Zašto su suhe marelice dobre za naše zdravlje?

Marelice su odavno prepoznate kao iznimne namirnice koje doprinose poboljšanju cjelokupnog zdravlja. No, jeste li znali da sušene marelice imaju više hranjivih tvari i nose više zdravstvenih prednosti od svježih?

Prednosti suhih marelica proizlaze iz činjenice da proces sušenja ne oštećuje plod i ne mijenja ili umanjuje njegov hranjivi sastav.

Suhe marelice su vrlo cijenjene i tražene zbog visokog sadržaja beta-karotena, koji je odgovoran za formiranje vitamina A. Beta-karoten pomaže osigurati dobar vid i zaštitu od uobičajenih uzroka oštećenja vida. Ljudi koji redovito uzimaju prirodnu dozu vitamina A su otporniji na razna pogoršanja vida.

Uz beta-karoten, suhe marelice još sadrže željezo, kalcij, kalij, fosfor i vitamin C.

Sušene marelice

Kalcij pomaže u izgradnji jakih kostiju, Vitamin C je odlično sredstvo za jačanje imunološkog sustava, a željezo je bitno u zdravom formiranju hemoglobina koji omogućuje prijenos kisika do organa. Redovna doza od tih nutrijenata pomaže tijelu da se očisti i svakodnevno obnovi tako da vaši organi mogu nastaviti nesmetano obavljati svoje funkcije.

Osim gore navedenog, suhe marelice pomažu i kod još jednog problema. Naime, one su odličan prirodni lijek za problem zatvora i loše probave. Marelice također sprječavaju bolesti kože te čak pomažu i u smanjenju masnih naslaga za zdraviji, vitkiji izgled.

Uvijek birajte organske suhe marelice umjesto onih umjetno tretiranih.

Suhe marelice, poput svih drugih vrsta sušenog voća, imaju dosta kalorija i mnogo šećera, stoga ako želite iskusiti sve njihove benefite za zdravlje, jedite ih umjereno.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.80 / 5   5
Facebooktwitterpinterestmail
15-10-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: suhe marelice, marelica, sušene marelice, suha marelica, marelice, Sušena marelica, marelice suhe, suha kajsija, suhe marelice kalorije, suha marelica ljekovitost,