitati ovdje.

livadne biljke divlja mrkva

6. Gospina trava (kantarion)

Od gospine trave najčešće se prave kantarionovo ulje ili čaj koji imaju blagotvorna svojstva. Kantarionovo ulje može se konzumirati oralno, ili nanositi na kožu. Moguća je priprema i kantarionove tinkture, te vina od kantariona.

Gospina trava ima brojna ljekovita djelovanja, među kojima su antibakterijsko i antivirusno djelovanje. Često se koristi za depresiju i probleme sa spavanjem. Kantarionovo ulje može pomoći osobama s lošom probavom i upalnim procesima

Više o djelovanju, upotrebi i načinu primjene gospine trave možete pročitati ovdje.

livadne biljke gospina trava

7. Gavez

Dijelovi gaveza koji su ljekoviti su lišće i korijen. Moguća je priprema tinkture i čaja od gaveza. Neki koriste listove gaveza eksterno (u obliku obloga) za zacjeljivanje rana i slomljenih kostiju.

Gavez ima protuupalna svojstva, te je bogat vitaminom C i kalcijem, čime poboljšava zarastanje ozljeda. Čaj od gaveza može zaustaviti krvarenje desni i pomoći kod čireva i proljeva.

Saznajte kako napraviti tinkturu od gaveza i koje su njezine dobrobiti ovdje.

8. Cikorija (vodopija)

Korijen i suhi nadzemni dijelovi ove biljke koriste se u medicinske svrhe. Skuhani korijen cikorije se može i jesti, a često se koristi i kao začin. Neke mješavine kave sadrže i samljevenu cikoriju koja obogaćuje okus.

Kao i matičnjak, cikorija djeluje kao prirodni sedativ. Pomaže kod probavnih problema i bolesti srca. Može prevenirati rak i pomoći pri mršavljenju.

Više o biljci cikorije i njezinom djelovanju na zdravlje možete saznati ovdje.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

17-01-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: livadne biljke, samoniklo bilje livada, ljekovito bilje nazivi, ljekovite biljke travnjaka, ljekovite biljke sa slikama, livadsko bilje nazivi, livadske biljke u jesen, livadno bilje, LIVADA BILJKE JESEN, dali je zdravo livadsko zele,