Sjemenke suncokreta – zdrave i ukusne grickalice

suncokretove sjemenke

Sjemenke suncokreta popularne su u našim krajevima kao grickalica, no idealan su gost i u salatama, kruhu, pecivima, namazima, a od njih možete čak i napraviti veganski sir! Donosimo vam neke zdravstvene dobrobiti konzumiranja ovih sjemenki, koje će sigurno promijeniti način na koji ste razmišljali o ovoj super-namirnici!

  • Suncokretove sjemenke sadrže bogatu količinu vitamina B-kompleksa (što pomaže u prevenciji i liječenju ankioznosti i oboljenja živaca).
  • 50 g suncokretovih sjemenki sadrži preporučenu dnevnu dozu vitamina E (poznatog kao „vitamina ljepote i mladosti“).
  • Suncokretove sjemenke sadržee supstance fitosterole, koje smanjuju količinu „lošeg“ kolesterola u krvi i povećavaju razinu „dobrog“ kolesterola.
  • Suncokretove sjemnke bogate su cinkom, mineralom koji je neophodan za snažan imunitet i slenom, mineralom-antioskidansom, koji štiti od nastanka raka.
  • Sa samo 100 grama sjemenki mogu se zadovoljiti dnevne potrebe organizma za manganom, bakrom, magnezijem, selenom, fosforom i vitaminom B6.

Zahvaljujući bogatoj količini ulja u svom sastavu, suncokretove sjemenke idealna su sirovina za proizvodnju ulja. Preporučuje se konzumiranje hladno-prešanog suncokretovog ulja, budući da se tokom procesa rafiniranja nezasićene masne kiseline (neohodne za dobro zdravlje srca i mozga) lako gube i ulje gubi na nutritivnoj vrijednosti.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.33 / 5   6
Facebooktwitterpinterestmail
25-10-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: suncokretove sjemenke i mršavljenje, sjemenke suncokreta bogate cinkom, sjemenke suncokreta kako jesti, suncokretove sjemenke zdravlje, za što su dobre suncokretove sjemenke, jeli zdravo jesti suncokret, gljivicna infekcija suncokret sjemenke, Kako konzumirato sjemenke suncokreta, sjemenke s, sjemenke suncokreta dnrvna kolicina,