Koštica marelice – ljekovitost, primjena i ulje od marelice

kostice marelice

Kada govorimo o koštici marelice zapravo mislimo na sjemenku ploda marelice (lat. Prunus armeniaca). Sjemenka se nalazi u tvrdom oklopu i, odlučite li se izvaditi ju, trebat će vam čekić ili neki slični alat.

Koštica marelice koristi se u kulinarstvu kao pojačivač okusa, od nje se radi liker, a ulje koštice marelice koristi se u kozmetici i medicini zbog izrazito jakih ljekovitih svojstava.

Ljekovita svojstva i… Liječi li koštica marelice rak?

Košticama marelice sadrže glikozid poznat kao laetril (vitamin B17). Postoje određene kontroverze vezane za laetril. S jedne strane postoje tvrdnje da je on najefikasnija prevencija protiv raka, čak i da ubija stanice raka. Tim tvrdnjama u prilog ide činjenica da pleme Hunza koje živi u mediteranskom podneblju konzumira sjemenke marelice u velikoj količini. Oni ih suše i žvaču. Navodno među njima nikad nije zabilježen slučaj raka.

S druge strane postoje i skeptici. FDA (američka organizacija za hranu i lijekove) zabranila je 1971. godine uporabu leatrila u liječenju kancerogenih bolesti. Ljubitelji urota odmah su našli poveznicu između ove zabrane i ‘bogatih farmaceutskih kompanija’ kojima ‘nije u interesu da se rak liječi košticama marelica’. Navodno u Mexicu postoji klinika koja ima uspješnost u liječenju leatrilom skoro 100%.

U koštici marelice nalazi se i cijanid, toksin koji može ubiti čovjeka ako je u dovoljno velikoj količini. Ipak, cijanid u koštici marelice se ne smatra opasnim po život jer se veže za druge tvari.

Iskustva osoba koje su konzumirale veću količinu koštica marelice nisu ukazale na bilo kakvo trovanje. Ipak, mi vam savjetujemo da se savjetujete s liječnikom prije nego odredite dozu.

Ostala ljekovita svojstva

Koštica marelica

  • bogata je vitaminima A i E
  • blagotvorno djeluje na kožu
  • sprječava opadanje kose

Ulje koštice marelice

Ovo prirodno ulje ima široku primjenu. Medicinski se koristi u prevenciji tumora i protiv simptoma astme. Antiupalna su se djelovanja ovoga ulja pokazala odličnima prilikom tretiranja ozbiljnijih kožnih problema poput ekcema, dermatitisa i akni. Blagotvorno djeluje na kožu i kosu jer je bogato prirodnim vitaminima A i E te linolnom i drugim esencijalnim masnim kiselinama, kao i mineralima.

Za najbolje rezultate preporučujemo čisto i hladno prešano ulje koštice marelice bez umjetnih dodataka.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.18 / 5   11
Facebooktwitterpinterestmail
23-04-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: ulje koštica marelice, kostice marelice, koštice marelice iskustva, ulje koštice marelice primjena, koštice od marelice, sjemenke od marelice, koštice marelice ljekovitost, prah kostica marelice, sjemenke marelice ljekovitost, kostice marelica liječenje,