Kupnja blendera – koji blender kupiti, savjeti za kvalitetan odabir

blender

Jedna od glavnih razlika među blenderima je njihova cijena. Kreće se od 100 pa sve do nekoliko tisuća kuna. Plaćati više, u većini slučajeva znači i veću kvalitetu, no ponekad se dogodi da skuplji aparati ne znače trajnost ili učinkovitost pri korištenju. Manje skupi blenderi nerijetko iznenade svojim performansama. U nastavku slijede savjeti koje biste trebali slijediti pri kupnji blendera.

Usporedite tip blendera

Ako blender kupujete za izradu Smoothieja i milkshakeova, željet ćete jedan tip blendera. Ako u blender želite ubacivati cijele komade voća, led i sl. trebat ćete nešto drugačije. Postoje 4 osnovna tipa blendera, koji se razlikuju po raznolikosti performansi.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

1. Blender visokih performansi

Krase ih jaki motor, brzo rotirajuće oštrice, mogućnost da procesuiraju smrznute namirnice, naprave Smoothieje bez komadića te sokove. Sve u kratkom roku. Cijene im se kreću između 1500 i 3000 kn.

blender

2. Konvencionalni blender

Ovi manje skupi blenderi, namijenjeni su za manje intenzivno procesuiranje. Odnosno, procesuiranje sastojaka za milkshakeove i Smoothieje. Cijene im se kreću između 150 i 900 kn.

Upamtite da nerijetko blender ovakvoga tipa može iznenaditi, neovisno o svojoj cijeni. Raspitajte se među korisnicima takvih blendera što sve mogu, koliko su bučni ili spori kada izvršavaju malo zahtjevnije zadatke (blendanje domaćih maslaca od kikirikija, smrznutog voća i sl.)

blender

3. Osobni blender

Ovo je relativno novi tip blendera, usmjeren na kupce koji vole svoje power shakeove i Smoothieje ponijeti sa sobom. Posuda u kojoj se hrana procesuira najčešće je boca koja se odvoji od bendera, na nju se stavi čep te ju se nosi izvan doma. Ovi blenderi nisu namijenjeni za „teže“ zadatke. Cijena im se kreće od 100 do 700 kn.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

4. Štapni mikser

Aparat se ne sastoji od posude, ali posuda može doći u kompletu s njime. Koristi ga se direktnim pritiskom na hranu. Ovaj tip više je komplementaran vašem blenderu, nego zamjena za njega. Cijena mu se kreće između 200 i 700 kn.

blender

Veličina blendera

Neke blendere je lakše spremiti od drugih. Prevelik blender može biti problem ako imate malu kuhinju. Zbog svoje kompaktnosti, štabne miksere je vrlo jednostavno skloniti u neku od ladica, no oni ne mogu zamijeniti performansu blendera koji stoje na radnoj površini kuhinje. Osobni blenderi su dovoljno kompaktni za pohranu u ladice.

Ako namjeravate blender držati na površini kuhinje ili u ladici, bilo bi dobro da znate njegove mjere. Usporedite ih s visinom mjesta na kojemu ga želite držati. Na taj ćete način izbjeći neugodnosti prije nego ste blender kupili. Preporučena potrebna visina iznosi otprilike 45 cm.

Značajke blendera

Veća cijena ne mora uvijek značiti veći broj značajki blendera.

Značajke koje biste trebali uzeti u obzir prilikom kupovine su:

Spremnik (posuda)

Plastični spremnici manje pucaju od staklenih, ali lakše upijaju mirise i mrlje. Također, treba imati na umu koliko je staklo ekološki isplativije. Neovisno o materijalu, ciljajte na spremnik širokog ulaza kako biste ga lakše punili i čistili. Važno je da su na spremniku jasno označene mjere mililitara, tj. litara.

Kontrolni gumbi

Ni jedan tip kontrola nije najbolji, tako da odluku treba donijeti na temelju osobnog izbora.

Kontrole na dodir lakše su za čišćenje (samo brisanje), ali često je njima teže upravljati. Npr. možda ćete morati pritisnuti nekoliko puta kako biste aparat uključili pa isključili. Morat ćete proći kroz niz opcija da biste mu promijenili brzinu.

Gumbi na pritisak omogućavaju lakšu promjenu brzina, no među njima se brže nakuplja prljavština.

Tzv. flip prekidač jednostavan je za čišćenje, ali nudi samo nekoliko opcija procesuiranja.

Brzina

Blender može imati 3 brzine ili pak 16. Tri brzine su najčešće dovoljne. Što ih je više, teže je ustanoviti razliku među njima. Puls opcija, koja eliminira vrijeme u kojemu biste trebali pritisnuti gumb da blender počne i stane s procesuiranjem, omogućuje veću preciznost prilikom blendanja osjetljivih sastojaka. Neki blenderi visokih performansi u svojim opcijama nude programe za Smoothieje, sokove ili vruće juhe.

Snaga

Uočit ćete da većina proizvođača tvrdi kako više watti omogućava bolji rad blendera. Ova „činjenica“ nije uvijek istinita zato što su dizajn oštrice i oblik spremnika također faktori kvalitete rada blendera. Ovo ne znači da veća snaga ne daje dosljednije rezultate.

Snage se kreće od oko 300 do 1000 W.

Garancija

Kao i kod svakog proizvoda, opseg i dužina trajanja garancije indikator su vremena za koje proizvođač očekuje da će proizvod funkcionirati bez teškoća. Neki blenderi visokih performansa nude garancije u trajanju i do 8 godina, dok jeftiniji mogu imati garanciju do godine dana.

Video s dodatnim savjetima:

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4 / 5   4
Facebooktwitterpinterestmail
27-09-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: koji blender kupiti, najbolji blender, blender za smoothie, Jestive klice, Blender najbolji, recept smoothie, blenderi najbolji proizvođač, blender štao, što sve mogu raditi u blenderu, blender forum,