Šest ukusnih izvora vlakana

vlaknasta hrana

Dijetalna vlakna čina mnogo dobrih stvari vašem zdravlju. Pomažu u održavanju sitosti i u prevenciji srčanih bolesti, dijabetesa i pretilosti. Evo i liste namirnica s najviše vlakana:

Grah

Grah je izuzetno bogat vlaknima i nalazi se na vrhu popisa zdravih mahunarki. Muškarcima trebaju 38 grama vlakana dnevno. Zdjela graha bi trebala pokriti te dnevne vrijednosti.

Maline

Započnite jutro uz šalicu slatkih malina. Možda su male u veličini, ali su zato velike u količini vlakana; Jedna šalica ima 8 grama! Žene trebaju 25 grama vlakana dnevno.

Kruške

Kruške, zajedno s jabukama, datuljama i narančama, su bogate topivim vlaknima. Ova vrsta vlakana pomaže pri snižavanju kolesterola i sprječava njegovu apsorpciju od strane probavnog trakta.

Kruška srednje veličine ima oko 5 grama vlakana. Jedite kruške i jabuke neoguljene jer se u koži nalazi pektin koji je glavni izvor vlakana.

Kruške

Artičoke

Jedna artičoka srednje veličine ima čak 10 grama vlakana!

Bademi

Među svim orašastim plodovima, bademi su najbogatiji vlaknima, što ih čini dobar izborom za međuobrok. Dvadesetak badema sadrži  oko 3,5 grama vlakana.

Batat

Batat ne izgleda samo lijepo na vašem tanjuru, nego čini i čuda za vaše zdravlje. Pečeni batat ima skoro 5 grama vlakana.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwitterpinterestmail
22-10-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni