Sedam najčešćih pitanja o vegetarijanstvu

vegetarijanstvo

Bilo da želite postati vegetarijanac ili već jeste, ovih sedam pitanja prvo su što zanima ljude koji žele preći na bezmesni način prehrane ili članove obitelji i prijatelje osoba koje su već vegetarijanci. U ovom tekstu, odgovorit ću na najčešća pitanja koja mi čitatelji bloga Vegetarijanska Kuhinja, kao i poznanici svakodnevno postavljaju.

1. Što je vegetarijanstvo?

Vegetarijanstvo je način prehrane koji podrazumijeva prehranu žitaricama, voćem i povrćem i mliječnim proizvodima, a isključuje meso, ribu, morske plodove i jaja iz prehrane.

Vegetarijanska prehrana koja uključuje jaja i mliječne proizvode poznata je kao ovo-lakto-vegetarijanstvo, no prava vegetarijanska prehrana isključuje jaja iz prehrane.

Sve više ljudi odlučuje se na bezmesnu prehranu, a sudeći prema trendovima povećanja potražnje vegetarijanskih proizvoda u trgovinama i sve učestalijim pretragama tekstova i recepata o vegetarijanstvu i veganstvu na Google-u, vegetarijanstvo je rastući trend u svijetu (pročitajte više o ovoj temi ovdje).

2. Koja je razlika između vegetarijanstva i veganstva?

Ukoliko osoba ne konzumira uopće namirnice životnjskog porijekla (poput mliječnih proizvoda i meda) onda se takav vid prehrane naziva veganstvo. Strogi veganci isključuju iz prehrane sve namirnice životinjskog porijekla: mlijeko i mliječne prizvode, med i proizvode od meda, pa čak i kvasac.

3. Zašto se ljudi odlučuju na vegetarijanstvo i veganstvo?

Ljudi se odlučuju na vegetarijanstvo iz religijskih učenja (religije poput hinduizma i budizma zagovaraju nenasilje i samilost prema svim živim bićima), zdravstvenih razloga (vegetarijanstvo dokazano smanjuje rizik od obolijevanja od malignih i kardiovaskularnih bolesti), suosjećanja prema životinjama (prema kojima se u procesu proizvodnje mesa u industrijskim uvjetima često okrutno postupa), te brige za životnu okolinu (uzgoj mesa jedan je od uzroka masovnih krčenja šuma i polucije pitke vode i obradivog zemljišta), te humanosti (za uzgoj jednog kilograma mesa potrebno je, prema procjenama, utrošiti 16 kg žitarica, koje mogu prehraniti puno veći broj ljudi).

Mnogi poznati ljudi su se kroz povijest odrekli mesa u prehrani usljed svojih moralnih i filozofskih uvjerenja, poput Nikole Tesle, Pitagore, Leonarda Da Vincija, Georga Bernarda Show-a, Platona, Franca Kafke, Konfucija, Gotama Bude…

Pročitajte tekst “Sedam razloga zašto se odlučiti za vegetarijanstvo”.

4. Može li se živjeti bez mesa?

Balansirana i pravilno isplanirana vegetarijanska prehrana može u potpunosti zadovoljiti potrebe organizma za nutritijentima i pridonijeti dobrom zdravlju. U Indiji postoji tisućogodišnja tradicija vegetarijanstva, zbog hinduističkog kulturnog i moralnog naslijeđa, a vegetarijanstvo je sastavni dio života (prema procjenama ljudi sasvim normalno žive, obavljaju fizički rad i dobrog su zdravlja).

5. Koje su prednosti vegetarijanstva?

Višestrukim medicinskim istraživanjima dokazano je da vegetarijanci duže žive, imaju niži krvni tlak, nizak nivo kolesterola u krvi, te manju stopu obolijevanja od malignih i kradiovaskularnih bolesti.

Vegetarijanskom ishranom putem prehrane unosi se obilje vitamina i minerala iz voća i povrća, te vlakana (koja u modernoj zapadnjačkoj prehrani često manjkaju) i antiokidanasa (koji sprječavaju nastanak karcinoma). Vegetarijanska prehrana (bez konzumacije jaja) podrazumijeva prehranu bez kolesterola i s manje zasićenih masnoća (koje su sastavni dio namirnica životinjskog porijekla).

6. Nedostaju li vegetarijancima neke supstance iz mesa?

Pojedini nutricijenti uzork su debata u znanstvenim krugovima vezano za vegetarijansku prehranu, poput kalcija, željeza, vitamina D i vitamina B12. Vegetarijanski izvori kalcija su sasvim dovoljni za optimalno zdravlje (pročitajte više o vegetarijanskim izvorima kalcija ovdje), no neki liječnici preporučuju veganima da uzimaju suplement kalcija (mada su danas većina biljnih mlijeka i proizvoda namijenjenih veganima obogaćeni kalcijem, tako da nadomiještaju kalcij iz mliječnih proizvoda).

Pravilna i balansirana vegetarijanska prehrana ne manjka željezom, a istraživanjima je dokazano da vegetarijanci nisu skloniji anemiji od nevegetarijanaca, već da je i kod jednih i kod drugih glavni uzork anemije – nepravilno planirana prehrana!

Pročitajte više o izvorima željeza u vegetarijanskoj prehrani ovdje.

Vitamin D prirodno se sintetizira u organizmu prilikom izlaganja sunčevoj svjetlosti, a u prehrani je zastupljen isključivo u namirnicama životinjskog porijekla, poput žumanjka iz jajeta. Svakodnevno izlaganje suncu do 20 minuta dovoljno je za sintetiziranje optimalne količine vitamina D (ukoliko provodite dovoljno vremena vani, na suncu, posebno tijekom proljeća i ljeta, ne biste trebali biti zabrinuti).

Pročitajte više o vitaminu D u tekstu “Vitamin D – imaju li ga vegetarijanci dovoljno”. Vitamin B12 prisutan je u namirnicama životinjskog porijekla, te su stoga vegani u rizičnoj skupini od deficita ovog vitamina.

Većina liječnika predlaže veganima uzimanje vitamina B12 u vidu suplementa.

7. Kako vegetarijanci dobivaju proteine?

Vegetarijanci dobivaju proteine u namirnicama bogatim proteinima biljnog porijekla, poput mahunarki, zelenog povrća, orašida, sjemenki, te mliječnih proizvoda (ukoliko nije riječ o veganstvu). Pravilnim planiranjem obroka (redovito konzumiranje mahunarki, cjelovitih žitarica, sjemenki i orašida), vegetarijanskom prehranom se može osigurati sasvim dovoljna količina proteina.

Ukoliko želite postati vegetarijanac, pročitajte tekst “Kako postati vegetarijanac u 7 koraka?”.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4 / 5   3
Facebooktwitterpinterestmail
01-11-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: koliko treba da se naviknes na vegeterijansku kuhinju,