Sibirski limun – upotreba, recepti i uzgoj

sibirski limun

Sibirski limun (trolisna naranča, bitter lemon drvo, kineska ili japanska naranča) je listopadni grm ili stablo iz porodice rutvica. Stablo sibirskog limuna može narasti do 5 metara i izdržati hladnoću čak do -30 ºC, a ima listove nazubljenih rubova koji miriše kada se trljaju među prstima.

Cvjetovi su krupni, promjera do 5 centimetara, a cvatu u travnju i svibnju. Plodovi su okrugli, promjera 3 do 4 centimetra, u početku zeleni, a dozrijevanjem u listopadu postaju žuti. 

Svježi plod se poslije berbe ostavi 2 tjedna da odstoji, a od njega je moguće iscijediti sok za izradu osvježavajuće limunade. Sibirski limun u kori sadrži pektin koji se koristi kao prirodni zgušnjivač marmelada i džemova. 

Sibirski limun – zdravstvene prednosti konzumacije

Sibirski limun je vrsta citrusa, pa je time bogat vitaminom C. U narodnoj medicini se uglavnom koristi kao lijek za alergije, ali je dobar i za mršavljenje, zdravlje želuca te ima antialergijska i antivirusna svojstva. Njegova učinkovitost odavno je prepoznata u orijentalnoj narodnoj medicini. 

Pojava otpornosti virusa gripe dovela je do potrebe za razvojem učinkovitijih antivirusnih lijekova. Međutim, veliki broj istraživača odlučio se za prirodni pristup razvijanja antivirusnih lijeka i glavno polazište bili su im tradicionalni lijekovi. 

Pri rješavanju problema virusa gripe istraživači s Konkuk sveučilišta u Seoul-u (Južna Koreja) odlučili su istraživati sibirski limun. Njihova studija objavljena je 2018. godine, a istraživali su potencijal sjemenki sibirskog limuna protiv virusa gripe. Korišten je ekstrakt sjemenki otopljen u alkoholu etanolu. Rezultati su pokazali suzbijanje virusa gripe, pa je stoga istaknut potencijal u korištenju sibirskog limuna kod proizvodnje lijekova protiv gripe.

Plodovi sibirskog limuna korišteni su i za suzbijanje simptoma različitih bolesti. Za zreli plod poznata su antikancerogena i protuupalna svojstva.

U tradicionalnoj medicini istočne Azije sušeni plodovi sibirskog limuna konzumiraju se kao pomoć kod probavnih tegoba.

Djelovanje sibirskog limuna na rak, upalne procese i probavne smetnje tema su intenzivnih istraživanja u zadnjem desetljeću.

Jedna takva studiju provedena je 2018. godine na Harvardu, a bavila se pitanjem protuupalnih i antikancerogenih svojstva sibirskog limuna. Istraživači su dokazali terapeutska svojstva plodova sibirskog limuna, ali su došli do zaključka kako su potrebna daljnja istraživanja na tu temu.  

Pitanje pretilosti i utjecaja sibirskog limuna na njezinu prevenciju zanimala je znanstvenike sa sveučilišta u Zijingang-u (Kina). 2016. godine proveli su istraživanje na Zavodu za hortikuluturu koje se bavilo tvrdnjom kako ekstrakti sibirskog limuna imaju mogući utjecaj na hipoglikemijska svojstva i pomažu u prevenciji pretilosti.

Zreli plodovi sibirskog limuna podijeljeni su na koru ploda i sok. Koru ploda i sok konzumirali su miševi kod kojih su zabilježene visoke vrijednosti lipida u krvi, a konzumirali su ukupno 13 tjedana. Oba dijela ploda pokazala su učinak na smanjenje pretilosti i hipoglikemijski učinak (smanjenje razine glukoze u krvi).

Do smanjenja tjelesne mase došlo je čak za 20.27%. Vrijednosti glukoze poslije obroka, serumskih triglicerida i LDL kolesterola su se značajno smanjile, a došlo je do povišenja vrijednosti serumskih HDL kolesterola. Zaključno, sibirski limun se može koristiti u prevenciji pretilosti i povezanih metaboličkih poremećaja.

Sibirski limun – upotreba

Sibirski limun se rijetko koristi u prehrani jer je kiseo, ali postoje razni načini kojima možete neutralizirati okus kako bi mogli napraviti fini napitak od sibirskog limuna, primjerice dodajte javorov ili agavin sirup, smeđi šećer ili steviju. 

Nezreli i posušeni sibirski limun koristi se kao začin u kineskoj kuhinji.

Na jugu Njemačke, iscijeđeni sok od sibirskog limuna ostavlja se vani da odstoji 2 tjedna, pa se potom koristi za izradu aromatičnog sirupa. Oguljena kora sibirskog limuna se kandira ili melje i služi kao začin.

Također, od sibirskog limuna se radi i domaća marmelada.

Marmelada od sibirskog limuna

Marmelada od sibirskog limuna kiselkastog je okusa, ali šećer u njoj ublažava kiselinu. Odlična je ujutro uz integralni tost ili domaći kruh s maslacem.

marmelada od limuna

Sastojci:

  • 40 nešpricanih plodova srednje veličine,
  • 1 kg šećera,
  • 1 žličica sode bikarbone,
  • 1 vrećica želina,
  • 650 ml vode,
  • 1/2 žlice margarina.

Upute za izradu:

  1. Svaki limun dobro operite, a zatim ogulite koru i stavite ju sa strane.
  2. Limune prepolovite i iscijedite.
  3. Nakon cijeđenja ćete dobiti oko 700 ml soka s pulpom.
  4. Uzmite koru i stavite ju u lonac, dodajte oko 650 ml vode i žličicu sode bikarbone. Kuhajte dok voda ne zavrije, a potom smanjite vatru i kuhajte još 10 minuta uz povremeno miješanje.
  5. Za to vrijeme dok se kora kuha možete pripremiti staklenke u koje ćete staviti marmeladu. U velikom loncu ih prokuhajte s poklopcima, a kada voda zavrije smanjite vatru i ostavite da se kuha.
  6. Pripremite 1 kg šećera, a u zasebnoj posudici pomiješajte 1 vrećicu želina s 50 g šećera.
  7. Uzmite lonac i unutra stavite iscijeđeni sok i iscijeđenu vodu u kojoj se kuhala kora od limuna te dodajte 1,2 l vode, pektin i šećer i pola žlice margarina.
  8. Stavite lonac na vatru i kuhajte dok ne zavrije.
  9. Zatim dodajte ostatak šećera, promiješajte i ostavite da se kuha još 10 minuta.
  10. Vruću marmeladu stavite u prethodno zagrijane staklenke i zatvorite metalnim poklopcima te pustite da se ohlade.

Sibirski limun- recept

Limunada od sibirskog limuna zna biti jako gorka ako ne dodate zaslađivač, ali je zdrava i bogata vitaminom C. Umjesto šećera stavite agavinog ili javorovog sirupa, med ili steviju koji će ublažiti okus limunade koja će vas okrijepiti i osvježiti.

limunada

Sastojci:

  • 1 sibirski limun,
  • 2 l vode,
  • 5 žličica meda,
  • 10 kockica leda.

Upute za izradu:

  1. Sibirski limun dobro operite. Prelijte ga kipućom vodom kako bi isprali gorak okus i prljavštinu.
  2. Stavite ga u zamrzivač na dva sata.
  3. Nakon 2 sata ga izvadite van i razrežite na 4 dijela, uklonite sjemenke i stavite u multipraktik kako bi ga usitnili.
  4. Smjesu prelijte s vodom i ostavite pola sata da odstoji.
  5. Nakon pola sata procijedite limunadu, dodajte med i kockice leda.

Sibirski limun – liker

Sibirski limun je gorak i nema okus kao običan limun iz trgovine, ali možete od njega napraviti domaći liker tako da pomiješate vodku, limun, šećer, vodu i korijandar.

liker od sibirskog limuna

Sastojci:

  • 1 l vodke,
  • 5-6 sibirskih limuna,
  • 40 dkg šećera,
  • 1/2 l vode,
  • nekoliko sjemenki korijandra.

Upute za izradu:

  1. Kada kupujete sibirski limun za izradu likera kupite onaj sa zelenom korom jer je najsočniji. Limun razrežite na četiri dijela i stavite u staklenku.
  2. U staklenku dodajte 5 sjemenki korijandra (nemojte staviti puno jer je on intenzivnog okusa, pa će prevladati).
  3. Sve prelijte vodkom i ostavite 48 sati. 
  4. Nakon 48 sati skuhajte sirup od šećera i vode tako da na laganoj vatri rastopite šećer i potom dodate vode. Nastavite miješati sve dok se šećer ne rastopi i ne pretvori u konzistenciju sirupa.
  5. Vodku procijedite i pomiješajte ju sa sirupom. 
  6. Razlijte ju u boce i ostavite u njima oko mjesec dana.

Sibirski limun – gdje kupiti?

Sadnice i sjeme sibirskog limuna možete potražiti u rasadnicima ili online. Cijena za stablo sibirskog limuna visine 50 cm se kreće između 20 i 85 kn. Može se uzgajati i u kontinentalnom dijelu i u vrtu.

Sibirski limun – sjeme i uzgoj iz sjemena

Za sjemenke sibirskog limuna cijena je 0,60 kn po sjemenki, ali oglašivači uglavnom traže narudžbu od minimalno 100 sjemenki. Kada sadite biljku pripazite da tlo nema previše vapna jer inače neće uspjeti. Uzgoj sibirskog limuna iz sjemena zahtjeva strpljenje.

Kada kupite sjemenke sibirskog limuna trebat ćete ga oljuštiti od vanjske ovojnice. Zatim ga stavite u plitku posudu i ostavite da se suši oko 4 tjedna u umjereno toploj prostoriji. Dok se sjeme suši možete pripremiti treset i pijesak tako da ih pomiješate u omjeru 1:1. Količina će biti dovoljna za jednu plitku posudu za sadnice.

Nakon 4 tjedna položite sjeme u treset i pijesak i prekrijte ga slojem zemlje od 1 centimetra. Svakodnevno zalijevajte biljku da ne osuši.

Zasađeno sjeme prekrijte staklenom pločom koju ćete morati brisati svaki dan zbog pare. Preporučuje se da sadnice budu u prostoriji na temperaturi od 15 ºC. Za klijanje sjemena bit će potrebno tjedan dana.

Kada sjeme nikne, staklenu ploču stavite na 1/4 sadnice kako bi biljka počela polako upijati svjež zrak. Nakon tjedan dana maknite ploču. Nakon 6 tjedana možete biljku presaditi u veću teglu.

Stablo posadite na osunčano područje jer mu sunce odgovara za bolju cvatnju koja se odvija u travnju i svibnju. Berba plodova odvija se od rujna do studenog. Stablo može potrajati do 25 godina, a ljudi ga često oblikuju kao prirodnu ogradu uz pomoć vrtlarskih škara. 

Stablo zalijevajte svakodnevno, ali ne previše. Obrezivanje stabla odradite u proljeće i tada ćete moći lijepo oblikovati grm.

U Hrvatskoj je najpoznatiji uzgajivač sibirskog limuna je obitelj Šporčić, u Slavoniji, u Starom Petrovom Selu.

Članak uređen:

Ocjenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: sibirski limun, zimski limun, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Sibirski limun – upotreba, recepti i uzgoj

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.